Медия без
политическа реклама

След седмица ВСС ще реши да уволни ли Гешев

Хакери атакуваха сайта на съвета, докато обсъждаше предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор

04 Апр. 2022Обновена
Главният прокурор Иван Гешев и министърката на правосъдието Надежда Йорданова (вдясно) във Висшия съдебен съвет днес.
Булфото
Главният прокурор Иван Гешев и министърката на правосъдието Надежда Йорданова (вдясно) във Висшия съдебен съвет днес.

Висшият съдебен съвет ще разгледа другия вторник по същество предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците обаче няма да се занимават с всички 9 основания, сочени от министърката. Днес те приеха за допустимо да разгледат само 5 от точките в предложението й. Останалите 4 ще бъдат частично разгледани, тъй като в тях се сочат евентуални нарушения на Гешев, извършени, преди да стане главен прокурор.

Петте случая, които съветът прие да разгледа, са за полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев", за случайното разпределение на делата, както и за указанията на главния прокурор във връзка с транспортните престъпления.

Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото "Баневи срещу България", "Жоси" и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

Днешното заседание ясно показа какво е отношението на мнозинството в съвета към твърденията в предложението на Йорданова, както и че шансовете другата седмица Гешев да бъде уволнен са нулеви.

По-рано Висшият съдебен съвет стана жертва на хакерска атака. За около 20 минути спря онлайн излъчването на заседанието, а по закон заседанията на съвета са публични. Затова се чуха и гласове за отлагане на заседанието, но стана ясно, че излъчването е подновено. IT специалистите от съвета обясниха на кадровиците, че атаката е била срещу Държавната агенция за електронно управление, което е блокирало сайтовете на ВСС, на правителството и на всички, които са на домейн justice.bg и government.bg.

В крайна сметка съветът продължи да заседава, като заседанието продължи 5 часа. Лобито на главния прокурор в съвета ползва любимия си похват - да удави същността на разговора в процедурата.

Още преди началото на заседанието пресслужбата на прокуратурата разпространи позицията на Гешев по искането за уволнението му. В нея Гешев се сочи за напълно невинна жертва и обвинява, че целта на отстраняването му е да бъде овладяна прокуратурата. Според Гешев искането на Йорданова отразява субективните й заключения и политически съждения. То е личната й оценка за професионалните и нравствени качества на главния прокурор и не съответства на утвърдените правни стандарти. Според Гешев внесеното предложение по същество е продължение на институционалния натиск срещу прокуратурата от законодателната и изпълнителната власт, "който вероятно цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политически и икономически интереси".

На влизане в съвета Гешев отново повтори, че предложението на Йорданова е "правно нищо" и нападение срещу държавността. Според него то е писано поне от трима души, които не са юристи. "Причиних си да го чета два пъти", посочи Гешев. И допълни, че "някой разбира върховенството на правото като нещо, което е било налице по времето на другаря Живков и другаря Брежнев". Главният прокурор смята, че цените, а не съдебната реформа интересуват обществото, а прокуратурата е "последната преграда пред беззаконието и практиките от едни други времена".

Заседанието на съвета в 10 ч. започна със спор може ли министърът на правосъдието да го председателства. Йордан Стоев от Прокурорската колегия обяви, че тъй като предложението е внесено от Йорданова, е редно тя да не ръководи заседанието. По закон министърът председателства заседанията на Пленума на съвета, без да има право на глас при вземането на решението. Атанаска Дишева защити правото й и посочи, че това са процедурни хватки.

В становището си до ВСС Гешев сочи, че предложението на Йорданова е в противоречие с Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, "а като цяло и с общата теория на правото, функционирането на властите и развитието на съдебната реформа". Според него в искането има "редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени събития, които не са се състояли". Освен това обстоятелствата, въз основа на които се прави извод, че има основания за предсрочно освобождаване, не са свързани конкретно с действия или бездействия на главния прокурор, а по закон отговорността е лична, се казва в становището.

Гешев оспорва всеки пункт от искането на министърката, макар че Висшият съдебен съвет прие такива правила за разглеждането му, че услужливо да елиминира част от основанията още по допустимост. 

В искането например е записано, че след боя зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г., Гешев е написал в Туитър, че "прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платените агитки на Черепа и други олигарси". Според Йорданова това е недвусмислено послание към наблюдаващите прокурори, които ще трябва да разследват полицаите (разследване за полицейското насилие има, но прокуратурата и до днес крие какво се случва с него, б.а.). Гешев отговаря, че това е абсолютно несъстоятелно и че за тези съмнения на Йорданова нямало "годни доказателства".

Вторият пункт от предложението е заради поддържаното от прокуратурата искане пред Европейския парламент за сваляне на имунитета на Елена Йончева. Наскоро ЕП отказа да свали имунитета на Йончева, обявявайки, че тя е жертва и наказателното производство срещу нея цели да навреди на политическата й дейност. Гешев се оправдава, че ЕП е сезиран не от него, а от предшественика му Сотир Цацаров. А Гешев не можел да се меси по конкретни дела, а Йорданова не сочела "кои са законовите разпоредби, които му дават това право или го задължават" да го оттегли.

За случая "Жоси" Гешев твърди, че Йорданова не е конкретизирани "лични действия на главния прокурор". Освен всичко по случая имало прокурорска преписка, която приключила с отказ да се образува разследване, защото не били открити данни за престъпление. По време на заседанието на съвета Гешев обяви, че баща му е пълнолетен и той не отговаря за действията му. Освен това дяловете не били придобити, а само записани. А и как се превземала фирма с 2 дяла, пита Гешев. Той обяви още, че Стоимен Гешев, който скоро става на 83 години, е тормозен, защото му е баща и тези, които го правят трябва да се срамуват. МВР се ползва за полицейски произвол спрямо магистрати, каза също главният прокурор, но не посочи кои магистрати са жертва на този произвол.

Гешев не смята за укоримо и че е изпратил на Българския хелзинкски комитет книгите "Под игото", като отбелязва главата "Батареята на Зли дол", както и сборник разкази на Йордан Йовков, където е отбелязан разказът за циганката Божура, който започва с описание как майка й се възползва от състраданието на хората към нея. Йорданова сочи това като неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности.

Колкото до случая "Гебрев" и двойния стандарт на държавното обвинение, отговорът на Гешев е, че делото е спряно, а не е прекратено, че обществото е периодично информирано за развитието му.

Какво пише в предложението на Надежда Йорданова вижте тук:

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което вчера внесе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет идния четвъртък. Това обясни Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

Как ВСС се опитва да спаси Гешев в аванс прочетете тук:

Мнозинството във Висшия съдебен съвет намери как да елиминира половината от сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев в искането за уволнението му, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?