Медия без
политическа реклама

Тотото и БНТ плащат скъпо и прескъпо за излъчване на тиражите

Фирма на Евтим Милошев ще получи 700 000 лв. за 8 месеца

21 Май 2020
Илияна Кирилова

БНТ ще плаща прескъпо, за да излъчва тиражите на игрите на Българския спортен тотализатор. Договорът е с фирмата „Дрийм Тийм Груп” ЕООД на продуцента Евтим Милошев, която ще получава по 10 944 лв. с ДДС (9120 без ДДС) за всяко пряко ТВ предаване. Документът бе публикуван от Narod.bg, но "Сега" потвърди наличието му от свои източници.

Става въпрос за две 30-минутни предавания седмично - всеки четвъртък и неделя от 18:30 ч., до 31 декември 2020 г. (т.е. осем пъти месечно). Предвидени са и "промоционални анонси (на запис) на предстоящите за излъчвания предавания". Това означава, че за предвидените поне 64 предавания през 8-те месеца на договора, фирмата на Милошев ще получи общо 700 416 лв. с ДДС, ако няма празнични и извънредни тиражи, каквито тотото обикновено организира.

Срещу тези пари Милошев се задължава, най-общо казано, да спазва форма̀та на предаванията и конфиденциалността на предоставената му информация. „Дрийм Тийм Груп” ЕООД няма да има почти никакви разходи, тъй като в договора е записано, че предаванията ще се реализират от студиото на тотализатора в централата му на ул."Хайдушко изворче" №28 в София, "ползвайки прилежащите към студиото технически мощности". А студиото, по определение на самия БСТ, е "оборудвано с модерна телевизионна техника, която заснема изцяло в HD формат". Единственото, с което ще допринесе Милошев, е технически екип, защото от тотализатора заявиха, че не разполагат с обслужващ студиото персонал.

Освен това двете страни по договора са се съгласили, че "ако сумата от 9120 лв. без ДДС не е достатъчна на изпълнителния продуцент (Милошев) за заплащане на осъществените разходи, то БНТ ще положи усилия да осигури допълнителни средства от Българския спортен тотализатор за покриване на тези разходи". 

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков потвърди пред "Сега", че телевизията има договор с "Дрийм тийм" за излъчване на тиражите, но отказа да коментира детайли от него. Той посочи, че информация за договорите на телевизията може да се получи от отдел "Правен"  и "Икономически". "Сега" им изпрати въпроси, но отговор засега няма. 

"Освен това на всяка продукция по БНТ името на продуцента винаги е изписано във финалните надписи. Може сами да видите там дали фирмата, за която ме питате, реализира тиражите на тотализатора", отбеляза Кошлуков.

След като бе запитан дали цената на предаване наистина е 9 210 лв. без ДДС и как е изчислена тя, шефът на БНТ  заяви, че не може да коментира търговски договори и не иска да дава интервюта. 

Потвърждение на прехвърлянето в БНТ има и на сайта на тотализатора, където пише: "От 3 май 2020 г. тегленията на тиражите в игрите на Спорт Тото се осъществяват само в ефира на БНТ. В предаването, чиито водещи са Део и Марина, се дава още подробна информация за моментните лотарийни игри на Спорт Тото. Провеждат се спортни рубрики и други игри."

От БСТ отказаха да отговорят на въпросите на "Сега" за какъв срок е споразумението с БНТ за излъчване на тегленията на тиражи и за каква обща сума. Оттам поискаха въпросите да бъдат зададени по Закона за достъп до обществена информация, тъй като "всеки друг начин на оповестяване на нашата работа би бил обект на свободно тълкуване и медийни интерпретации". Обикновено ведомствата използват този закон, за да замотаят или изобщо откажат информация. От БСТ твърдят, че не знаят какви са параметрите на договора между БНТ и „Дрийм Тийм Груп” ЕООД, "тъй като БСТ не е страна по договора между тях". Това е най-малкото странно, тъй като по традиция парите за предаванията се осигуряват от тотализатора, който ги покрива от перото си за реклама и издръжка.

Освен доста голямата сума за излъчването на тиражите в БНТ, прави впечатление, че bTV е отпаднала от ТВ схемата на тотализатора, където бе вкарана по личното настояване на спортния министър Красен Кралев. Той издаде специална заповед за това на 22 септември 2016 г., която бе последвана от договор между тотото и bTV. От 2 октомври 2016 г. в частната телевизия преминаха тиражите на повечето тото игри, включително и на най-популярната - "6 от 49", като за БНТ останаха само "6 от 42" и "Тото 2 - Зодиак". Тогава мотивът беше, че bTV има много по-висок рейтинг от БНТ и "това ще допринесе за връщането на популярността на тотото сред непрекъснато появяващите се нови частни лотарийни и игри тип "тото". Това бе едва вторият случай, в който частна медия получи право да излъчва тиражите - по времето, когато Ирена Кръстева бе изп.директор на БСТ, за кратко тегленията се излъчваха от "Диема". 

От bTV обясниха пред "Сега", че договорът им с тотализатора е изтекъл, но отказаха да кажат каква сума на предаване са получавали. Прави впечатление, че договорът е прехвърлен от bTV на БНТ точно в разгара на скандала с хазартния бос Васил Божков, който даде няколко изобличаващи интервюта в ефира на частната телевизия. Това доведе до избухване на премиера Бойко Борисов, който взе да я нарича "Божков ТВ", обвинявайки я индиректно, че обслужва укриващия се в Дубай бивш хазартен бос.

От тотализатора също твърдят, че не са подновили договора си с bTV "след задълбочен финансов анализ".

Тотализаторът, който така щедро е развързал кесията си за реклама, при условие, че вече е единствен оператор на терена на тото- и лотарийните игри, от 28 февруари има ново ръководство, след като принципалът - спортният министър Красен Кралев, смени целия Управителен съвет. Изпълнителен директор стана Любомир Петров, бивш директор на Дирекция "Търгове и процедури" в "Информационно обслужване" АД.  Другите членове на УС са Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Гошо Гинчев - личен съветник на Кралев, и Христо Йовов - неуспял кандидат-кмет на Своге от ГЕРБ, партньор по футбол на премиера Бойко Борисов и собственик на 86.6% от акциите на ПФК "Левски" за един месец в началото на 2019 г. Предишният изпълнителен директор на БСТ Дамян Дамянов - бивш треньор на националния отбор по кану-каяк, бе назначен за съветник на новия УС.

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев смени цялото ръководство на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (БСТ).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата