Медия без
политическа реклама

Спецпрокуратурата: Има няколко дела за корупция на министри

Шефът на структурата Валентина Маджарова отказа да назове имена

26 Март 2022
Скрийншот

В Специализираната прокуратура има няколко дела, касаещи корупционни практики от министри. Това обяви по Нова тв  ръководителят на структурата Валентина Маджарова. 

"Не искам да навлизам в конкретния случай за повдигане на обвинение срещу лице от финансовото министерство. Мога да кажа само че има дела срещу няколко министри, касаещи корупционни престъпления", обяви тя.

Вътрешният министър Бойко Рашков показа делото срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, образувано в спецпрокуратурата. Рашков обясни пред bTV днес, че разследването се води за престъпление по служба.

На няколкократното настояване на водещата да каже кои са другите министри, от кои министерства или поне колко са, Маджарова отговори: "Друго от министерствата, за което става въпрос, е здравното. Това е сигналът на министър Кацаров и касае обществена поръчка, свързан с детската болница". Тя даде да се разбере, че има и още, но отказа да разкрие повече подробности и добави, че ще информират обществото, когато има какво да кажат. 

Главна дирекция "Национална полиция" ще изпрати на специализираната прокуратура материали от проверка с мнение за образуване на досъдебно производство срещу двама бивши министри на здравеопазването.

Маджарова коментира за пореден път проекта за закриване на специализираната прокуратура, който беше приет на първо четене през седмицата. "Говоренето за закриването на спецпрокуратурата постигна ефекта си - да се насложи страх, че който спазва закона и не се подчини, ще бъде закрит", каза тя. 

Прокурорът коментира и ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като обяви, че МВР предприело действия по разследване в грубо нарушение на закона, защото не е имало каквато и да е неотложност По думите й сигналът На Божков срещу Борисов е още от 2020 г. "Такава неотложност нямаше, тъй като такъв сигнал съществува от юни месец 2020 г. Ние сме обследвали този сигнал. Извършени са действия по разследването и изводът, който са направили наблюдаващите прокурори, е, че това е защитна теза на едно обвиняемо лице. Това не е крайно заключение, а мнението на наблюдаващите прокурори", обясни тя. 

Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Севделина Арнаудова, пиар на ГЕРБ, трябва да се разследват като организирана престъпна група, в която влиза и Васил Божков.

"Към Божков има 19 обвинения. Имаме увереността, че по делото има достатъчно доказателства, които да мотивират всички тези 19 обвинения. Дали ще влезе в затвора, ще реши независим съд", коментира Маджарова. По думите й няма да бъде уважено искането му за снемане на червената бюлетина. "Такова искане е несериозно", каза още тя. Самият Божков каза, че ако бъде свален от издирване от Интерпол, ще се върне веднага в България.

 

При обиските в дома на Севделина Арнаудова - ПР на Бойко Борисов, която също е арестувана, полицията е търсила доказателства за връзката й с бившия финансов министър Владислав Горанов и с хазартния бос Васил Божков.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?