Quantcast
Гебрев пред Шпигел: В Чехия съхранявахме стари непродаваеми боеприпаси | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Гебрев пред Шпигел: В Чехия съхранявахме стари непродаваеми боеприпаси

Имаше и други фирми, които ползваха взривените складове, а оръжието бе от Варшавския договор, твърди още той
2 200
 БГНЕС

Българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев твърди, че неговата компания EMКO е държала стари непродаваеми боеприпаси от Варшавския договор в складовете в село Врбетице в Чешката република, където през 2014 г. са станали две експлозии. Той заявява това в интервю, публикувано в събота в германското списание Der Spiegel, цитирано от ТАСС. 

"Нашата компания, както и много други компании, наема складове във Врбетице. Съхранявахме там старите боеприпаси от Варшавския договор, които закупихме в Чешката република. Те не бяха предназначени за продажба ", казва Гебрев.

Търговецът на оръжие казва още, че за пръв път е чул за предполагаемото участие на руските специални служби във взривовете във Врбетице от медиите, които от своя страна се позоваваха на изявление на чешкото правителство от 19 април. "Дотогава това беше неясен инцидент за нас", каза той.

На 17 април чешките власти обявиха, че Москва е участвала в експлозиите в складовете за боеприпаси в източното чешко село Врбетице през 2014 г. и експулсира 18 руски дипломати, които според тях са хора на руските специални служби. Руското външно министерство изрази решителен протест пред Прага във връзка с предприетата стъпка "под необосновани и измисленипредлози", а също така обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

На 28 април говорителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организацията през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейните заводи в страната, където се съхранявали продукти, принадлежащи на Гебрев. 

 

 

Още

Чехия позволи използването на оръжие при самозащита

21.07.2021

5839
Бурите и наводненията стигнаха и до Австрия, Чехия и Италия

18.07.2021

2902
Дания е на 1/2-финал за първи път след приказната 1992 г.

03.07.2021

Обновена

1776