Медия без
политическа реклама

Оръжейният бос Гебрев: Войнишко копче не сме изнесли за Украйна

24 Март 2022
Емилиян Гебрев
стопкадър bTV
Емилиян Гебрев

Няма никакви директни износи от България за  Украйна или за Русия. Това заяви известният оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев - собственик на "Емко", в студиото на бТВ тази сутрин "Едно войнишко копче не е отишло в района на военния конфликт", увери той. 

Гебрев припомни, че този бизнес е стриктно конролиран - всяка доставка на специзделия минава се разрешава от Междуведомствената комисия за контрол върху оръжейния експорт. Преди десетина дни същото каза и вицепремиерът Нинова, като подчерта, че при одобрението на всяка сделка износителят подписва документ за крайния получател.  

Предприемачът обясни, че фирмите от неговата група извършват т.нар.планови доставки -  работят по дългосрочни договори, като част от пазарите са Индия, Алжир, Полша, Чехия, Словакия, Словения и др.  

И посочи, че до момента две страни от ЕС- България и Унгария, се въздържат да изнасят военни изделия за Украйна.

На въпрос възможно ли е да има български оръжия в Украйна, Гебрев обясни, че като част от бившия Варшавски договор страната ни е била отговорна за определени доставки в другите страни членки, така че не е чудно, че в бившия соцлагер има доста български оръжия и боеприпаси. 

 

 

Ключови думи:

Емилиян Гебрев

Още по темата