Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цацаров си осигури ново укриване на проверката за Цумгейт

Заради тълкувателно дело, инициирано от него самия, ВАС спря за неопределено време делото за достъп до информация за скандала

ИВСС
Главният инспектор Теодора Точкова със зъби и нокти брани спокойствието на Сотир Цацаров по казуса "Цумгейт".

И след края на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор спокойствието му по скандала "Цумгейт" е гарантирано. След като повече от година делото за достъп до информация по темата, което "Сега" води срещу Инспектората към Висшия съдебен съвет, беше протакано процедурно във Върховния административен съд (ВАС), в крайна сметка беше спряно за неопределено време. Причината е тълкувателно дело, инициирано от самия Цацаров, докато беше главен прокурор, заради противоречива съдебна практика. Интересното съвпадение е, че макар и в искането си от декември 2019 г. Цацаров да цитира редица по-стари дела, той е инициирал тълкувателното дело, едва след като лично е засегнат покрай казуса "Цумгейт". От деловодната система на ВАС не става ясно има ли някакво движение по тълкувателното дело след образуването му през юли 2019 г.

Казусът "Цумгейт" е във ВАС от септември 2018 г., след като "Сега" с помощта на адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация" спечели на първа инстанция делото за достъп до акта от проверката срещу Цацаров, както и всички материали по нея. Изводът на инспекторите беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров - отиването му в ЦУМ в офиса на Георги Гергов от БСП. По време на срещата на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика.

Двоен стандарт

През октомври 2018 г. ВАС остави без разглеждане жалбата на инспектората срещу публичността на всички материали от проверката му по скандала и така краят на съдебната битка за информацията изглеждаше близък. Главният инспектор Теодора Точкова обаче обжалва прекратяването и поиска отвод на двама съдии от тричленния състав. Сред мотивите й беше и това, че Галина Карагьозова и Юлия Ковачева като членове на предишния Висш съдебен съвет са настоявали Цацаров да бъде проверен. Друг аргумент на Точкова е, е че тримата съдии са включени в състава по неясни правила и в нарушение на принципа за случаен подбор. Точкова визира практиката във ВАС само докладчикът да се избира с електронната система. Въпреки многото сигнали срещу тази практика, Точкова досега никога не се е впечатлявала, нито я е обявявала за нарушение.

Петчленнен състав на съда все пак върна делото на тричленката с указания да се произнесе по искането за отвода. Така се стига до отвода на Карагьозова и Колева. Те пишат в определението си, че не са предубедени по никакъв начин, но се оттеглят, за де не остават никакви съмнения. Напомнят, че предложението им като членове на ВСС Цацаров да бъде проверен е било отхвърлено от мнозинството. И едва след това инспекторатът е започнал проверка по скандала по своя воля. Освен това съдебният спор е за достъп до обществена информация и не засяга дейността на съдиите като членове на съвета.

На 7 февруари м.г. по делото за достъп до информация бе определен нов докладчик - Диана Добрева, която го насрочи за след година, когато Цацаров вече нямаше да е главен прокурор. И така в края на януари съдебният състав спря производството, за да чака решението по тълкувателното дело. А Цацаров иска да бъде разтълкувано при каква хипотеза една жалба, подадена до ВАС е недопустима и трябва да бъде оставена без разглеждане (както стана с жалбата на ИВСС срещу решението, че информацията за Цумгейт е публична), и кога е само нередовна и трябва да бъде оставена без движение.

Прозрачност

Всички материали от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) по скандала "Цумгейт" трябва да бъдат огласени, въпреки несъгласието на главния прокурор Сотир Цацаров. Това реши съдия Боряна Петкова от Административния съд в София през юли 2018 г. Като първа инстанция съдия Петкова прие, че не може да се ограничава достъпът до решенията на инспектората, с които приключват проверките за почтеност, конфликт на интереси, накърняване престижа на съдебната власт или нарушаване на съдебната независимост. Цацаров е проверен по "Цумгейт" като главен прокурор, а не в лично качество. От търсената информация обществото може да си състави мнение за дейността както на инспектора, така и на главния прокурор, прие съдът.

Традиции

Като председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Цацаров продължава традицията на предшественика си да крие информация за това как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците. Той не отговори на въпросите на "Сега", зададени по Закона за достъп до обществена информация за бонусите в комисията, както и за разходите и обезщетенията, които тя плаща по дела.

Още по темата