Медия без
политическа реклама

МВР даде на прокурор двама бивши министри за детската болница

Полицията е събрала данни за евентуално извършено престъпление

16 Март 2022
Снимка: Архив

Главна дирекция "Национална полиция" ще изпрати на специализираната прокуратура материали от проверка с мнение за образуване на досъдебно производство срещу двама бивши министри на здравеопазването. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, като се уточнява че делото касае проекта за изграждането на Национална детска болница.

Проверката на Главна дирекция „Национална полиция“ е започнала на 16 декември 2021 година, след като полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“. От анализа на събраните до момента материали е установено, че има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април 2020 година и началото на месец октомври 2020 година и от директор на държавна компания.

Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта. През октомври 2020 е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

По-рано тази седмица прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерството на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница.

Специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство за това, че длъжностно лице от Министерството на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка за избор на изпълнител

 

Още по темата