Quantcast
Цацаров крие информация за бонусите в КПКОНПИ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Цацаров крие информация за бонусите в КПКОНПИ

Новият шеф на антикорупционната комисия отказа данни как органът харчи парите на данъкоплатците
2 202
 Илияна Кирилова
Сотир Цацаров

Новият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров крие информация за това как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците.

След като Цацаров пое кормилото на комисията, "Сега" го попита по реда на Закона за достъп до обществена информация какви бонуси са раздадени на служителите на КПКОНПИ, както и на членовете на комисията за 2018 и 2019 г. Има съдебна практика, че това е публична информация и институциите я предоставят, дори, когато рискуват скандал, както с Агенцията по вписванията, или с НАП.

Втората тема, по която беше поискана информация, е какъв е размерът на съдебно-деловодните разноски, които комисията е била осъдена да плати по делата, които е загубила. Тъй като исковете на комисията за конфискация са за големи суми, когато не издържат в съда, за сметка на данъкоплатците остават солени такси и разноски. 

"Сега" поиска информация и за обезщетенията по Закона за отговорността на държавата, които комисията е осъдена да плати заради незаконните си действия. Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев веднъж отказа да предостави тази информация, но след двугодишна съдебна сага комисията беше принудена да я предостави на "Сега". Тъй като след съдебните решения от КПКОНПИ предоставиха информация, отнасяща се за стар период, "Сега" поиска и актуалните данни. "Безспорно е, че чрез предоставяне на исканите сведения ще се повишат прозрачността и отчетността на КПКОНПИ във връзка със спазване на законодателството и управлението на бюджетните средства", се казва в окончателното решение на Върховния административен съд.

От КПКОНПИ първоначално отговориха, че тъй като търсената информация е много, си удължават с 10 дни 14-дневния законов срок за отговор. Новият срок изтече на 13 януари. И след това обаче отговори не дойдоха. От комисията не реагираха и на напомнянето за изтичането на удължения срок. Мълчаливите откази на институциите да предоставят информация винаги се отменят от съда. Магистратите биха могли не само да върнат преписката за произнасяне на комисията, но и да решат казуса по същество.

Докато Цацаров беше началник на прокуратурата, там беше наложена практиката на избирателно предоставяне на информация. Случваше се журналисти да не получават прессъобщенията на институцията като наказание за критичните си материали срещу нея.

Още

Борбата с корупцията остана за някой друг живот
Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

19.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14110
По £2000 дава Rolls-Royce на работниците си заради инфлацията

21.06.2022

184