Медия без
политическа реклама

Вербувани в затворите войници на "Вагнер" започват да бягат

Шестима се издирват, след като са се укрили с оръжието си, вместо да се бият в Украйна

02 Яну. 2023
Donday
Бойци на "Вагнер" като показаните на снимката се издирват след бягство от руски тренировъчен лагер в Украйна

Руското Министерство на вътрешните работи обяви за издирване шестима бивши затворници, наети да се бият в Украйна от частната военна компания "Вагнер". Те били обучавани в тренировъчен лагер в анексираната Луганска област. Излизащото в Ростов на Дон електронно издание Donday публикува обявата на МВР за издирваните лица, която уточнява, че те са избягали заедно със зачисленото им оръжие.

Осъдените престъпници са избягали на 21–22 декември. Трима от тях са узбекистанци и по един са от Русия, Беларус и Киргизстан. Лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отговорил на запитването на медията, че в анексираните украински градове и в Русия "биват задържани немалко негодници", а със "залавянето на различни въоръжени хора" се занимава "Росгвардията, милицията и службата за сигурност на ЧВК". 

Затворници в руските колонии масово се набират от ЧВК "Вагнер", за да се бият в Украйна. На тях им се обещава значително заплащане и помилване, след като участват в боевете. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви през декември, че според оценките на Вашингтон до 40 000 руски затворници може би служат в ЧВК.
В много случаи това са хора, осъдени за тежки престъпления, включително бандитизъм и убийства. Тези хора получават достъп до огнестрелни оръжия и армейско оборудване. Това не е предвидено в руското законодателство.
През декември в Новошахтинск, Ростовска област, бил задържан затворник на служба при "Вагнер", който пресякъл руската граница и открил огън по полицаи. Той твърдял, че се е заблудил и е объркал руските полицаи с украински военни.
 

Още по темата