Медия без
политическа реклама

Шпиони, взривове, отрова - трилърът с Гебрев е без край

Хибридните операции на Путин в България ще останат безнаказани

 Бизнесменът Емилиян Гебрев е атакуван от руското военно разузнаване.
БГНЕС
Бизнесменът Емилиян Гебрев е атакуван от руското военно разузнаване.

Руски шпиони, взривове, отрова.  Накратко това е трилърът с оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Периодично казусът излиза в светлините на прожекторите, но по всичко личи, че развръзка няма да видим, въпреки международния отзвук. Основна фигура е руското военно разузнаване, което първо атакува оръжейния бизнес на Гебрев, а впоследствие извърши и директно покушение срещу живота му.

Шестима руски граждани, обвинени в тероризъм заради четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси в България, са обявени за издирване с Европейски заповеди за арест, похвали се на 30 януари прокуратурата. Разбира се, това може да се разглежда преди всичко като политически знак: България преследва руските шпиони. Едва ли може да се очаква, че те са действали тук с истинските си имена или дори да са, вече нямат нови самоличности. Вероятно прокуратурата не би посмяла да внесе задочно обвинение срещу тях в съда, както направи при атентата в "Сарафово", например. Защото, ако не постигне осъдителна присъда, това ще е огромен имиджов проблем. От друга страна сега имаме шестима руски шпиони, издирвани за тероризъм. Звучи много по-рекламно, нали...

Провалът безспорно е на разследващите ни органи в лицето на прокуратурата и особено на Държавна агенция "Национална сигурност", която проспа враждебните действия на ГРУ на наша територия и дълго време не посочваше преките извършители на тези нападения. Включително и сега - руснаците са обявени за издирване с европейски заповеди за арест, но имената им не се съобщават...

 

Неудобният

 

Сега предстои оръжейна фирма на Емилиян Гебрев да бъде обявена от правителството за стратегически обект от съображения за сигурност. 

По принцип има защо руската държава да не харесва Гебрев. Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни заводи. Това обяви пред Financial Times министърът на отбраната Тодор Тагарев. По оценки на българските власти страната ни произвеждат около 40% от патроните и снарядите, които Украйна използват против руската армия. България е една от малкото страни, където продължават да се произвеждат боеприпаси по съветски образец и това я прави незаменим доставчик за Украйна. Значителна част от доставките се пада на компанията "Емко" на Гебрев. 

Дори преди пълномащабната война, която Путин отприщи в Украйна, обаче заводите на българина произвеждаха продукция, която отиваше към регионални конфликти в Източна Европа, като този в Донбас. "Първият взрив в склад на "Емко" е още през 2011 г., след това има още няколко диверсии, включително и след началото на войната в Украйна - миналата година огромен пожар избухва в завода в Карнобат", разказва Гебрев пред FT. Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване ГРУ, показа още документален филм на "Свободна Европа". 

Най-ранният известен взрив е от 12 ноември 2011 г. в склад до с. Ловнидол, където са складирани над 3000 далекобойни снаряда. Прокуратурата твърди, че те са били предназначени за износ за Грузия. Собственикът на склада е компанията "Емко". В постановлението на прокуратурата, което е за спиране на разследването, е описано, че на 150 м от взривената сграда е открито руско взривно устройство. 6 месеца след този инцидент няколко оръжейни склада са унищожени след огромна експлозия край Стралджа. Тогава трима души загиват след взрив на боеприпаси. Взривът съвпада с повреда в системата за наблюдение на базата. В склада са се съхранявани боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Стоката е била на стойност 28 млн. долара. 

През 2014 г. следват още 4 експлозии в оръжейни складове и заводи - в Горни лом, Казанлък, Мъглиж и Костенец. През 2015 г. пожар и експлозии се случват и в складове на държавна оръжейна компания, които се намират край сопотското село Иганово. Само 3 седмици по-късно следват нови взривове в същия склад. Унищожените снаряди е трябвало да бъдат изпратени на Украйна. Прокуратурата споменава за руска следа по случая чак 6 г. след случая, а доказателствата по делото се оказаха загубени в мистериозен пожар. 

