facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Тотото и БНТ плащат скъпо и прескъпо за излъчване на тиражите

Фирма на Евтим Милошев ще получи 700 000 лв. за 8 месеца
5 716
 Илияна Кирилова

БНТ ще плаща прескъпо, за да излъчва тиражите на игрите на Българския спортен тотализатор. Договорът е с фирмата „Дрийм Тийм Груп” ЕООД на продуцента Евтим Милошев, която ще получава по 10 944 лв. с ДДС (9120 без ДДС) за всяко пряко ТВ предаване. Документът бе публикуван от Narod.bg, но "Сега" потвърди наличието му от свои източници.

Става въпрос за две 30-минутни предавания седмично - всеки четвъртък и неделя от 18:30 ч., до 31 декември 2020 г. (т.е. осем пъти месечно). Предвидени са и "промоционални анонси (на запис) на предстоящите за излъчвания предавания". Това означава, че за предвидените поне 64 предавания през 8-те месеца на договора, фирмата на Милошев ще получи общо 700 416 лв. с ДДС, ако няма празнични и извънредни тиражи, каквито тотото обикновено организира.

Срещу тези пари Милошев се задължава, най-общо казано, да спазва форма̀та на предаванията и конфиденциалността на предоставената му информация. „Дрийм Тийм Груп” ЕООД няма да има почти никакви разходи, тъй като в договора е записано, че предаванията ще се реализират от студиото на тотализатора в централата му на ул."Хайдушко изворче" №28 в София, "ползвайки прилежащите към студиото технически мощности". А студиото, по определение на самия БСТ, е "оборудвано с модерна телевизионна техника, която заснема изцяло в HD формат". Единственото, с което ще допринесе Милошев, е технически екип, защото от тотализатора заявиха, че не разполагат с обслужващ студиото персонал.

Освен това двете страни по договора са се съгласили, че "ако сумата от 9120 лв. без ДДС не е достатъчна на изпълнителния продуцент (Милошев) за заплащане на осъществените разходи, то БНТ ще положи усилия да осигури допълнителни средства от Българския спортен тотализатор за покриване на тези разходи". 

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков потвърди пред "Сега", че телевизията има договор с "Дрийм тийм" за излъчване на тиражите, но отказа да коментира детайли от него. Той посочи, че информация за договорите на телевизията може да се получи от отдел "Правен"  и "Икономически". "Сега" им изпрати въпроси, но отговор засега няма. 

"Освен това на всяка продукция по БНТ името на продуцента винаги е изписано във финалните надписи. Може сами да видите там дали фирмата, за която ме питате, реализира тиражите на тотализатора", отбеляза Кошлуков.

След като бе запитан дали цената на предаване наистина е 9 210 лв. без ДДС и как е изчислена тя, шефът на БНТ  заяви, че не може да коментира търговски договори и не иска да дава интервюта. 

Потвърждение на прехвърлянето в БНТ има и на сайта на тотализатора, където пише: "От 3 май 2020 г. тегленията на тиражите в игрите на Спорт Тото се осъществяват само в ефира на БНТ. В предаването, чиито водещи са Део и Марина, се дава още подробна информация за моментните лотарийни игри на Спорт Тото. Провеждат се спортни рубрики и други игри."

От БСТ отказаха да отговорят на въпросите на "Сега" за какъв срок е споразумението с БНТ за излъчване на тегленията на тиражи и за каква обща сума. Оттам поискаха въпросите да бъдат зададени по Закона за достъп до обществена информация, тъй като "всеки друг начин на оповестяване на нашата работа би бил обект на свободно тълкуване и медийни интерпретации". Обикновено ведомствата използват този закон, за да замотаят или изобщо откажат информация. От БСТ твърдят, че не знаят какви са параметрите на договора между БНТ и „Дрийм Тийм Груп” ЕООД, "тъй като БСТ не е страна по договора между тях". Това е най-малкото странно, тъй като по традиция парите за предаванията се осигуряват от тотализатора, който ги покрива от перото си за реклама и издръжка.

Освен доста голямата сума за излъчването на тиражите в БНТ, прави впечатление, че bTV е отпаднала от ТВ схемата на тотализатора, където бе вкарана по личното настояване на спортния министър Красен Кралев. Той издаде специална заповед за това на 22 септември 2016 г., която бе последвана от договор между тотото и bTV. От 2 октомври 2016 г. в частната телевизия преминаха тиражите на повечето тото игри, включително и на най-популярната - "6 от 49", като за БНТ останаха само "6 от 42" и "Тото 2 - Зодиак". Тогава мотивът беше, че bTV има много по-висок рейтинг от БНТ и "това ще допринесе за връщането на популярността на тотото сред непрекъснато появяващите се нови частни лотарийни и игри тип "тото". Това бе едва вторият случай, в който частна медия получи право да излъчва тиражите - по времето, когато Ирена Кръстева бе изп.директор на БСТ, за кратко тегленията се излъчваха от "Диема". 

