Медия без
политическа реклама

Тотото и БНТ крият колко пари се харчат за ТВ тиражите

Тази информация не представлявала надделяващ обществен интерес

Размерът на сумата, която спортният тотализатор (БСТ) е предоставил на националната телевизия за прякото излъчване на тегленето на тиражите на тотото до края на годината се оказа ревниво пазена тайна. Според двете държавни предприятия това не представлява обществен интерес, затова изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров отказа да отговори на въпросите на "Сега", зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

На 20 май стана известно, че БНТ е сключила договор за излъчване на тиражите на тотото с външната фирма „Дрийм Тийм Груп” ЕООД на продуцента Евтим Милошев, която ще получава по 10 944 лв. с ДДС (9120 без ДДС) за всяко пряко ТВ предаване от 2 май до 31 декември 2020 г. Става въпрос за по две 30-минутни предавания седмично - всеки четвъртък и неделя от 18:30 ч. (8 пъти месечно). Тоест, за предвидените поне 64 предавания през 8-те месеца на договора, фирмата на Милошев ще получи общо 700 416 лв. с ДДС, ако няма празнични и извънредни тиражи, каквито тотото обикновено организира.

БНТ ще плаща прескъпо, за да излъчва тиражите на игрите на Българския спортен тотализатор. Договорът е с фирмата „Дрийм Тийм Груп” ЕООД на продуцента Евтим Милошев, която ще получава по 10 944 лв. с ДДС (9120 без ДДС) за всяко пряко ТВ предаване. Документът бе публикуван от Narod.

Парите за заплащане по договора на БНТ с „Дрийм Тийм Груп” ЕООД идват от спортния тотализатор, откъдето, по договор, БНТ дори се задължава да иска допълнително, "ако сумата от 9120 лв. без ДДС не е достатъчна на изпълнителния продуцент (Милошев) за заплащане на осъществените разходи".

БСТ отказа да отговори през май за какъв срок е споразумението с БНТ за излъчване на тегленията на тиражи и за каква обща сума. И поиска въпросите да се изпратят по реда на ЗДОИ. На 8 юни, след изтичането на законовия 14-дневен срок отказаха отговор. 

Мотивите са любопитни. В отказа на изп.-директор на БСТ Любомир Петров се изтъква, че с писмо "третото лице (БНТ) категорично изразява несъгласие за предоставяне на исканата информация", защото това "би разкрило чувствителна информация, включително финансова такава" и "би увредило и засегнало интересите" (на БНТ).

Освен това шефът на тотализатора счита, че "надделяващ обществен интерес не е налице, тъй като чрез исканата информация не се цели нито разкриване на корупция, нито злоупотреба с власт, нито пък повишаване на прозрачността и отчетността на БСТ". А и освен това тотото "така или иначе подлежи на контрол както от Сметната палата, така и от АДФИ".

По същите съображения тотализаторът отказва да отговори и дали е предоставял съгласие преките ТВ предавания на тиражите да се извършват от външен изпълнител, а не от самата БНТ, на която плаща за тази услуга.

Излиза, че обществото няма право да знае колко пари дава едно държавно предприятие на друго такова, нито как получателят на тези пари ги харчи и защо използва за това частна фирма.

Прави впечатление, че от идването си на власт новият УС на БСТ, назначен на 28 февруари от спортния министър Красен Кралев, харчи ударно пари за рекламни дейности. На БНТ, за излъчванията, които шефът на телевизията Емил Кошлуков е възложил на външната фирма на Евтим Милошев, са отпуснати минимум 700 416 лв., но вероятно са повече, тъй като и БНТ трябва да има печалба от цялата операция.

А от юни до 31 декември 2020 г. тотализаторът има сключен договор с агенция „АПРА“ ООД, която срещу 1 098 478,50 лв. (с ДДС) ще го обслужва рекламно, като ще осъществява организиране, провеждане и отчитане на събитие по връчване на парични и предметни печалби от игрите на Тото 1, Тото 2 и моментните лотарии (търкането на талончета). Това включва изработване на рекламни аудио и видео клипове и материали, даване на реклами на БСТ в електронни медии, ежедневници, седмичници, спортни вестници и онлайн издания.

Българският спортен тотализатор (БСТ) ще похарчи над 1 млн. лв. за реклама и други съпътстващи дейности за 7-те месеца до края на 2020 г.   БСТ бе обявил обществена поръчка за "Организиране на събития, свързани с дейността на БСТ", с прогнозна стойност 830 00 лв.

Така, само за рекламни дейности (в договора за ТВ излъчването на тиражите са включени също  "промоционални анонси (на запис) на предстоящите за излъчвания предавания") тотализаторът ще похарчи минимум 1.8 млн. лв. за 8 месеца.

В устройствения правилник на БСТ (чл.31) императивно е записано как се разпределят приходите на тотото: "Не по-малко от 50%" от тях са за изплащане на печалби; "не по-малко от 17%" - за издръжка и развитие на БСТ; останалите - "за нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища".

Само 6 дни преди да бъде сменен с Любомир Петров, бившият изпълнителен директор на тотото Дамян Дамянов (преназначен за съветник на новия УС) заяви, че приходите за 2019 г. са били "около 140 млн. лв.". Това означава, че за "издръжка и развитие" БСТ разполага с 23.8 млн. лв.

Тези пари обаче далеч не са само за рекламиране и ТВ излъчвания. В това перо са включени наем на помещения, заплати (администрацията на БСТ плюс служителите в 550 собствени пункта), режийни разходи и т.н. В добавка тотализаторът вече има споразумение с търговската верига "Фантастико" за разполагане на свои щандове в нейните супермаркети. И обяви планове за експанзия и увеличаване не броя на пунктовете си, в които обаче по новия закон за хазарта също трябва да има собствени служители на договор.

И всичко това отново трябва да се плаща от споменатите вече 17% от приходите. Но това явно не пречи на новото ръководство на БСТ да остави минимум 8% от тези средства да идат в ръцете на външни фирми за рекламни и ТВ дейности.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата