Медия без
политическа реклама

Съдебният инспектор подаде оставка след скандала във Враца

Александър Мумджиев е бил освободен веднага, а не от НС, защото всички инспектори са с изтекъл мандат

17 Май 2024Обновена
Александър Мумджиев през 2016 г., когато встъпи в длъжност в ИВСС.
БГНЕС
Александър Мумджиев през 2016 г., когато встъпи в длъжност в ИВСС.

След скандала с непристойно поведение в хотел във Враца, инспекторът от Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев подаде оставка.

Той е подал и заявление до главния инспектор за прекратяване на трудовото му правоотношение като Теодора Точкова е издала заповед, с която го е обявила за прекретено, считано от днес – 17 май, става ясно от съобщение от ИВСС. „С оглед факта, че инспектор Александър Мумждиев работеше при условията на изтекъл мандат, Народното събрание не дължи вземане на изрично решение по подадената оставка", твърдят от инспектората. Според ИВСС изявлението на Александър Мумджиев до Народното събрание има само уведомителен характер. Теб посочват, че вече има решение на ВАС по въпроса от 16 май 2023 г. В него се посочва, че „режимът за освобождаване от длъжност на инспектор от Инспектората към ВСС, който при изтекъл мандат, но продължен поради обективни обстоятелства, е уведомителен към избирателното тяло. Акт на Народното събрание не е част от фактическия състав за освобождаване от длъжност на инспектор от ИВСС, при подадена от него оставка„, посочват от ИВСС.

Както "Сега" писа, Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съвет, е бил задържан от полицията във Враца за непристойно поведение в хотела, в който бил отседнал. След това обаче Мумджиев е бил пуснат без обвинение. МВР е образувало разследване по неотложност, но до привличането на инспектора към наказателна отговорност едва ли ще се стигне, коментираха източници на "Сега" в държавното обвинение.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов информира парламента за инцидента. Депутатите са тези, които имат правомощие по Конституция да освободят съдебен инспектор. Другият вариант бе Мумджиев да подаде оставка, както стана на практика. "Сега" опита да се свърже с инспектора, но телефонът му беше изключен. Срещу Мумджиев има показания на камериерки.

Сарафов е изпратил до зам. председателя на 49-о Народно събрание Росица Кирова доклад на врачанската прокуратура "с данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Ал. Мумджиев - инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет", обяви прокуратурата в късния следобед. Докладът на прокуратурата е пратен и до шефката на ИВСС Теодора Точкова, както и до Висшия прокурорски съвет.  

Мумджиев е във Враца по работа - на проверка в районната прокуратура, която сега го разследва. Един от казусите, които проверява, е свързан с АЕЦ "Козлодуй" и сигналите, подавани от Наталия Станчева до прокуратурата, по които системно се постановяват откази да бъде образувано разследване.

"Във връзка с публикуваната днес в много електронни медии информация за недопустимо поведение на инспектор Александър Мумджиев в гр. Враца и образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325 НК (хулиганство, б.а.), ще се извърши проверка от РП – Враца, която ще установи налице ли са достатъчно данни за повдигане на обвинение", гласи официалната позиция на ИВСС, който се разграничава от инспектора.

В нея се казва още, че данните в медиите сочат за "поведение, несъвместимо със заеманата длъжност, накърняващо престижа на съдебната власт". Инспекторатът ще изпрати до ВСС и до Народното събрание предложение за освобождаването на Мумджиев от длъжност. Това могат да предложат 1/5 от депутатите. 

Преди да стане член на ИВСС, Мумджиев беше в столичното следствие. Мандатът му, както и на останалите инспектори, изтече още през пролетта на 2020 г. Парламентът обаче така и не откри процедура за подмяна на състава на ИВСС и инспекторатът продължава да действа на практика втори мандат, на какъвто няма право. След края на мандата си инспекторите, които са дошли от съдебната власт, имат право да се върнат в нея, стига да не са навършили пенсионна възраст.

Ключови думи:

ИВСС

Още по темата