От bTV обясниха пред "Сега", че договорът им с тотализатора е изтекъл, но отказаха да кажат каква сума на предаване са получавали. Прави впечатление, че договорът е прехвърлен от bTV на БНТ точно в разгара на скандала с хазартния бос Васил Божков, който даде няколко изобличаващи интервюта в ефира на частната телевизия. Това доведе до избухване на премиера Бойко Борисов, който взе да я нарича "Божков ТВ", обвинявайки я индиректно, че обслужва укриващия се в Дубай бивш хазартен бос.

От тотализатора също твърдят, че не са подновили договора си с bTV "след задълбочен финансов анализ".

Тотализаторът, който така щедро е развързал кесията си за реклама, при условие, че вече е единствен оператор на терена на тото- и лотарийните игри, от 28 февруари има ново ръководство, след като принципалът - спортният министър Красен Кралев, смени целия Управителен съвет. Изпълнителен директор стана Любомир Петров, бивш директор на Дирекция "Търгове и процедури" в "Информационно обслужване" АД.  Другите членове на УС са Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Гошо Гинчев - личен съветник на Кралев, и Христо Йовов - неуспял кандидат-кмет на Своге от ГЕРБ, партньор по футбол на премиера Бойко Борисов и собственик на 86.6% от акциите на ПФК "Левски" за един месец в началото на 2019 г. Предишният изпълнителен директор на БСТ Дамян Дамянов - бивш треньор на националния отбор по кану-каяк, бе назначен за съветник на новия УС.

 

 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кошлуков манипулира и сплашва хората в БНТ

26.06.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

4623 10
Одит показа как се изпаряват парите на тотото

17.06.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

46020 18
Депутатите позволиха ново разрастване на хазарта

11.06.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4039 15

Коментари

Zmeja

Нещо не ми е ясно. До сега БТВ ли плащаше на ТОТО-то за да излъчва тегленето на тиражите или ТОТО-то плащаше на БТВ? Защо БНТ трябва да плаща на някакво ЕООД за да излъчва нещо подобно на "продуктово позициониране", а не обратното?

Талибан

И на мен нещо не ми е ясно. Защо държавната телевизия не може да излъчва самостоятелно държавното тото?

майор Цепеняков

Също не разполага с обслужващ студиото персонал.

Интервал

Живот ли бе – да го опишеш?

Разровиш ли го – ще попаднеш на дрийм тийм.

Талибан, хубав въпрос. Ако оставя празни места, може да бъде отправен и по доста други теми.

"Защо държавната ........ не може да ........  самостоятелно държавното ...... ?"

Концесии, приватизации, обществени поръчки, всичко е превърнато в хранилки.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Чакайте сега. Каква ѝ е ползата на която и да е телевизия да излъчва тегленето на тиража? Какви приходи генерира използването на скъпо телевизионно време?

Интервал

Чакаме сега. Нещо смислено ще има ли?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

До Интервал.

Прав си. Използват парите от моите данъци за да плащат нещо, от което аз нямам абсолютно никаква полза. За БНТ става дума. Частните телевизии не коментирам.

Интервал

Тото не пускам, но БНТ е държавна, тотото е държавно, приходите отиват за полезни дейности. Поне така е по замисъл, когато има държава. Друг проблем е описан в статията.
За частните телевизии съм съгласен.  👍

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Чакайте сега. Каква ѝ е ползата на която и да е телевизия да излъчва тегленето на тиража? Какви приходи генерира използването на скъпо телевизионно време?

 

Начи, по принцип, ползата ѝ е приходи от реклами. Няма проблеми да се плаща за излъчване ако продадеш рекламно време за съответното прдаване, което сериозно надхвърля разхода по излъчването. Ак БНТ плаща по 11 бинки за всяко предаване, но за това излъчване получава 20 - 30 хиляди от реклама - няма проблем да да плаща. Но ако няма добри приходи от реклама, дори да е на фитка, това си е чиста далавера.

Zmeja

До тук така. Само дето БНТ няма право да излъчва реклами, предвид на това че получава държавна субсидия, която пък субсидия наскоро я увеличиха, точно за да не излъчва реклами.

Сгугню
снимка на Сгугню

Тотото ще плаща на БНТ за тия излъчвания, т.е. парите посочени в статията ще идват от тотото.

 

С което тревогите на честните данъкоплатци, че БНТ ще плаща с техни пари на Милошев, могат да бъдат уталожени.

Интервал

Сгуги, какво беше там за четенето, дето редовно го повтаряш?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Само дето БНТ няма право да излъчва реклами,

 

ОК, значи си е чиста проба източване на публичен ресурс. Щото тотото си има студио и цялата техника и нищо не пречи БНТ да изпрати няколко техници (на заплати) да осъществят излъчване на тегленията. И на децата е ясно, че минаването през посредник служи единствено за развързване на подкупи.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тотото ще плаща на БНТ за тия излъчвания, т.е. парите посочени в статията ще идват от тотото.

 

Къде го прочте това?

Сгугню
снимка на Сгугню

Ми от статията:

 

........тъй като по традиция парите за предаванията се осигуряват от тотализатора, който ги покрива от перото си за реклама и издръжка.

 

Тотализаторът, който така щедро е развързал кесията си за реклама ....

Требе да се чете.

Да се чете требе.

Интервал

Така е, трябва да се чете. Снимките към статията с едни текстове прочете ли ги? Пък и заглавието. Пък и текста преди този, дето си цитирал.

valldi

БТВ получавала пари за излъчването на тиражите на тотото. И това е нормално. А БНТ плаща луди пари за  същото?! Има ли  кой да разрови тази далавера? Не, подобни неща, щом се правят от приближени на управляващите не са от компетенциите на човека с каскет. Нормално, върши си работата, за която беше избран. Пак от същите управляващи.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

БТВ получавала пари за излъчването на тиражите на тотото. И това е нормално. А БНТ плаща луди пари за  същото?!

 

QED

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Требе да се чете.

Да се чете требе.

 

Аха, да се чете, викаш Ама с разбиране ли? Щото излиза, че БСТ плаща 11 хилки на БНТ за излъчване, а от своя страна БНТ плаща 11 хилки на Милошев. Нали така?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Точно така. Имаше там нещо за лудия и баницата.

Сгугню
снимка на Сгугню

Щото излиза, че БСТ плаща 11 хилки на БНТ за излъчване, а от своя страна БНТ плаща 11 хилки на Милошев. Нали така?

Не, не излиза така, поради което действително е нужно разбиране.

В статията такова нещо не е казано. Казано е, че БНТ ще плаща на Милошев, а парите ще ги осигури тотото.

Това не означава, че тотото няма да плати някаква сума над споменатата за да може БНТ да формира печалба. БНТ няма забрана да формира печалба.

dembik

Бря! В държавните фирми се крадяло!?! 

bay Dragan

Гледам, чета , и не вярвам ! Не трябва ли да е обратното ! Евтим Милошев да плаща на ТВ.

Или щом е държавно ТОТО-то, говорителката по ТВ да изчете печелившите числа. Така както бе по времето на др. Т.Живков. 

И проблемът е решен.

bay Dragan

Мамка им крадлива! За разстрел са!

Сега се сетих  и за Български пощи , че ще плащат на Шишкълдака Пеевски 60 лимона да продава печатните издания на частни вестникоиздатели. Защо бе кръвопиици!

Не може ли издателите да си сключват директно договор с гореспоменатия вампирин за разпространение.

https://clubz.bg/95273-dyrjavata_tyrsi_na_kogo_da_dade_60_mln_lv_da_razprostranqva_pechata

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Така е, трябва да се чете. Снимките към статията с едни текстове прочете ли ги? Пък и заглавието. Пък и текста преди този, дето си цитирал.

Да, прочел съм ги.

Какво не ти е ясно?

nottheone

тотото е държавно, приходите отиват за полезни дейности

така е. мамин нерез знае това. 

Under_My_Thumb

Много малко хора вече пускат фишове на Спорт тото.

Много малко хора вече гледат кабеларката МУ БНТ.

 

geo_19

Вода от първоизточника:

 

Оказа се, че рекламата на БСТ е договорена без конкурс и без да минава през бюджетната комисия и какъвто и да е контрол по харченето на парите. За капак договорът е три пъти по-скъп от досегашната сума, която БНТ е давала за реклама на тотализатора.

Интересни са няколко пера от бюджета на предаването като например сумата за счетоводни и юридически услуги в размер на 1390 лева на епизод, които медията на държавна издръжка плаща на Евтим Милошев два пъти седмично до края на годината, сочат документите, с които разполага Narod.bg.

Най-любопитното обаче е, че парите, с които БНТ плаща на „Дрийм Тийм”, се отпускат от новото ръководство на Спортния тотализатор. А в края на февруари в Управителния съвет на БСТ се намърда любимецът на Бойко Борисов – бившето острие на „Левски” Христо Йовов – Бижутера.

 

https://narod.bg/2020/05/19/ексклузивно-в-narod-bg-ето-как-се-източва-бнт/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×