Медия без
политическа реклама

Тагарев: Българската военна помощ вече е в Украйна

Бившият военен министър смята, че даденото въоръжение не е достатъчно и скоро очаква нови траншове

03 Яну. 2023
EPA/BGNES

"Предполагам, че основната част от българската помощ, която беше гласувана от Народното събрание, вече е в Украйна". Това обяви в интерю за Би Ти Ви  бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

България ще изпрати пратка с въоръжение за Украйна с поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С 17 „Глоубмастър“. Това се разбра от участие на военния министър Димитър Стоянов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

„Дали е достатъчна като обем - по-скоро не. Мисля си, че нашите възможности са много по-големи и би трябвало да очакваме още в началото на тази година нови траншове“, заяви Тагарев.

Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

Експертът направи и анализ на използваните средства във войната в последно време. „Изстреляни са около 100 ирански дрона от руска страна и украинците твърдят, че са свалили всички. Цената на един е около 10 000 долара, което е сравнително евтинo“, каза той.

Тодор Тагарев коментира и защо се използват толкова дронове. „Вероятно обстановката на терена не позволява маневрени бойни действия и двете страни се атакуват с ракети и дронове или с далекобойна артилерия и ракетни системи за залпов огън“, каза експертът.

Тази нощ Израел нанесе трети удар по военното летище в околностите на Дамаск. Според The National, авиоударите са нанесени ден, след като там се е приземил иранският товарен самолет ИЛ-76,  който доставя дронове-камикадзе на Русия за удари по Украйна.

По думите му чрез мобилизацията Русия е успяла да насити с личен състав отбранителните линии. „Тя се изтегли от Херсон, вече защитава по-малка част. В малка фронтова линия все пак дава много жертви, но и успява да спре украинската контраофанзива. На 1 януари в Русия пък влиза в сила указ, подписан от президента Владимир Путин, с който армията се увеличава със 137 000 души. Така общо служителите в армията стават над 2 милиона“, коментира Тагарев.

Руското Министерство на вътрешните работи обяви за издирване шестима бивши затворници, наети да се бият в Украйна от частната военна компания "Вагнер". Те били обучавани в тренировъчен лагер в анексираната Луганска област.

Според него затова и украинският министър е излязъл със съобщение, че предстои мобилизация. "Новата вълна на мобилизация този път може би няма да бъде толкова ограничена, колкото първата вълна, започнала в началото на септември. Тя тогава помогна на Русия. Но това беше временно, тъй като, изпращайки мобилизирани военнослужещи с много ниско равнище на подготовка на фронта, Русия търпи огромни загуби. Те са вече практически два пъти по-големи, отколкото бяха през пролетта и началото на лятото в личен състав“, каза още експертът.

Минута след като руският президент Владимир Путин завърши новогодишната си реч, в която обеща „само напред, победи“, по руската армия бе нанесен нов болезнен удар.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата