Медия без
политическа реклама

Цацаров прехвърли скандала "Нотариуса" към МВР

Бил ли е Мартин Божанов сътрудник на службите и кой е назначил жена му за разследващ полицай, попита той

20 Март 2024Обновена
БГНЕС
Сотир Цацаров

Бившият главен прокурор, бивш шеф на КПКОНПИ и настоящ шеф на отдел във Върховна касационна прокуратура Сотир Цацаров прехвърли скандала около разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса към МВР. По негово искане той беше изслушан от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

В изявлението си пред кадровиците, Цацаров обяви, че МВР трябва да даде отговор дали Божанов е бил сътрудник на МВР, на коя служба, каква ценна информация е предоставил той. Към момента вътрешното министерство не иска да каже дали Нотариуса е бил сътрудник, като отказва да направи това дори пред прокуратурата в хода на разследването на неговото убийство.

Цацаров обяви и, че МВР трябва да бъде питано и да даде отговор поради каква причина за първи път в историята на ГДБОП е проведен външен конкурс за разследващ полицай, който е спечелен точно от съпругата на Божанов - Гергана. Кой е подписал документите за конкурса, кой е извършил класирането, кой е направил назначението, попита още бившият главен прокурор.

МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов - Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г.

Преди това той се втурна да обяснява защо е поискал да бъде изслушан от прокурорската колегия. "Няма да позволя на някой да се упражнява с името ми, преследвайки лични амбиции или политически. Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го и виждал. Никога не съм имал съучастие или подпомагане в групата на тази личност. Когато съм бил главен прокурор никога не ми е предоставяна информация за тази група. Не съм имал пряк или непряк интерес такава престъпна дейност да има похлупак", заяви Цацаров.

Той отбеляза, че думите му са следствие на изявления, свързани с него на съдия Владислава Цариградска, изявленията на Веселин Денков и Ивайла Бакалова и изявленията на Бойко Рашков. 

Парламентарната комисия, която трябва да разнищи групата около убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса, изслуша днес Ивайла Бакалова и съпругът ѝ Веселин Денков.

Името на бившия главен прокурор беше споменато от бившата манекенка Ивайла Бакалова и партньорът ѝ Веселин Денков по време на изслушването им от временната парламентарна комисия, посветена на Нотариуса. Двамата го посочиха сред съпричастните към репресията, която им е била наложена, след като анонимни свидетели заявили, че Денков финансира протестиращи срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през лятото на 2020 г. Денков го посочи като човека, с когото се е видял за последно преди да бъде задържан.

"На 11 юни 2021 г. беше публикувано разследването на АКФ за факти, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса, както и твърдения на Яне Янев за схема за изнудване на бизнесмени", посочи Цацаров и добави: "Дирекцията сне обяснения от всички - Георги Ушев, Бойко Борисов, Владислав Горанов, Яне Янев, Мартин Божанов, Емил Писков и др. Яне Янев отрича да е изричал записаните думи в този смисъл и контекст. На 23 юни 2021 г. КПКОНПИ изпрати всички материали по тази проверка в прокуратурата за оперативно взаимодействие със становището, че според нас са налице данни за престъпление. На органите на комисията на са възлагани каквито и да е действия от прокуратурата. Нямам каквото и да е отношение към задържането на Денков дни след срещата му с мен, независимо от неговото твърдение и разбиране".

"Нямам информация за причините за задържането на Денков, нито съм имал възможност да я получа от тогавашния главен прокурор (по онова време това е Иван Гешев) в рамките на изключително оскъдната ни кореспонденция. Към онзи период дирекцията почти бездействаше заради липсата на възлагане от страна на прокуратурата на каквито и да е действия", коментира Цацаров.

преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи днес МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков отдавна повтаря, че прокуратурата бездейства по важните дела, които МВР й праща.

По повод публичните твърдения на Бойко Рашков, че когато Сотир Цацаров е оглавил прокуратурата, Петьо Петров-Еврото е станал директор на Националната следствена служба, бившият главен прокурор цитира справка от служебната биография на Петьо Петров още от 2004 г., от която се разбира, че няколко пъти той е бил командирован със заповед на предходния главен прокурор Борис Велчев, а ВСС е определил комплексна оценка за работата на Петьо Петров-Еврото "много добра", след което е повишен в ранг.

Със заповед на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов от 6 март 2013 г. Петров бил назначен за завеждащ отдел при СГП, 50 дни след издаването на тази заповед Кокинов подава оставка, припомни Цацаров като посочи, че тогава се появиха записи на разговори между него и Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От тогава е и една от прословутите реплики към бившия премиер Борисов: "Ти си го избра", разказа Цацаров.

Бившата съдийка от апелативния спецсъд, а сега съдия в Софийския апелативен съд Галя Георгиева остро нападна Антикорупционния фонд и парламентарната комисия, която разследва връзките в съдебната власт на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса.

Цацаров отправи и препоръки към парламентарната комисия по казуса с Нотариуса "Трябва да се изслуша Яне Янев - бивш лидер на РЗС, бивш съветник по антикорупция на Бойко Борисов, настоящ животновъд. Именно той е автор на разказа за т.нар. "Списък за бърз контрол". Спекулира с имена на хора, които не е виждал или е виждал в годините назад. Откровено лъже, че се е виждал два пъти с мен, включително и твърди, че ми е носил агне в моята вила. Беше редно народните представители да поканят Янев веднага след изслушването на Денков и Бакалова", каза Цацаров.

По думите му, в твърденията си за него Янев "откровено лъже". Според него би следвало да се изиска от вече бившата КПКОНПИ цялата преписка и всички взети решения по молбата на Веселин Денков, както и от прокуратурата за действията и актовете по материалите на КПКОНПИ, изпратени там.

"Много е удобно да се нарочат съдии, които са се произнасяли по мерките за неотклонение. Ще посоча само Галя Георгиева, която е един безупречен съдия. Остават скрити истинските имена. Нямам никакво участие в задържането на Денков. Истинските причини за това задържане останаха неизвестни и досега, а някой дължи отговор за имената на посредниците и за имената на посетителите на SS club", смята Цацаров.

Бившият главен прокурор обвърза говоренето срещу него с делото срещу осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, който беше пуснат условно предсрочно. Той припомни, че е отправил искане за възобновяване на процеса пред върховния съд с довод, че двама от членовете на апелативния съд, които пуснаха предсрочно мъжа от затвора, е трябвало да се отведат.

Не се срамувам от това, което съм направил с един осъден убиец. Сега бих направил същото – да откажа трансфер до Австралия и да искам възобновяване, каза Сотир Цацаров.

Никога не съм заплашвал съдии. Никога не съм разпореждал да се пускат публикации срещу съдия Цариградска, заяви още бившият главен прокурор.

Още двама прокурори потвърдиха, че Нотариуса е бил на коледното парти на СРП

Още двама прокурори потвърдиха, че Мартин Божанов е присъствал на коледното парти на Софийската районна прокуратура в Банско през 2021 г. Заедно с него е бил и адвокат Велимир Атанасов. Прокурорската колегия продължи с изслушването на обвинители от СРП, които са присъствали на банкета Явиха се деветима, двама потвърдиха участието на Нотариуса на партито. Те са Георги Обидимски и Пламен Петков,  разказва Лекс. 

Обидимски разказва, че от 2014 г. е прокурор в СРП. Бил е на коледното тържество през 2021 г., на което са били и Мартин Божанов, и адвокат Велимир Атанасов. Те са седели на масата на прокурорите, като срещу тях е била бившата шефка на СРП Невена Зартова.

Към онзи момент Георги Обидимски не е знаел кои са тези хора, но няколко месеца по-късно излязло разследването на АКФ и така научил, че е бил в едно заведение с двама от героите във филма. Тогава се притеснил как е възможно на служебен банкет да присъства такова лице.

На въпрос дали е видял Нотариуса да танцува, да общува с други обвинители, Обидимски заяви, че не го е видял да танцува, нито да говори с някой негов колега, нито да търси контакт с другите прокурори. Допълни, че е видял Невена Зартова да говори с Велимир Атанасов, но не и с Нотариуса. Георги Обидимски поясни, че не знае кой ги е поканил, нито е видял кога са влезли в заведението и дали някой ги е съпроводил до масата.

В отговор на въпрос той заяви, че се е опитал да разбере как Мартин Божанов се е озовал на партито, защото се е почувствал злепоставен, но не успял.

Следващият, който потвърди за присъствието на Божанов, беше Пламен Петков. Към 2021 г. той беше районен прокурор на Сливница, но преди това, а и сега, е обвинител в СРП. Макар да не е работил в СРП, мейлът му бил в списъка с контактите и получил покана за коледното парти. И тъй като почти не пропускал служебни събирания, решил да отиде.

В заведението видял Велимир Атанасов, когото познавал от времето, когато е бил съдия. Атанасов бил в компанията на друг човек и го представил на Пламен Петков като Мартин Божанов, негов познат. Пламен Петков посочи, че за първи път е видял Нотариуса именно на това празненство. Не можа да си спомни къде е седял Божанов и с кого е говорил.

Останалите изслушани обвинители бяха Боряна Кангалджиева, Гергана Стоянова, Надя Маринова, Панайот Газдов, Радослав Тодоров, Калин Владимиров и Евгени Тодоров. Голяма част от тях са били младши прокурори към 2021 г. и не са познавали всичките си колеги. Някои отишли на партито, за да се опознаят, други – защото випускът им от НИП заявил участие. Единствено Радослав Тодоров и Калин Владимиров са от „старшите“ обвинители.

Нито един от останалите изслушани не можа да каже дали Божанов е присъствал. Всички заявиха, че не го познават, научили за него след убийството му и тогава разбрали кой е и как изглежда.

По отношение на това дали са гледали преписки и дела, свързани с Нотариуса, всички, с изключение на Калин Владимиров, казаха, че не са имали такива. А Владимиров обясни, че миналата година му е било разпределено дело за средна телесна повреда, по което пострадал бил Божанов. То е от 2013 г., предишният наблюдаващ прокурор е бил повишен и заради това Владимиров получил делото. Той го прекратил по давност. Извършителят бил неизвестен.

След изслушването Прокурорската колегия реши да изиска от Бюрото за контрол на СРС и останалите служби информация за исканите и прилагани специални разузнавателни средства спрямо прокурори, следователи, членове на инспектората и на ВСС от 1 януари 2019 г. до момента.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?