Медия без
политическа реклама

Устен разказ на депутат е доказателството на ИТН срещу Дончева

Радостин Василев, който е разговарял с политика от ИБГНИ, не посмя да потвърди, че му е предлаган подкуп

06 Септ. 2021Обновена
Радостин Василев
ТВ 7/8
Радостин Василев

Остава недоказано обвинението на зам.-шефа на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че Татяна Дончева от ИБГНИ е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Твърденията на Йорданов предизвикаха скандал, от който се възползва и бившият премиер Бойко Борисов, за да атакува опонентите си.

Въпросният депутат е Радостин Василев - бившият председател на правната комисия в миналия парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов. Тази вечер той гостува в предаването на Йорданов "Студио Хъ" по ТВ 7/8, за да представи версията си за случая.

Василев разказа, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира мандат за правителство. Той предположи, че тя се е насочила към него, защото го е познавала като колега адвокат. Първоначално Дончева го е поканила на среща в нейния офис, но той е отказал и тя е дошла в неговата адвокатска кантора. Това е станало на 12 август привечер. Нито Василев, нито Йорданов обясниха защо са чакали толкова дълго, за да разкрият подобна случка. Василев подчерта, че край кантората му има охранителни камери, които са записали как Дончева пристига и как си тръгва.

Разговорът си с Дончева Василев предварително е координирал с Тошко Йорданов. Срещата е продължила около 2 часа. "Изключително странен разговор, в който тя може би един час ми обясняваше колко огромно задкулисие има зад ИТН. Явно по този начин тя се опитваше да скъси дистанцията между нас, като ми обясняваше как г-н Трифонов е трубадур на мафията, сценаристите са тамагочита, как моето място като експерт на високо ниво не е там. Каза, че зад него стоят десетки лица, като се започне от Орлин Алексиев, Маджо, в миналото някакви кръгове на мултаците. Каза, че не знае откъде се контролира този център на задкулисието, но според нея има десетки хора, които контролират нашите решения. Насочи идеята, че лидера на ДПС г-н Карадайъ дърпал Слави от единия край на масата, Орлин Алексиев го дърпал от другия край", твърдеше Василев.

Според депутата Дончева му е казала, че в ИТН има "петдесетина нормални хора, които могат да изземат функциите на сценаристите, да ги натикат в ъгъла, защото, видите ли, сценаристите са лоши, те пречат на нормалната политика в държавата и на формирането на кабинет". И развила пред него план, според който въпросните "нормални хора" трябвало да отстранят сценаристите от ръководството на партията, за да може да се работи с нея. Другият вариант бил да бъдат отцепени 20-30 депутати от ИТН, които да гласуват извън политиката на своята партия.

За самия подкуп, който Йорданов твърдеше, че е бил предлаган, Василев обясни, че по време на разговора Дончева "рисуваше на едно листче". Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра - "500К" или 500 хиляди. "Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо", каза той. Не обясни защо, ако е заподозрял подобно нещо, не е попитал събеседника си какво означава числото. Оказа се, че не разполага и с листчето, което твърди, че е видял.

Накрая Василев побърза да уточни: "Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева." В същото време, той каза: "В момента, в който го видях (листчето - бел.ред.), казах, че няма шанс с нас да стане това нещо. Естествено й обясних, че мен ИТН е кауза, и няма да мога никога да спя, ако направя нещо подобно. Тя трябва да си го избие от главата това нещо." Така съвсем не се разбра какво се е случило - от една страна, Василев казва, че не е реагирал, а от друга страна твърди, че е обяснил на Дончева, че "няма да мога никога да спя, ако направя нещо подобно".

ЩЕ ИМА СЪД

По-късно пред Клуб Z Дончева заяви, че "не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Разкази с неочакван край от типа "аз не мога да потвърдя, че тя ми предложи пари, но така ми се стори" няма да свършат работа на Тошко Йорданов и Радостин Василев" в съда".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата