Медия без
политическа реклама

Чехия потвърди, че ГРУ е взривило оръжейните складове през 2014 г.

Боеприпасите край Врбетице бяха на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев

29 Апр. 2024
В края на 2014 г. руските диверсанти взривиха няколко оръжейни склада край село Врбетице, край Злин в Югоизточна Чехия
iROZHLAS.cz
В края на 2014 г. руските диверсанти взривиха няколко оръжейни склада край село Врбетице, край Злин в Югоизточна Чехия

Следствието в Чехия потвърди, че взривовете в оръжейните складови в село Врбетице, в района на град Злин, през 2014 г. са извършени от служители на руското военно разузнаване (ГРУ). Директорът на Националното управление за борба с организираната престъпност (NCOZ) Иржи Мазанек заяви, че целта на руснаците била да предотвратят доставките и боеприпаси в районите, в които руската армия е провеждала по онова време своите операции, пише iRozhlas.cz.

"ГРУ е отговорно за експлозиите и смъртта на двама чешки граждани. Това не е изолиран акт, а част от дългосрочната диверсионна акция на руското военно разузнаване на територията на Европейския съюз и Украйна", добави Мазанек.

Макар докладът на NCOZ сега да не включва имена, по-рано следователите обявиха офицерите от ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин за главни извършители. Това потвърди и шефът на контраразузнаването Михал Куделка. Чепига и Мишкин стоят и зад отравянето в английския град Солсбъри на бившия съветски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

Чешката полиция обаче трябваше да прекрати случая, защото Русия отказа да сътрудничи по какъвто и да е начин на следствието. 

"Заподозрените са в Русия и властите на Руската федерация отказаха да изпълнят исканията, отправени от Чешката република по линия на международната правна помощ, защото можели да навредят на суверенитета, обществения ред и важни интереси на Русия. Така че не бе възможно да се получи нужната информация - обясни Мазанек. - Възможностите за получаване на допълнителни доказателства са изчерпани. В резултат не може да се образува наказателно преследване и бе решено делото да се прекрати".

На 16 октомври 2014 г. оръжейни складове край село Врбетице бяха взривени, като се детонираха близо 58 тона боеприпаси. Осколки бяха разпръснати в радиус от 800 метра, а двама оръжейници з Вратислав Хавранек и Лудек Петржик, загинаха. Полицията и пожарната служба евакуираха жителите на Врбетице и близките села, като над хиляда души трябваше да напуснат домовете си. Последваха няколко десетки вторични взривове, които продължиха няколко дни.

След като всичко утихна и хората се прибраха по домовете си, полицията претърси всички други военни складове в околността. Не бе открито нищо особено в тях, затова те бяха запечатани и предстоеше разчистването им. Но на 3 декември, точно в деня, когато трябваше да бъдат изнесени оръжията и експлозивите, отново гръмна мощен взрив. Във въздуха бе вдигнат още един склад, в който бяха съхранявани почти 13 тона артилерийски снаряди, а също така мини и хиляди картечници.

След втория взрив чешкото следствие преквалифицира деянието като умишлено. Бе установено, че двама чужденци са планирали да посетят складовете - Николай Попа (с молдовски паспорт) и Руслан Табаров (с таджикски), представили се за оръжейни инспектори, наети от компанията Imex Group от Острава. По-късно се оказа, че паспортите на двамата са фалшиви, но едва през 2019-а бе установена истинската им самоличност - агентите на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига, които са организирали и отравянето на Сергей Скрипал в Англия. 

 

БЪЛГАРСКАТА ВРЪЗКА

През 2021 г. бившият външен министър на Чехия Ян Хамачек обяви, че в складовете във Врбетице е имало "стока" на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев (на снимката), за когото се твърдеше, че е доставял оръжия на Сирия и Украйна, където Русия тогава водеше военни операции. 

А руските агенти е трябвало да предотвратят попадането на боеприпасите и оръжията там.

На 19 април предприятието за оръжейна търговия ЕМКО на Гебрев категорично отрече информацията, че експлозиите в складовете за оръжие в чешкото село Врбетице през 2014 г. са свързани с реекспорт на боеприпаси от България към Украйна. Два дни по-късно самият Гебрев заяви, че EMКO е  държала там стари непродаваеми боеприпаси от Варшавския договор. В интервю за германското списание Der Spiegel той добави, че за първи път е чул от медиите за предполагаемо участие на руските специални служби във взривовете във Врбетице.

А само две седмици по-късно - в края на април, българската прокуратура обяви, че опитът за отравяне на Гебрев през 2015 г. е свързан с 4 взрива във военни складове в България - един през 2011, два през 2015 и един през 2020 г.

Тогава от българската прокуратура заявиха, че за отравянето на Гебрев, на неговия син и на производствения директор на ЕМКО, са обвинени трима руски граждани, които работят за руското ГРУ - Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). "С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна", заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Още по темата