Медия без
политическа реклама

Прокуратурата внезапно откри руска връзка в 4 взрива у нас

Външно министерство обяви, че вика руския посланик за разговори в четвъртък

28 Апр. 2021Обновена
В брифинга участваха главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева (вдясно) и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Журналистите нямаха възможност да задават въпроси.
БГНЕС
В брифинга участваха главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева (вдясно) и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти. Разкритията за това се случват години след събитията, описани в разследването на държавното обвинение.

"През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях", заяви в началото говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от ноември 2011 г. в с. Долни дол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ "Сопот", където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е унищожен и още един склад на ВМЗ "Сопот". Четвъртият случай е от 2020 г., когато до град Мъглиж е взривен склад на "Арсенал".

"И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете. Жертви и пострадали няма. Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, обясни Сийка Милева, като уточни, че преди всички експлозии на съответните места са избухвали пожари, чиято цел вероятно е била хората да бъдат евакуирани.

Любопитно е, че между събитията през 2015 г., за които прокуратурата чак сега обявява, че се води разследване, в сградата на бившия Институт по специална техниха избухва пожар, който изгаря доказателствата за взривовете във ВМЗ "Сопот". "Експертиза установи, че причината за пожара не е самозапалване", каза Сийка Милева.

"От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани, и извършването на тежки престъпления на територията на други държави", съобщи говорителят на главния прокурор.

Милева припомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). "С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна", заяви още тя.

По нейни думи в момента се събират доказателства за съпричасността на шестима руски граждани към тежки престъпления на територията на България, като се използва международно сътрудничество с Чехия. Стои въпросът каква работа е свършена от прокуратурата през годините, след като едва сега излизат наяве данни за участие на ГРУ във взривовете във военни складове у нас. Държавното обвинение демонстрира активност чак сега, когато се разбра, че отравянето на Емилиян Гебрев може да е свързано с унищожени боеприпаси в Чехия.

Българската оръжейна компания ЕМКО, която в собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, разпространи документи в опит да докаже, че няма връзка между взривовете в Чехия през 2014 г. и търговските й отношения с клиенти от Украйна.

Бездействието на прокуратурата по отношение на взривовете във военни складове в България се потвърждават и от становище на бизнесмена Емилиян Гебрев. "СЕГА" припомня, че преди седмица по повод изнесената информация за връзка на ЕМКО с унищожени боеприпаси на територията на Чехия, от оръжейната компания съобщиха, че досега изобщо не са търсени от български и чуждестранни разследващи органи. Дори самата "ЕМКО" попита защо не се разследват причините за съмнителни взривове в български военни складове, които напомнят случилото се в Чехия. 

Въпреки това главният прокурор Иван Гешев не пропусна да похвали работата на държавното обвинение и българското контраразузнаване. "Благодаря на българските служби за сигурност и българските прокурори и следователи, които работиха години по случая, който ще представим. Аз съм висш административен ръководител като председателя на ВКС Лозан Панов и председателя на ВАС Георги Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Но съм тук, за да ги окуража, че да продължат да работят по същия начин", заяви Гешев.

Министерството на външните работи покани на среща в четвъртък посланика на Руската федерация в Република България, съобкщиха от МВнР официарно. След срещата ще ви информираме за проведения разговор, обявиха оттам на въпрос дали отново ще има гонене на руски дипломати.

 

Сергей Лавров: България задмина Чехия в обвиненията

Брюксел трябва да разреши въпроса за отношението на частните предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България. Това заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция, коментирайки обвиненията на България срещу Руската федерация.

"Европейският съюз трябва да се погрижи за ситуацията в Чешката република и България. Ситуацията е свързана с факта, че някои частни предприемачи участват в търговията с оръжие, съхранението на оръжия, боеприпаси. въпросът, който зададохме и в каква степен Европейският съюз контролира изпълнението от своите членове на задължения по различни документи в областта на търговията с оръжие “, каза Лавров, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Той добави, че в западната преса има предостатъчно материали по темата. "Веднага се сетих, че г-н Гебрев или негови служители заявяваха, че в складовете в Чехия не се съхраняват никакви противопехотни мини, че там е имало само снаряди и корпуси за противопехотни мини", посочи руският външен министър. Той изтъкна, че в същите медии се споменава, че е имало няколко случая, в които Гебрев е изнасял тези корпуси за противопехотни мини в друга държава, където те бързо получавали необходимия заряд.

Руският външен министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани в организиране на четири експлозии в оръжейните заводи в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения. „Самата времева рамка - оказва се през последните 10 години, или българската страна не знаеше нищо и едва сега, след като Чехия осъзна събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да разгледа много по-дълбоко, или те са знаели какво се случва, но по някаква причина не са го направили публично достояние ", каза министърът.

Хубаво, че още не ни обвиняват за убийството на ерцхерцога Фердинанд, коментира още Лавров. Руската агенция припомня, че с убийството на Фердинанд започва Първата Световна война.


ЕМКО: Прокуратурата иска да си измие ръцете

Оръжейното предприятие ЕМКО обвини прокуратурата в лъжа за някои подробности от разследването за взривовете в български военни складове. 

"На 12.11.2011 г. в склад на ЕМКО в Ловнидол избухна взрив в едно от складовите помещения. Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 г. През м. ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар. Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи. Също така, откровена лъжа е заявлението на прокуратурата, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи", пише в позицията на ЕМКО.

Компанията пита "какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?".

България отново стана епицентър на шпионски трилър с международен отзвук. Преди дни Чехия изгони 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата