Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спецпрокуратурата проверява Татяна Дончева за корупция

ГЕРБ заплаши с анкетна комисия по обвиненията на ИТН, ако президентът не побърза да разпусне парламента

07 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Татяна Дончева

Спецпрокуратурата образува проверка за корупция срещу зам.-председателя на парламента от ИБГНИ Татяна Дончева. Това обяви държавното обвинение днес. В съобщението не се цитира името на Дончева. Но става ясно, че проверката е свързана със скандала, в който я забъркаха от "Има такъв народ" в последните дни. "Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание", обяви обвинението.

Проверката ще се извърши лично от прокурор. "След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК", обяснява прокуратурата.

Тошко Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Твърденията на Йорданов предизвикаха скандал, от който се възползва и бившият премиер Бойко Борисов, за да атакува опонентите си.

Въпросният депутат е Радостин Василев - бившият председател на правната комисия в миналия парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов. В неделя вечерта той гостува в предаването на Йорданов "Студио Хъ" по ТВ 7/8, за да представи версията си за случая.

Василев разказа, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира мандат за правителство. Той предположи, че тя се е насочила към него, защото го е познавала като колега адвокат. Първоначално Дончева го е поканила на среща в нейния офис, но той е отказал и тя е дошла в неговата адвокатска кантора. Това е станало на 12 август привечер. Нито Василев, нито Йорданов обясниха защо са чакали толкова дълго, за да разкрият подобна случка. Василев подчерта, че край кантората му има охранителни камери, които са записали как Дончева пристига и как си тръгва.

 

Остава недоказано обвинението на зам. шефа на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че Татяна Дончева от ИБГНИ е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство.

Според депутата Дончева му е казала, че в ИТН има "петдесетина нормални хора, които могат да изземат функциите на сценаристите, да ги натикат в ъгъла, защото, видите ли, сценаристите са лоши, те пречат на нормалната политика в държавата и на формирането на кабинет". И развила пред него план, според който въпросните "нормални хора" трябвало да отстранят сценаристите от ръководството на партията, за да може да се работи с нея. Другият вариант бил да бъдат отцепени 20-30 депутати от ИТН, които да гласуват извън политиката на своята партия.

За самия подкуп, който Йорданов твърдеше, че е бил предлаган, Василев обясни, че по време на разговора Дончева "рисуваше на едно листче". Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра - "500К" или 500 хиляди. "Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо", каза той. Не обясни защо, ако е заподозрял подобно нещо, не е попитал събеседника си какво означава числото. Оказа се, че не разполага и с листчето, което твърди, че е видял.

Накрая Василев побърза да уточни: "Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева." 

Дончева заяви в неделя пред Клуб Z, че "не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Разкази с неочакван край от типа "аз не мога да потвърдя, че тя ми предложи пари, но така ми се стори" няма да свършат работа на Тошко Йорданов и Радостин Василев" в съда".

   

РЕАКЦИИ

"В момента, когато парламентът трябваше да гледа закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, започна координирана атака срещу вносителя Татяна Дончева от страна на ГЕРБ, главния прокурор и ИТН. Като ансамбъл по синхронно плуване са срещу Дончева. Как пък спецпрокуратурата не се самосезира за пачките в чекмеджето на Борисов, но срещу Таня е особено усърдна?", коментира Мая Манолова в парламента. Тя е съпредседател на ИБГНИ.

Преди нея във Фейсбук се изказа и Слави Трифонов, който представи ИТН като жертва на статуквото и медиите, които не се възмутили според него достатъчно от поведението на Дончева. Представя депутата Радостин Василев като достоен млад мъж, който няма да се поколебае да седне на детектор на лъжата. 

Председателят на Народното събрание Ива Митева също нападна Татяна Дончева, като обяви, че изобщо не разговаря с нея, откакто е скъсала проекта на решение, когато се обсъждаше казусът с отказа на Пламен Николов да е кандидат за министър-председател от "Има такъв народ". 

"Г-жа Дончева още в 45-ия парламент се опита дори да кадрува, като първото нещо беше да ми предложи началник на "Митниците". Когато тя излезе с едно изявление и каза, че съм правила кабинет и съм го редила със Слави Трифонов по нощите й, се обадих й и казах кога го е чула от мен. Тя тогава много учудено ме попита: "Ама не си ли?" Не приемам такива интриги, не приемам такова поведение. Поведението е отвратително. Отвратително е за политика, която се прави по този начин", каза още Митева, цитирана от "Фокус".

Темата, разбира се, подхванаха и от ГЕРБ-СДС, за които това беше благоприятен повод да засилят раздора между опонентите си. От парламентарната трибуна депутатът от коалицията Тома Биков обяви, че се разиграва "тежък политически скандал, който не бива да бъде банализиран и оставен да затихне без необходимите последствия и изводи". "Ако г-н Йорданов и г-н Василев казват истината, то г-жа Дончева няма място в политиката, и обратно, ако те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена сила се състои в доверието на обществото", допълни той. И реторично попита как в тази ситуация ИТН и ИБГНИ биха могли да са част от едно мнозинство, което да приеме бюджетната актуализация. А накрая призова президента Румен Радев да разпусне възможно най-скоро парламента. "Всеки ден забавяне ще струва на политическата система още скандали и още изгорени мостове между политическите сили. Ако президентът Радев удължи по изкуствен начин живота на настоящия парламент, ГЕРБ-СДС ще внесе искане за създаване на анкетна комисия, която да разгледа случая със скандала между ИТН и Татяна Дончева", залаши Биков.

Още по темата