Медия без
политическа реклама

Инспекторът, подал оставка след скандал, пробва да се върне следовател

22 Май 2024Обновена
Александър Мумджиев
БГНЕС
Александър Мумджиев

Александър Мумджиев, който миналата седмица подаде оставка като съдебен инспектор покрай скандала с непристойно поведение във Враца, все още иска да бъде възстановен като следовател в отдела към Софийската градска прокуратура (СГП). Това се разбра от заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет днес.

Колегията обаче отложи произнасянето си по молбата на Мумджиев, защото реши да го изслуша.

Както "Сега" писа, Александър Мумджиев беше задържан за кратко от полицията във Враца за непристойно поведение в хотела, в който бил отседнал по време на командировка. След това обаче Мумджиев е бил пуснат без обвинение. МВР е образувало разследване по неотложност, но до привличането на инспектора към наказателна отговорност едва ли ще се стигне, коментираха източници на "Сега" в държавното обвинение миналата седмица.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов информира парламента за инцидента. Депутатите са тези, които имат правомощие по Конституция да освободят съдебен инспектор. Другият вариант бе Мумджиев да подаде оставка, както стана на практика.

Още миналия декември колегията реши, по негова молба, че Мумджиев се възстановява в прокуратурата от деня на встъпването в длъжност на следващия състав на инспектората. Тъй като този ден така и не дойде, а и няма изгледи да е скоро, сега Прокурорската колегия възобновява преписката по този казус. Причината е - Мумджиев иска възстановяване в прокуратурата веднага, а не при встъпването на новия инспекторат.

Огнян Дамянов обясни пред Прокурорската колегия, че е постъпил и доклад за поведението на Мумджиев в хотела от районния прокурор на Враца Камен Каменов. Докладът е бил разгледан от етичната комисия към колегията. Тя приела, че Мумджиев не спазва в цялост изискванията на етични кодекс на магистратите и не притежава всички необходими качества, за да бъде възстановен като следовател.

Мумджиев ще бъде поканен на изслушване на 29 май, за да има време да се запознае с прокурорския доклад.

С ПОЧЕСТИ

С единодушно решение колегията гласува оставката на апелативния прокурор на София Радослав Димов. Той напуска не само ръководния си пост, но и системата.

Името на Димов беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса. Той отрича да има нещо общо с него, връзка досега не е доказана и от прокуратурата.

"Доколкото страдам от болест, която не ми дава много време живот, искам да изчистя името си", каза Димов пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в края на февруари, когато беше изслушан по негово искане.

На заседанието на колегията днес оставката му беше докладвана от Огнян Дамянов. Той каза още, че във вътрешен форум на прокуратурата Димов е написал, че несъстоятелни нападки към него и близките му (съпругата му е зам.-градски прокурор, а подалата оставка районна прокурорка Невена Зартова им е кума) са станали причина за влошаване на състоянието му.

Пред временната парламентарна комисия, която опита да разнищи мрежата на Нотариуса, Димов разказа, че е бил в ресторанта "Осемте джуджета", свързан с Петьо Петров - Пепи Еврото. Прокурорът обаче ходел там, защото кухнята била много добра и живеел наблизо. Той каза още, че не е виждал други магистрати в заведението. Братът на Еврото - Емил Петров, е заместник на Димов.

Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура. Той е завършил Софийския университет през 1999 г. и малко след това започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. до 2017 г. е зам.-районен прокурор на София, след което оглавява районната прокуратура.

Димов напуска системата с почетен знак и 1500 лева награда. Той има право и на 20 заплати обезщетение.

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка от съдебната система. Тя ще бъде разгледана от Прокурорската колегия на заседанието ѝ в сряда, съобщи "Лекс".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ИВСС

Още по темата