Медия без
политическа реклама

Гебрев за взривените складове с боеприпаси: Атакувана е държава

В помещенията има танкови снаряди и натовски боеприпаси, които няма как да се използват в Украйна, твърди оръжейният търговец

01 Авг. 2022Обновена
БГНЕС

С взрива в складовете за боеприпаси край Карнобат е атакувана държавата. Тази теза разви по Нова тв оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на фирма "Емко" и на помещенията. "Пострадали са складовете на фирмата, пострадал е Гебрев, но държавата е тази, която е атакувана, и това много хора не искат да го разберат. Такива неща просто не трябва да се случват", смята той. Според него, че става дума за посягане върху отбранителните способности на България.

В неделя, в 4 ч. сутринта, избухна взрив с последвал пожар в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост на няколко километра от Карнобат. Полиция и пожарна блокираха веднага района, като пуснаха дронове да обследват щетите.

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на гръмналите през нощта складове за боеприпаси край Карнобат, допусна, че случилото се може да не е случайно.

Часове след взрива Гебрев допусна, че взривът може да не е случайност, но в понеделник вече беше повече от категоричен, макар че на няколко пъти призова разследващите този път да проверят всичко, за да изяснят какво точно се е случило.

„Има поставени съответните наблюдателни средства – камери и друга техника. Около цялата база има сериозна ограда. Има записи, охраната не е напуснала поста си. След сигнала на системата за движение в периметъра охранителят е тръгнал да провери какво се случва. И добре, че не е стигнал до мястото преди взрива”, разказа Гебрев.

Слабият дъжд в района на Карнобат е успял да помогне на пожарната и да се загаси огънят в оръжейните складове край града. „Оттук нататък започва тежката работа по почистване и унищожаване на невзривилите се боеприпаси. Дай Боже – да започне и някакво разследване, което да не бъде, както в предишния случай – в продължение на 10 години да няма резултат, независимо от чуждата помощ, оказана на нашите разследващи”, посочи той.

 

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.

Гебрев има предвид  разследването на взрива в склада на “Емко“ в Ловнидол край Севлиево, който стана на 12 ноември 2011 г. Тогава бе унищожено значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. 10 години по-късно прокуратурата обяви, че в този и още три взрива в складове за боеприпаси е видяна руска следа и че извършителите вероятно са хора на руското военно разузнаване (ГРУ).

Гебрев беше категоричен, че в склада край Карнобат не е имало продукция, която може да отиде в Украйна. В помещенията имало танкови снаряди за танкове, които били снети от употреба преди години, както и натовски боеприпаси, които не се използвали във войната. По-късно пред БНТ той обяви, че боеприпасите били предназначени за африкански клиенти. "Това са боеприпаси, произведени за наши африкански клиенти, които по една или друга причина не са имали достатъчно средства да дофинансират проекта и те са останали от недовършени и неосъществени договори при нас. Това е. А те са боеприпаси, които са за стари системи, които общо взето в европейски страни и други страни не са на въоръжение и не могат да бъдат използвани", обяви той.

"Твърде много се натрупаха факти около личността на Гебрев. Само от този низ от информация всички можем да си направим извод, че няма нищо случайно", коментира днес и вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той разказа, че по искане на Гебрев се е срещал с него. "От онова, което чух, останат с впечатление, че има доста странни неща, неизяснени. Някаква насоченост по отношение на този човек от няколко посоки", каза Рашков, без да влиза в подробности.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата