Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тошко Йорданов сравни Борисов с Ескобар

Зам.-председателят на ИТН обвини Т. Дончева в предлагане на подкуп за половин милион лева. Тя отвърна, че е измислица на болни глави

04 Септ. 2021Обновена
БНР

Поредна порция лични и партийни нападки към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отправи депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Зам.-председателят на партията на Слави Трифонов гостува в предаването "Политически некоректно" по БНР, където защити своето и на колегите си придизвикателно поведение в Народното събрание и по-фриволния използван от тях език по адрес на опонентите така:

"Аз не мисля, че обидих ГЕРБ, като казах, че са мафиотска структура, защото те са. Председателят им - този, дето беше министър-председател, какво му е миналото?! Какъв е Бойко Борисов?! СИК да не са били НПО с идеална цел?! Когато един човек е бивш от криминалните среди и в такава силова групировка и стои начело на една организация, тя каква е? Пабло Ескобар като е станал депутат, какъв е, да не би да е станал... от наркобарон рязко да се е превърнал в светец? Казвам само, че когато един човек има минало и е такъв, той не може да стане светец на другия ден. ГЕРБ наистина се държат като мафиотска структура. Така че какво съм казал по-различно от това, което смятат много хора?"

Йорданов опроверга информацията, че ИТН имат нещо общо с бившия общински съветник от ГЕРБ в столичния съвет Орлин Алексиев, като направи паралел как партията била наричана при появяването си на политическата сцена. Преди първите парламентарни избори на 4 април партията на шоумена Слави Трифонов била обвинявана, че са патерица на ГЕРБ. Сега пък вече никой не говорел, че ИТН е патерица на ГЕРБ, а на ДПС.

"Татяна Дончев е лъжец, тя лъже откровено и нагло. Татяна Дончева е изключително нечистоплътен човек", заяви Йорданов по адрес на съпредседателя на движението "Изправи се БГ! Ние идваме!" и зам.-председател на парламента. Той дори я обвини в предлагане на подкуп за половин милион лева - докато водела разговори с човек от ИТН, тя му размахала листчета с въпросното число - ако третият мандат отиде в ИБГНИ, той да стане министър. Йорданов спомена Ива Митева и Иван Хиновски, но не стана ясно на тях предлагано ли е да напуснат ИТН, за да станат министри. 

"Това не е нападане, това е факт. Има го на камеритe в офиса, в който Дончева се е срещнала с въпросния човек. Да, прибрала е листчето с предложението за половин милион, но има камери", увери Тошко Йорданов.

"Това са абсолютни измислици на болни глави", заяви Татяна Дончева пред "Сега". "Аз не раздавам постове, аз не представлявам коалицията ИБГНИ. Тези хора съдят за другите по себе си. Публично съм казвала, че Слави Трифонов нямаше намерение да прави правителство. Публично съм казвала, че ИТН трябва да бъдат извадени от уравнението за съставяне на кабинет. Публично съм казвала, че ИТН трябва да решат Слави Трифонов и сценаристите му ли ще продължат да ги водят? Това е. В никакъв офис не съм ходила. Никога не съм разполагала с такива пари", заключи Дончева. 

 

 

Йорданов отново нападна и съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов с думите, че настоявал и лансирал тримата министри от служебния кабинет - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, в проектокабинета на ИТН. Но същевременно обяви, че в следващия парламент се надява да бъде сформиран широк фронт за "изчегъртванне" на ГЕРБ.

"Надявам се да се сетят кой е големият враг", зяви Йорданов.

Също така той заяви категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет:

"Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президентът Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона - за НСО и за изваждане на бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа - за спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави НС да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество."

Според Тошко Йорданов има тенденциозна координирана атака срещу Петър Илиев, кандидатът на ИТН за вицепремиер в предложения от партията втори вариант за правителство. По думите му целта на обвиненията в плагиатство е Илиев да бъде уволнен от Софийския университет, където преподава:

"Ние си защитаваме хората, особено когато са подложени на безпрецедентен натиск и то без причина. Ако са сбъркали нещо, ще си признаем, че сме сбъркали нещо и това си е решение вътре при нас. До момента Илиев не е осъден за плагиатство, а това се доказва в съда. (...) Има съзнателен план срещу него. (...) Когото и да попиташ от Юридическия факултет дали някой е завършвал с 6.00 и какво означава това. Човекът е почти извънземен на тема право. Той е прекрасен юрист, тука никой не може да го атакува и не смее да каже, че е лош юрист. Той е от едно поколение с лицата от "Демократична България", които са юристи, само че той не е от тази клика. И сега е обект на целенасочена атака. "

Цялото интервю на Йорданов 

 

Още по темата