Медия без
политическа реклама

Съдът даде на кабинета месец да преведе закона “Магнитски”

Преводът трябва да бъде представен по делото, заведено от партията на Васил Божков

Илияна Кирилова
Първоначално магистратите определят, че преводите трябва да се представят до 7 дни. Правният съветник на МС, който се явява по делото обаче, възразява, че "срокът е абсолютно неизпълним" и съдът го удължава на месец.

Върховният административен съд даде месец на правителството да представи надлежно заверени и точно преведени на български език преписи от глобалния закон "Магнитски" и от официалния документ, с който Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ на 2 юни т.г. наложи санкции на български лица. Глобалният закон "Магнитски" е федерален закон на САЩ, приет от Конгреса в края на 2012 г.

Това определят тримата върховни съдии, които гледат жалбата на партията на Васил Божков "Българско лято" срещу решението на кабинета от 4 юни за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на Божков и останалите лица, обявени от Вашингтон. След това бяха съставени черните списъци на свързаните. В тях попадна и "Българско лято".

30-дневният срок е даден на 1 ноември. Първоначално магистратите определят, че преводите трябва да се представят до 7 дни. Правният съветник на МС, който се явява по делото обаче, възразява, че "срокът е абсолютно неизпълним" и съдът го удължава на месец.

Освен това като заинтересована страна по делото е конституиран и министърът на финансите.

В жалбата си "Българско лято" твърди, че с решението си за съставянето на санкционен списък, в който е включена и партията, се засягат нейните прави и законни интереси, "поставена е под рестрикция, санкционирана и са й създадени съществени пречки да участва в политическия процес в страната" непосредствено преди парламентарните избори през юли. "Българско лято" сезира съда още през юни, но първоначално тричленен състав на ВАС отказа да се занимава с делото и го прекрати. Петчленен състав обаче нареди процесът да се гледа и така на 1 ноември бе първото заседание по него.

ПОСЛЕДИЦИ

През септември ЦИК отказа да регистрира партията на Божков за участие в днешните парламентарни избори, тъй като към заявлението й не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания. Тъй като е в черния списък обаче нито една банка не се съгласява да открие сметка на "Българско лято". ВАС потвърди отказа на ЦИК с аргумента, че избирателната комисия няма право да преценява причините за непълнотата в документите на партията, а може само да го констатира и да откаже регистрация.

Върховният административен съд очаквано нареди да бъде изваден от списъка "Магнитски" и бащата на братята Найденови - Стефан. Само преди дни съдът направи същото в две последователни решения и за Цветомир и Боян Найденови, които са собственици на "Ефбет". https://www. segabg.

 

Още по темата