Медия без
политическа реклама

Съдът даде зелена светлина на още едно искане за уволнение на Гешев

Близо година и много перипетии след внасянето му, ВСС ще трябва да се произнесе и по предложението на Янаки Стоилов

Гешев смята, че исканията да се установят нарушения, които да го свалят от поста, са политическа атака срещу него и прокуратурата, която е последен страж срещу беззаконието.
Булфото
Гешев смята, че исканията да се установят нарушения, които да го свалят от поста, са политическа атака срещу него и прокуратурата, която е последен страж срещу беззаконието.

Върховният административен съд (ВАС) "отпуши" второ искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Става дума за предложението от лятото на 2021 г., направено от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов. Макар да бе първо по време - преди искането на настоящия министър Надежда Йорданова, това на Стоилов се забави заради съдебни процедури.

Стоилов заведе дело във ВАС срещу отказа на Висшия съдебен съвет изобщо да разгледа искането му за уволнението на Гешев. Тъй като правителството поиска Конституционният съд да тълкува може ли министърът да инициира уволнението на главния прокурор, делото във ВАС беше спряно миналия октомври в очакване на произнасянето на КС. То стана факт на 9 февруари, а на 15 бе обнародвано в "Държавен вестник". Конституционните съдии единодушно решиха, че няма пречка министърът да предлага освобождаване на главния прокурор.

След това произнасяне на КС ВАС възобнови делото, заведено от Стоилов. Тримата върховни съдии - Тодор Тодоров (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян постановиха, че Висшият съдебен съвет дължат произнасяне по същество. Оказа се обаче, че гражданското сдружение "Боец", което яростно критикува Гешев, осигурява забавяне на връщането на топката за уволнението му в полето на ВСС. "Боец", също като Стоилов, обжалва отказа на ВСС да разгледа предложението на министъра. За тях обаче тричленният състав на ВАС прие, че нямат правен интерес и остави жалбата им без разглеждане. "Боец" отнесоха въпроса до петчленка на съда, но и петимата магистрати вчера постановиха същото - гражданското сдружение няма правен интерес и жалбата им не следва да се гледа.

Така най-сетне искането на Стоилов за уволнението на Гешев може да се върне във Висшия съдебен съвет. След това кадровиците ще преценят дали до е допустимо,  т.е. дали Стоилов твърди, че Гешев е извършил нарушения в качеството си на главен прокурор. На такъв етап вече е искането на Надежда Йорданова. Част от него ще бъде разгледана по същество идния вторник.

Вижте тук какво се твърдеше в искането на Стоилов за освобождаването на Гешев:

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на Стоилов се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него.

За процедурата, инициирана от Надежда Йорданова прочетете тук:

Висшият съдебен съвет ще разгледа другия вторник по същество предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата