Медия без
политическа реклама

Сотир Цацаров съди Кирил Петков за 15 000 лв.

ДАНС не е обжалвала връщането на допуска до класифицирана информация на бившия шеф на КПКОНПИ

30 Март 2022Обновена
Кирил Петков и Сотир Цацаров
Колаж на СЕГА със снимки от БГНЕС
Кирил Петков и Сотир Цацаров

Бившият председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ и настоящ върховен прокурор Сотир Цацаров е завел гражданско дело срещу премиера Кирил Петков. Това научи "Сега" от два източника. Цацаров претендира да получи 15 000 лв. обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното".

Според Цацаров Кирил Петков го е увредил на 14 януари, когато се включи в новините на bTV, за да съобщи, че е отнет достъпът му до класифицирана информация. Цацаров обяснява в исковата си молба, че премиерът е внушил, че той е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност обаче не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна, настоява Цацаров.

Шефът на Антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков.

През февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по казуса бе съобщена от Цацаров. Самият Цацаров обяви при отнемането на допуска, че това е политически мотивиран акт и ДАНС е била принудена да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. От неговите обяснения се разбра, че поводът да остане без допуск е скандалът "ЦУМ-гейт". Цацаров поиска и прокуратурата да го провери, заради думите на премиера Кирил Петков, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата". Прокуратурата го стори със завидна бързина и отказа да го разследва. Не е ясно с какви мотиви ДКСИ върна допуска на Цацаров.

ДАНС не е обжалвала пред Върховния административен съд решението от 24 февруари, с което ДКСИ отмени отнемането на достъпа до класифицирана информация на Цацаров. "Съгласно съдебната практика, ДАНС няма право да оспорва решение на ДКСИ, тъй като няма качеството на засегната страна с право на жалба. Такова качество имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от издадения акт или за които той поражда задължения", обяснява ДАНС в отговора си до "Сега". ДКСИ също потвърди, че решението й е в сила.

 

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров разкри, че 15 дни преди да обяви официално решението си да подаде оставка, той е уведомил за намеренията си президента Румен Радев и всички политически лидери освен на ДБ и "Продължаваме промяната".

ОЩЕ ЕДНО ДЕЛО

Цацаров е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Поводът е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици".

Справка в деловодните регистри показва, че тази искова молба е оставена без движение в края на миналата седмица. Съдът е дал едноседмичен срок на Цацаров да отстрани пропуски в нея. Като например това, че не е посочил адреса на Бойко Ноев, а очаква съдът да го издири служебно. Не е платил и държавната такса от 80 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата