Медия без
политическа реклама

Сотир Цацаров се отказа от делото си срещу Бойко Ноев

Накърнените му права ще бъдат защитени, без това да става повод за зрелищни спекулации, заканва се адвокатът му

Илияна Кирилова
Законът, моралът и фактите дават възможност Сотир Цацаров да се защити от Бойко Ноев и без съдебен процес, казва адвокатът му.

Бившият главен прокурор и шеф на КПКНОПИ, а сега шеф във върховната прокуратура Сотир Цацаров се е отказал от иска си за 15 000 лв. срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Това съобщи във Фейсбук разследващият сайт Bird.bg, а "Сега" потвърди новината с проверка в деловодните регистри.

Цацаров заведе гражданското дело преди малко повече от година заради интервю на Ноев пред bTV. Думите, в което той казва, че "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици".

В иска си Цацаров твърдеше, че е изпитал силна раздразнителност и притеснение, като вдигнал е кръвно, изпитал е силно безпокойство и физическо неудобство. Казва още, че клеветническите твърдения на Ноев са опозорили честта и достойнството му и са засегнали изключително негативно личния и професионалния му авторитет, достойнство и добро име в обществото. Твърди, че след предаването са последвали обаждания и коментари от приятели и колеги, които са обсъждали думите на Ноев и той трябвало да се обяснява, че в тях няма нищо вярно. Цацаров твърди в иска си, че и до момента е тревожен, а самооценката му е накърнена. По думите му след интервюто на Ноев започнали проблеми със съня, засилило се е чувството на смущение, напрежение, гняв и неудобство - както в работа, така и извън нея.

Процесът е насрочен от съдия Диана Ангелова за 27 април т.г. Тя нарежда делото да се гледа при закрити врата, тъй като можело да се разкрие класифицирана информация. "В казуса се твърди, че ищецът е бил обиден и клеветен с твърдения за прокарване на чуждо държавно влияние в България, саботиране на разследвания на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България и взривовете в българските оръжейни заводи. Така формулирани обидните и клеветнически изрази описват действия по извършването на престъпление от общ характер (...). Настоящият съдебен състав приема, че се следва делото да се разглежда при закрити врата, доколкото е налице опасност в хода на съдебното дирене да се достигне до разкриване на класифицирана информация", пише в определението си през февруари съдия Ангелова.

На 27 април обаче адвокатът на Цацаров се явява в съда и заявява, че клиентът му го е упълномощил да оттегли претенциите му. "Цацаров не би искал да бъде участник в политически и медийни кампании, които Ноев се опитва да направи в настоящото производство. Защитата на накърнените му права ще бъде осъществена, без това да става повод за зрелищни спекулации. И законът, и моралът, и фактите дават достатъчно възможности за такива действия", пледира многозначително адвокатът. И делото е прекратено.

Цацаров води дело за клевета и срещу бившия премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков, от което няма данни да се е отказал.

Следващото заседание по делото за вреди, което бившият председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров заведе срещу Кирил Петков, ще започне при закрити врати.

 

Още по темата