Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гебрев допусна, че взривът в складовете с боеприпаси не е случайност

Има нарушение на външния периметър и няма как помещенията да са се самовъзпламенили

31 Юли 2022Обновена
Илияна Кирилова

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на гръмналите през нощта складове за боеприпаси край Карнобат, допусна, че случилото се може да не е случайно.

„Има нарушаване на външния периметър около взривените складове за оръжия“, каза той в предаването „120 минути“ на Би Ти Ви. Гебрев уточни, че районът около складовете се охранява от специализирана охрана, която е дала предупреждение, че се навлиза в охраняемия район. „След известно време се е стигнало до пожара и взрива“, разказа оръжейният търговец.  

„За държавата е изключително важно никой да не ти се разхожда в тези райони и да прави каквото си иска. Докато чехите направиха всичко, за да изяснят техните случай на взривове в складовете им за боеприпаси, тук... правете си изводите сами“, каза Гебрев. По думите му за предишни взривове в негови складове за боеприпаси така и не са установени извършителите 10-11 години по-късно.

По Нова тв той директно обяви, че е твърдо убеден, че няма как да се случи самовъзпламеняване, защото има определени изисквания, които трябва да се спазят и когато се спазени, „просто няма как да се случи такова нещо”. „Все едно чешмата ви да е затворена, а вкъщи да стане наводнение”, коментира Гебрев.

Запитан дали има хора, които имат интерес от това, което се случва в момента, той отговори: „След като се случва – значи имат интерес. То така от само себе си няма как да се случи. Аз мога да имам подозрения до безкрай, но те реални ли са, не са ли истински… Поради това има разследващи, на които това им е работата – да го свършат, да го завършат, след това да дадат гласност и да знае обществото какво се случва”.

„Няма загинал човек, нямаме ранен човек. Базата се охранява, има направени алармени системи. Те се задействат при нарушение, тръгват хората да проверяват какво е станало и достигат до мястото, където е инициирано нарушението. Изводите – хората трябва да си ги правят”, добави той.

Часове по-рано стана известно, че взрив е избухнал в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост край Карнобат. Складовете, които са собственост на фирма "Емко" на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, се намират на територията на бившите военни поделения. Взривът е станал около 4 ч., като дори се е чул в града.

Няма жертви и пострадали. „Към момента има само тлеене на определени огнища на мястото“, каза зам.- кметът на Карнобат Стефка Иванова, цитирана от Би Ти Ви..

Пожарната чака 2 дрона, които ще огледат мястото отгоре. Има технологично време, което трябва да мине, за да се влезе на място и да се направи оглед за щетите.

„Към 4 ч. сутринта е избухнал пожар с лек взрив преди това. Какво точно е станало – това е в компетенцията на разследващите органи. Съгласно правилата, по-рано от 24 часа никой няма достъп до мястото, където се е случило. Това са складове, в които се съхраняват боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост, на които не е решена съдбата – дали да бъдат унищожени или преработени“, обяви по Би Ти Ви оръжейният производител и собственик на „Емко“ Емилиян Гебрев. Малко по-късно той коментира и пред БНР: "Не става въпрос за каквато и да било човешка грешка, защото няма човешка грешка. Към 4.00 часа се е чул взрив и след това се е запалил складът. Какво е имало вътре никой не може да каже. Забранено е да се влиза 24 часа, но това по принцип са боеприпаси с отпаднала необходимост в завода. Някоя фирма някога поръчала нещо, след това поради неплащане не си е получила продукцията и ние какво да я правим, съхраняваме я".

От полицията съобщиха, цитирани от БНТ, че около 03.30 ч. тази сутрин е получено съобщение за пожар в местността “Чобан дере” край Карнобат. Към мястото на инцидента се отправил един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи на частни складове за съхранение на боеприпаси, разположени в местността, които заявили, че са се изтеглили на безопасно място заради пожара.

Междувременно от склада започнали да се чуват гърмежи, последният от които бил около 05.00 ч. тази сутрин. Сградата е обезопасена със стабилна ограда и е отдалечена на достатъчно разстояние от другите три склада.

Районът своевременно е отцепен от полицейски служители на РУ - Карнобат, които констатирали, че от пожара няма пострадали хора и не са засегнати други постройки.

Към момента на място има един противопожарен екип от РСПБЗН - Карнобат и един предислоциран автомобил с дрон за оглед на РДПБЗН - Ямбол.

Оглед на местопроизшествието ще се извърши след цялостно затихване на пожара, както и след изтичане на срок от 72 часа от последния гърмеж, чут около 05.00 ч. днес.

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.
Днес, след 13 ч. е избухнал взрив, след който е пламнал пожар в склад за взривни материали в казанлъшкият оръжеен завод „Арсенал”. По първоначални данни инцидентът е станал в Цех 114.
Няма никакви директни износи от България за  Украйна или за Русия. Това заяви известният оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев - собственик на "Емко", в студиото на бТВ тази сутрин "Едно войнишко копче не е отишло в района на военния конфликт", увери той.

 

България отново стана епицентър на шпионски трилър с международен отзвук. Преди дни Чехия изгони 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г.

ВЗРИВОВЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

На 10 януари 2015 г. около 10.00 ч. избухна взрив в едно от поделенията на ВМЗ-Сопот в карловското село Иганово, припомни преди време в справка БГНЕС. Пострадали бяха двама мъже и една жена. Според думите изпълнителния директор на завода се взривила пресформата за  взривно вещество. Според него е спазена технологичната процедура, тримата работници са били с опит и минавали през инструктаж по-рано сутринта в деня на инцидента. Повечето от хората в Иганово към момента на инцидента бяха на трудов договор в поделението на ВМЗ-Сопот АД, в което са разположени част от производствените корпуси на военния завод.

На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”.

На 8 август 2014 г. сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ - Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвика взрив. Пострадалите бяха 10 души.

На 5 юни 2012 г. след 14:40 ч. при пътния възел Петолъчката край Ямбол започнаха серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на "Берета Трейдинг". Базата е бивш завод на "Терем" Трявна. В момента на взрива в нея са се намирали 13 души, седем от тях бяха пострадали.

На 12 ноември 2011 г. в 09:00 ч. се взривиха бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете имаше около 3000 снаряда от калибър 152, нямаше химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Нямаше пострадали хора.

3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод "Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухна пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.

На 3 юли 2008 г. около 06:30 ч. във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухна взрив. Експлозиите продължиха през целия ден. В поделението се съхраняваха излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежаха на утилизация.

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разрази пожар. Привечер огънят достигна склад за боеприпаси в с. Иваново и доведе до взривове.

Още по темата