Медия без
политическа реклама

Инспекторът, подал оставка след скандал, шиканира изслушването си

Александър Мумджиев бе задържан от полицията във Враца за непристойно поведение в хотел

29 Май 2024
Александър Мумджиев иска да е следовател в София, но не бърза да се запознае с доклада за поведението си във Враца.
БГНЕС
Александър Мумджиев иска да е следовател в София, но не бърза да се запознае с доклада за поведението си във Враца.

Бившият вече съдебен инспектор Александър Мумджиев, който подаде оставка след скандал, но иска да се върне като следовател към Софийската градска прокуратура, шиканира изслушването си пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Миналата седмица колегията реши да го изслуша, преди да се произнесе по заявлението му за връщане в съдебната система. Изглежда обаче, че Мумджиев не бърза да се яви пред колегията, която има думата за бъдещето на кариерата му.

Александър Мумджиев беше задържан за кратко от полицията във Враца в средата на месеца за непристойно поведение в хотела, в който бил отседнал по време на командировка. След това обаче Мумджиев е бил пуснат без обвинение. МВР е образувало разследване по неотложност, но до привличането на инспектора към наказателна отговорност едва ли ще се стигне, коментираха източници на "Сега" след задържането.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов информира парламента за инцидента. Депутатите са тези, които имат правомощие по Конституция да освободят съдебен инспектор. Другият вариант бе Мумджиев да подаде оставка, както стана на практика. Той обаче не иска да си тръгва от системата.

Многократните опити на куриерска фирма, както и на администрацията на Прокурорската колегията да му връчат доклада от проверката за поведението му в хотел във Враца, се оказват безуспешни, стана ясно на днешното заседание на кадровия орган, разказва "Лекс".

Огнян Дамянов обясни днес, че веднага след решението от миналата седмица Мумджиев да бъде поканен на изслушване и да му бъдат връчени документи във връзка с поведението му в хотела, администрацията, след няколко опита, е успяла да се свърже с него по телефона. Той е дал адрес, на който да му бъдат изпратени въпросните документи. Около 16 ч. миналата сряда чрез куриерска фирма колегията е изпратила материалите. Но въпреки многократните опити на куриерите да се свържат с Мумджиев, това се е оказало невъзможно.

Администрацията на колегията също се е опитала да се свърже с него по телефона. Успяла едва вчера, няколко минути преди 17 ч. Мумджиев дал друг адрес и заявил, че иска да присъства на заседанието на колегията, след като се запознае с документите.

"Не е имало технологично време да изпратим документите отново и заради това няма как днес да разгледаме молбата му за възстановяване. Надявам се да е коректен и да получи документите, за да разгледаме молбата на следващото заседание", каза Дамянов. А представляващият Прокурорската колегия Стефан Петров допълни: "Да се надяваме, че вече бившият инспектор няма да шиканира нашата работа. Все пак разглеждаме негова молба".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ИВСС

Още по темата