facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Цацаров крие информация за бонусите в КПКОНПИ

Новият шеф на антикорупционната комисия отказа данни как органът харчи парите на данъкоплатците
2 127
 Илияна Кирилова
Сотир Цацаров

Новият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров крие информация за това как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците.

След като Цацаров пое кормилото на комисията, "Сега" го попита по реда на Закона за достъп до обществена информация какви бонуси са раздадени на служителите на КПКОНПИ, както и на членовете на комисията за 2018 и 2019 г. Има съдебна практика, че това е публична информация и институциите я предоставят, дори, когато рискуват скандал, както с Агенцията по вписванията, или с НАП.

Втората тема, по която беше поискана информация, е какъв е размерът на съдебно-деловодните разноски, които комисията е била осъдена да плати по делата, които е загубила. Тъй като исковете на комисията за конфискация са за големи суми, когато не издържат в съда, за сметка на данъкоплатците остават солени такси и разноски. 

"Сега" поиска информация и за обезщетенията по Закона за отговорността на държавата, които комисията е осъдена да плати заради незаконните си действия. Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев веднъж отказа да предостави тази информация, но след двугодишна съдебна сага комисията беше принудена да я предостави на "Сега". Тъй като след съдебните решения от КПКОНПИ предоставиха информация, отнасяща се за стар период, "Сега" поиска и актуалните данни. "Безспорно е, че чрез предоставяне на исканите сведения ще се повишат прозрачността и отчетността на КПКОНПИ във връзка със спазване на законодателството и управлението на бюджетните средства", се казва в окончателното решение на Върховния административен съд.

От КПКОНПИ първоначално отговориха, че тъй като търсената информация е много, си удължават с 10 дни 14-дневния законов срок за отговор. Новият срок изтече на 13 януари. И след това обаче отговори не дойдоха. От комисията не реагираха и на напомнянето за изтичането на удължения срок. Мълчаливите откази на институциите да предоставят информация винаги се отменят от съда. Магистратите биха могли не само да върнат преписката за произнасяне на комисията, но и да решат казуса по същество.

Докато Цацаров беше началник на прокуратурата, там беше наложена практиката на избирателно предоставяне на информация. Случваше се журналисти да не получават прессъобщенията на институцията като наказание за критичните си материали срещу нея.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бивш шеф на БНР гласувал да получи обезщетение от 30 000 лв.

08.04.2020

1632 5
Прокопиев видя атака срещу независимите медии в запорите на КПКОНПИ

31.03.2020

Обновена

1777 7
Правото на ЕС позволява делото за конфискация срещу Цветан Василев

19.03.2020

312

Коментари

Диагностик

С много политика напълни шоуто си водещият Николаос Цитиридис. При откриването, младият шоумен обясни, че тестостеронът в държавата се определя от 3-ма важни плешиви мъже. "Това са Гешев, Румен Радев и аз", обясни Николаос. И допълни, с намек към конкурента си Слави Трифонов: "Четвърти важен плешив няма."  

Цитиридис се зае да обясни приликите му с главния прокурор, като очевидно сценаристите бяха проявили въображение.

"И Гешев го споходи бърза слава, както и мен. Аз си имам платена публика, той - агитка", изстреля младежът. След което обясни, че и двамата произхождат от могъщи фамилии - той- от Цитиридис, а Гешев - от Цацаров.

"Харесваме и един тип жени - с белезници", обясни през смях гъркът.

Цитиридис не пропусна да спомене и Васил Божков, който вече бил в Клуба на изчезналите при Цветан Василев и пийвали от бокала вода от Перник.

ssto

 

Става все по-интересно:

 

НК, Чл. 282.  

(1) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация. 

(2)  Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.

 

Съдебното решение за предоставяне на исканата информация е задължително за длъжностното лице, ръководител на съответната служба.

 

Има предположение, с висока степен на вероятност, че някой крие данни за набавяне на собствена и чужда облага.

 

За обществото могат да настъпят и много е вероятно вече да са настъпили немаловажни вредни последици от факта на укриване на исканата информация. Въпросът за това,  как се харчат обществени средства и колко ефективната е работата на комисията е от обществено значение и е форма на  обществен контрол върху работата на държавните органи, която би трябвало да е в обществена полза. А дали е така?

 

Извършителят заема отговорно служебно положение.

 

Чакаме компетентно разследване на казуса от компетентната прокуратура.

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×