Медия без
политическа реклама

България е най-големият производител на боеприпаси в Европа

Частни и държавни оръжейници са с планове за разширяване на заводи за барут

06 Март 2024
БГНЕС
ВМЗ Сопот проучва терени за изграждане на нов завод за барут, съобщи Министърът на икономиката в оставка Богдан Богданов.

Българската оръжейна промишленост е произвела през 2023 г. повече боеприпаси, отколкото произведеното от останалите страни в Европа.  Тази продукция е необходима както за нашите евроатлантичеки партньори, така и на Украйна. Това обяви министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов пред депутати от парламентарната икономическа комисия.

Богданов отговаряше на въпроси на депутатите, включително и защо две частни оръжейни фирми са включени в списъка на стратегическите обекти на националната сигурност малко преди ротацията на кабинета. Става дума за търговеца на боеприпаси "Ахелой" и производителя на взривни вещества "Караш инвест". Според министъра на икономиката те биха имали важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност.

От ГЕРБ и ДПС обаче отправиха забележка, че собственик на "Караш инвест" е свързан с друга оръжейна фирма, която фигурира в забранителния списък на САЩ. Справка показва, че "Караш инвест" е придобита през май миналата година от Христо Емилиянов Гебрев, очевидно свързан с оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, който притежава "Дунарит" и "Емко".

"Въпросите трябва да отправите към ДАНС. Те трябва да кажат дали една фирма е надеждна. От там са ни подали положително становище и за двете фирми", посочи министър Богданов. Той обясни, че включването им в списъка на стратегическите обекти ще даде повече сигурност, защото минават под надзора на ДАНС, която осъществява проверките над тези обекти и хората, които ги стопанисват. "Последните години два склада гръмнаха и още чакаме резултати от разследването", припомни Богданов.

Той информира, че "Караш инвест" имат инвестиционен план да изградят нов завод за боеприпаси на терена на производствената си база в с. Смядово до Шумен.

Освен частни компании държавната оръжейна компания ВМЗ-Сопот също смята да изгради собствени мощности за производство на барут, каза Богданов. Вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии и доставка на такова оборудване, коментирано е и колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут.

"В момента пазарът и търсенето е огромно, така че ще има бизнес и за частните, и за държавните компании",  коментира икономическият министър.

Решението за изграждането на такъв завод от ВМЗ Сопот ще е на Народното събрание, а строителството ще отнеме три-четири години. "Това означава, че имаме достатъчно време да планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин", каза още Богданов. 

Още по темата