Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гебрев пред Шпигел: В Чехия съхранявахме стари непродаваеми боеприпаси

Имаше и други фирми, които ползваха взривените складове, а оръжието бе от Варшавския договор, твърди още той

23 Май 2021
БГНЕС

Българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев твърди, че неговата компания EMКO е държала стари непродаваеми боеприпаси от Варшавския договор в складовете в село Врбетице в Чешката република, където през 2014 г. са станали две експлозии. Той заявява това в интервю, публикувано в събота в германското списание Der Spiegel, цитирано от ТАСС. 

"Нашата компания, както и много други компании, наема складове във Врбетице. Съхранявахме там старите боеприпаси от Варшавския договор, които закупихме в Чешката република. Те не бяха предназначени за продажба ", казва Гебрев.

Българска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от събота вечерта.

Търговецът на оръжие казва още, че за пръв път е чул за предполагаемото участие на руските специални служби във взривовете във Врбетице от медиите, които от своя страна се позоваваха на изявление на чешкото правителство от 19 април. "Дотогава това беше неясен инцидент за нас", каза той.

На 17 април чешките власти обявиха, че Москва е участвала в експлозиите в складовете за боеприпаси в източното чешко село Врбетице през 2014 г. и експулсира 18 руски дипломати, които според тях са хора на руските специални служби. Руското външно министерство изрази решителен протест пред Прага във връзка с предприетата стъпка "под необосновани и измисленипредлози", а също така обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.

На 28 април говорителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организацията през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейните заводи в страната, където се съхранявали продукти, принадлежащи на Гебрев. 

 

Предприятието за оръжейна търговия ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев категорично отрече информацията, че експлозиите в складовете за оръжие в чешкото село Врбетице през 2014 г. са свързани с реекспорт на боеприпаси от България към Украйна.

 

Още по темата