Медия без
политическа реклама

Гебрев: 100% съм сигурен, че зад взрива стоят агенти на Москва

Руски граждани участват в инцидентите с боеприпаси у нас, заяви и бивш военен министър

02 Авг. 2022Обновена
БГНЕС
Взривовете в неделя вдигнаха на крак полицията и пожарната в Карнобат.

Сто процента съм сигурен, че агенти на Москва стоят зад взрива в склада ми, заяви българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. "Гардиън". Пред  британското издание той каза още, че експлозията в неделя е поредната атака срещу него на агенти на руското военно разузнаване ГРУ, предаде БТА.

"Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса", заяви в телефонно интервю българският оръжеен търговец, за когото се предполага, че през 2015 г. е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Гебрев разказва, че е говорил с началника на охраната си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди експлозията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало проникване отвън. Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да проверят защо се е задействала системата, когато чули силен взрив. При експлозията нямаше пострадали.

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на гръмналите през нощта складове за боеприпаси край Карнобат, допусна, че случилото се може да не е случайно.

"Атаките срещу Гебрев, за които се предполага, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той вероятно е свързан с доставки на оръжия за Украйна", пише "Гардиън". Миналата година бизнесменът заяви в имейл до "Ню Йорк таймс", че компаниите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна - нещо, което допреди това отричаше, отбелязва британското издание.

Българската прокуратура заяви, че има основания да се предположи, че четирите експлозии са свързани с опита за отравяне на Гебрев. Синът на оръжейния търговец и ръководен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома.

Оръжейният търговец изразява недоволството си от факта, че българските власти не са изправили никого пред съда във връзка с атаките срещу него. "Минаха 11 години от първата експлозия и никой не е наказан за това", казва той.

 

ВЪТРЕШЕН ПОГЛЕД

Доказано е присъствието на руски граждани при голяма част от взривовете на боеприпаси в България. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев във връзка с инцидентите от последните дни в складове на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

"Сред повечето от 10 инцидента с взривове на боеприпаси у нас е доказано присъствието на руски граждани. Те са присъствали или са били съпричастни към взривове и в други държави, в частност Чехия. Доказано са присъствали и вероятно участвали в отравянето на Скрипал (б. р. - Сергей Скрипал, бивш офицер от руското военно разузнаване) във Великобритания", заяви експертът пред bTV.

Относно конкретния случай през уикенда Ноев добави:

"Взривът, който се случи онзи ден, е един от вече повече от 10 инцидента, които се случили в България. Това ни дава възможност да се направят някои обобщения, които касаят както вътрешнополитическия живот в България, така и някои елементи на геополитиката и нашите отношения с други държави. Аз бих казал, че този инцидент има отношение към общо казано по-големи групи проблеми и отношенията на България с Русия."

С взрива в складовете за боеприпаси край Карнобат е атакувана държавата. Тази теза разви по Нова тв оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на фирма "Емко" и на помещенията.

Бившият военен министър подчерта, че се знаят тези руски граждани - имената им, кога са били в България. Според него обаче липсва качествено разследване на тези взривове.

"Въпреки съпротивата на политически кръгове и институции е доказана съпричастността на граждани на Русия и още по-точно служители на едно от поделенията на "29 155" на руското Главно разузнавателно управление. Това го има доказано в България, Чехия и Великобритания. Това означава, че ние сме свидетели на една политика на Русия за въздействие върху българската отбранителна индустрия по някакви причини и по някакви техни интереси", каза Ноев.

Той бе категоричен, че такива "причини" е имало през годините по време на правителствата на Бойко Борисов.

"Тогава на руснаците почти им беше даден контрол върху българската оръжейна индустрия. Това има отношение и към проблема с газа", смята експертът. Според него въпросът за отношенията България - Русия е "геополитически двустранен".

В заключение Бойко Ноев попита: "Ще бъдем ли ние отново васална държава, част от Руската империя, или ще бъде България част от демократичния свят, към който принадлежи? Това е големият въпрос."

Още по темата