Медия без
политическа реклама

Цацаров, Гешев и Сарафов ще са следващите в комисията "Нотариуса"

28 Март 2024
БГНЕС
18 декември 2019 г. Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Иван Гешев заедно в Съдебната палата за клетвата на последния като главен прокурор.

Бившите главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и Борислав Сарафов, който изпълнява функциите на главен прокурор в момента, ще бъдат поканени на изслушване от комисията, която проучва дейността на убития на 30 януари Мартин Божанов - Нотариуса. Това се разбра от интервю на председателя на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) за Нова тв.

"Комисията "Божанов" ще продължи работа. Предстои да поканя за изслушване Сарафов, Гешев и Цацаров. Казусът с Нотариуса и Пепи Еврото се развива в продължение на доста години и обхващат мандатите от времето на Сотир Цацаров, Иван Гешев и до Борислав Сарафов", каза Минчев.

"Има едно име, което излиза "пред скоби" и в двата кръга (на Мартин Божанов - Нотариуса и на Петьо Петров - Еврото) и това е на бившия главен прокурор, той е свързан и с двата кръга", посочи и.ф. главен прокурор по адрес на предшественика си Иван Гешев преди близо 2 семеда. По думите на Сарафов има и доказателства. Гешев веднага реагира, че ще съди Сарафов и препрати към неговата снимка с Пепи Еврото, за която Сарафов твърди, че е направена при режисирана от Гешев ситуация. 

Комисията "Нотариуса" последно заседава във вторник, когато бяха изслушани различни магистрати, включително и градският прокурор Илиана Кирилова, която преди 2 седмици отклони поканата на комисията. Заседанието обаче протече странно. ГЕРБ и ДПС, които участваха при сформирането на комисията, изведнъж я бойкотираха и обявиха за предизборен терен на ПП-ДБ. Депутатите на моменти се надвикваха, говореха един през друг и без да им е дадена думата. Кворум нямаше, но заседанието все пак продължи. Междувременно главният инспектор Теодора Точкова, която беше сред поканените за изслушване, обяви, че няма да говори, щом няма кворум, и си тръгна.

Междувременно от Антикорупционния фонд, който освети Божанов като съдебен брокер, а след това огласи и тайния му клуб SS, функционирал в близост до спецсъда и спецпрокуратурата, призовават Минчев още за следващото заседание на комисията да покани за изслушване цялото ръководство на МВР - министър, заместник-министри и главен секретар. Причината са огромните съмнение в независимостта и обективността, които стават обществено достояние около казуса с групата около разстреляния Мартин Божанов - Нотариуса. И изреждат въпросите, на които ръководството на МВР дължи отговори: Дали МВР информация от обществото и прокуратурата дали Мартин Божанов е бил сътрудник на някоя служба. АКФ припомня казаното от градския прокурор Илиана Кирилова пред "Сега", че МВР не отговаря на прокуратурата по темата. 

Другият въпрос е какво се случва с проверките на отдел "Вътрешна сигурност" по сигналите за охрана и съдействие на Мартин Божанов и охрана на SS клуба от служители на МВР. Преди месец се съобщи за временно отстранени двама служители и повече информация не е споделяна. Проверява ли се дали в отдел "Вътрешна сигурност" са прикривани предишни сигнали за служители на МВР, охранявали Нотариуса и други бизнесмени?

АКФ питат и дали са назначени проверки по данните за връзки на Божанов с ръководни служители в ГДБОП. Публично оповестено от самото министерство е, че бившият директор на службата Любомир Янев е "осъществявал контакт" с Божанов, но какво се крие зад този "контакт" остава неясно. Разследващият сайт bird.bg публикува информация за засечени трафични данни, доказващи разговор между Нотариуса и Калин Стоянов, тогава директор на ГДБОП, през 2021 г., което също не е коментирано от ръководството на министерството.

Ще даде ли МВР сериозно обяснение как съпругата на Нотариуса Гергана Божанова е назначена като разследващ полицай в ГДБОП, какви проверки са извършвани преди назначаването ѝ и с какви резултати са приключили, пита още АКФ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?