Медия без
политическа реклама

Съд разпореди журналистът Димитър Стоянов да бъде освободен

Прокуратурата го обвини в хулиганство и за закана с убийство с боен пистолет и му определи 5000 лв. гаранция

23 Апр. 2024Обновена
Димитър Стоянов бе доведен в съда от ареста на Пето РПУ с белезници
БНТ
Димитър Стоянов бе доведен в съда от ареста на Пето РПУ с белезници

Софийският районен съд разпореди журналистът от "Бърд" Димитър Стоянов да бъде освободен незабавно. Това стана ясно след дело срещу заповедта на МВР за 24-часовото му полицейско задържане. Съдът определи, че тя е била издадена по законосъобразен ред, но разпореди, че след изтичането на 24-те часа, той трябва да бъде пуснат незабавно.

Журналистът бе задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие в понеделник вечер. Задържането е след получен сигнал в полицията от граждани, съобщи МВР. Въпросният гражданин е служител на НАП. Случката се разиграва около 18:30 ч. в кв. „Хаджи Димитър“ в София.

В съдебната зала Димитър Стоянов разказа собствената си версия за случилото се. По думите му той е бил нападнат около 17 ч. в понеделник без причина от непознат мъж. Първо с обидни думи, а след това опитал да удари журналиста. Ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата на Димитър Стоянов. Тогава той извадил законно притежавания си пистолет и отправил предупреждение. В залата стана ясно, че на Стоянов са направени тестове за наркотици и алкохол, които са отрицателни. На данъчния служител такива тестове не са били направени.

Веднага след това Софийската районна прокуратура пусна нарочно съобщение, че е привлякла към наказателна отговорност "43-годишен мъж за хулиганство и за закана с убийство с боен пистолет", когото тя нарича Д.С.

"След подаден сигнал за възникнал конфликт между две лица, в Пето РУ - София е образувано по неотложност досъдебно производство. В хода му е установено, че на 22.04.2024 г. около 18,00 часа на ул. „Васил Петлешков“ в столицата обвиняемият Д.С. се заканил с убийство на П.Л., като е насочил боен пистолет към главата му. Заканата възбудила основателен страх у мъжа", твърди държавното обвинение.

Прокуратурата нарича "действията на Д.С. непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен, че е извадил боен пистолет на обществено място, същият е нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на П.Л." "Обвиняемият е отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ще му разбие главата", твърди още обвинението.  

До момента в хода на разследването били разпитани свидетели и са извършени претърсвания в дома на Д.С., при които са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина. Наблюдаващ прокурор е дал указание за изготвянето на три експертизи - видео-техническа, балистична и съдебно-медицинска. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв., посочват още от прокуратурата.

Според адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Стоянов, такова обвинение не би издържало и случилото се е самозащита в чист вид.

По-рано през деня МВР разпространи видео от улична камера, на което се вижда скандал, размяна на реплики и вадене на оръжие.

Кадри от момента, в който Димитър Стоянов заплашва служител на НАП с оръжие (ВИДЕО)

Часове преди ареста си, в профила си във Фейсбук Димитър Стоянов е споделил публикация, на която е с драскотини на темето, и дава съвсем друга версия за случилото се. Той пише: „Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея откъде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е или идиот“.

Неговият колега Атанас Чобанов пише във Фейсбук, че Стоянов е бил отведен с патрулка от "Пирогов", където си е вадил медицинско.

 

Отношение по случая взе и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, след като стана ясно, че заплашеният е служител на приходната агенция. "Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите ѝ да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая", коментира Спецов и призова този случай да не се политизира.

Само преди дни Асоциацията на европейските журналисти – България изрази възмущение от дело, заведено срещу екипа на разследващия сайт BIRD.bg, този път от замесения в многобройни политически скандали министър на вътрешните работи Калин Стоянов. В понеделник стана ясно, че Стоянов е завел граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от BIRD.bg Атанас Чобанов и Димитър Стоянов  заради поредица от материали, публикации в социалните мрежи и медийни участия, посветени на казуса с мрежата за влияние около убития в началото на годината Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса. 

АЕЖ зае позиция и след ареста на Димитър Стоянов. Асоциацията настоя  Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста. "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице, с което очевидно е в спречкване. Показването на кратък интервал от видео не позволява да се види целият контекст и обществото да си създаде непредубедено мнение. Задължение на разследващите е да събират, както уличаващи, така и оневиняващи доказателства, а на МВР им е забранено да показват и едните, и другите, без разрешение на наблюдаващия прокурор, каквото със сигурност не са получили, тъй като към момента на разпространяване на видеото, все още случаят не беше разпределен на прокурор.", се казва в становище на АЕЖ. 

Оттам добавят: "Показването на това видео нарушава презумпцията за невинност на задържания. Краткият откъс не обяснява и как Стоянов е получил нараняванията по главата си, за които съобщи самият той в профила си в социалните мрежи и заради които е преминал преглед в “Пирогов”.

"Според данните, с които разполагаме, Стоянов не се е опитал да се укрие – след инцидента е споделил информация във Фейсбук, участвал е и в телевизионно предаване на живо. Посетил е “Пирогов” и е уведомил Пето РПУ за местоположението си. В момента на задържането си не е бил въоръжен, въпреки че има разрешително за законно притежание на оръжие", твърдят от АЕЖ.

Не е известно същата мярка, а именно – задържане за 24 часа, да е предприета и спрямо другата страна в конфликта. Късно през нощта, Стоянов е бил ескортиран до жилището му, за да бъдат иззети оръжията му, след което е върнат в Пето РПУ, разказват още от асоциацията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Димитър Стоянов, Bird.bg

Още по темата