 

На крачка от смъртта

 

Освен, че атакуват критичната инфраструктура на България, каквото е нейното оръжейно производство, руските служби извършиха и атентат срещу български граждани. Отравянето на оръжейния търговец Гебрев, неговия син Христо и директора на завода му "Емко" Валентин Тахчиев се случва през 2015 г. - няколко месеца след експлозиите в складове за оръжия Чехия, където се е съхранявала продукция на "Емко".

За 8-годишния период на разследването то е спирано два пъти - веднъж през 2016 г., защото извършителят не е разкрит, и през 2020 г., когато прокуратурата реши, че делото не може да се разглежда в отсъствието на обвиняемите руснаци. Ключовите разкрития бяха направени от службите на други държави в НАТО като Великобритания. Гебрев разказва за покушението срещу него още от 2015 г., но българската прокуратура се раздвижи едва 4 години по-късно - през 2019 г. Това стана след среща на тогавашния премиер Бойко Борисов и британската посланичка Ема Хопкинс. След разговора тя обясни, че му е представила допълнителна информация за разследването по случая с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри през 2018 г. Благодарение на разкритията от Великобритания и разследващия сайт "Белингкат" стана ясно, че руски старши офицер от военното разузнаване (ГРУ), пътувал под името Сергей Федотов, който е бил в Обединеното кралство за опита за убийство на Скрипал, е пристигнал в България само няколко дни преди Гебрев и синът му да бъдат отровени.

Прокуратурата опита да оправдае бездействието си, като съобщи, че са направени химически експертизи, които показали, че в кафе от машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества и не можело да причини тези тежки последици. "Разпитан е дори производителят на руколата", обясни през 2019 г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Самият Гебрев от самото начало твърди, че нито пие кафе, нито е ял салата от рукола. Към днешна дата вече е ясно, че отровата е "Новичок" и е била на дръжката на вратата на автомобила на Гебрев.

 

Изгубена кауза

 

След дълго забавяне на разследващи органи е немислимо да се стигне до наказания за взривовете и отровените граждани. Прокуратурата повдигна обвинение за престъплението срещу трима руснаци - Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). Миналата есен стана ясно, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов официално е поискал от Москва да ни предаде тримата руски офицери, служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ), обвинени, че са отровили оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Други шестима руски разузнавачи също задочно са обвинени, че в продължение на 10 години са взривили четири оръжейни склада у нас, в които се е съхранявала продукция, предназначена за Украйна и Грузия. Точно същите хора вече се и издирват.

Абсурдно е да мислим обаче, че Русия доброволно ще предаде "героите" си. Точно обратното - изпълнителите на тези мисии зад граница получиха награди и се издигнаха под крилото на Путин. В свое разследване изданието The Insider, разкри, че ключовата фигура зад операциите е вече 56-годишният ген. Андрей Аверянов, командир на поделение 29155, чието последно десетилетие е белязано от кървави тайни действия. Аверянов наскоро наследи значителна част от империята, принадлежала на Евгений Пригожин, бившия командир на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след неуспешния му метеж в Русия.

Други четирима от първоначалните членове на поделение 29155, участвали във взривовете в България, са наградени с високи федерални длъжности в Далечния изток на Русия. Иван Терентиев, заместник на Аверянов, който участва в операцията на депото в Иганово, сега е главен федерален инспектор на Путин в Сахалинска област, която включва Курилските острови, архипелаг, оспорван от Япония и Русия, но под администрацията на последната от 1945 г. Терентиев също е повишен в генерал-майор от ГРУ. Николай Ежов, шпионинът, участвал във всяка операция на поделение 29155 в България между 2011 и 2015 г., сега е главен федерален инспектор на Магаданска област. Ежов днес е полковник. Рустам Джафаров, ветеран от атентата в Ловнидол, беше повишен в първи заместник на пълномощния представител на Путин в Далекоизточния федерален окръг, обхващащ почти половината територия на страната. Джафаров е генерал-майор.

По всичко личи, че режимът на Путин не възнамерява да спре с хибридните операции на наша територия. И защо да го прави? Изпълнителите се измъкват безнаказано, докато властите проспиват опасността за националната сигурност, а разследванията след това се водят с години. Тези разузнавачи, част от които професионални убийци, са пазени от руската държава и награждавани с ордени и постове в Кремъл. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата