Медия без
политическа реклама

В София ще се строи нова висока сграда на „Артекс“

Тя ще се намира в район "Изгрев" и ще е със 17 жилищни етажа

Небостъргачът "Златен век" е собственост на "Артекс"
Илияна Кирилова
Небостъргачът "Златен век" е собственост на "Артекс"

Столична община се готви да разреши на собствениците на известната строителна фирма „Артекс“ да изградят поредна висока сграда в града. Името на компанията стана особено известно по време на „Апартаментгейт“, свързан с евтиния апартамент на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и с други висши функционери на бившата управляваща партия, както и със строителството на небостъргача „Златен век“ в „Лозенец“. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал на дружество „ЕН ДЖИ ЕЛ ПРОПЪРТИЙЗ“, в което собственици са съдружниците в „Артекс“ Пламен и Весела Мирянови, заповед за изработването на нов подробен устройствен план на терена на бившето държавно предприятие „Металокерамика“ в район „Изгрев“, един от най-засегнатите от презастрояването в столицата. Имотът се намира в непосредствена близост до гара „Пионер“. Бъдещата сграда, която „Артекс“ има намерение да построи, ще има 17 надземни етажа. „С изменението на плана за застрояване е предложено свободно като начин и високо като характер застрояване на 17 етажа и височина до 50 м., с нежилищен приземен етаж, и ниско застрояване с височина до 7 м. В северната част на новопредложеното УПИ е разположено свободно, ниско застрояване за трафопост. Предвидени са и две нива подземни гаражи за осигуряване на необходимите паркоместа“, пише в заповедта на главния архитект.

Искането за изработването на нов ПУП е направено през април м.г., а разрешението на Здравков е с дата 24 февруари т.г. Заповедта може да се обжалва в двуседмичен срок. Според действащия Общ устройствен план имотите, на които ще се направи нов ПУП, попадат в смесена многофункционална зона за строителство, в която максималната плътност на застрояването е 60%.

Преди време „Капитал“ съобщи, че до 2016 г. „Металокерамика“ е с принципал Министерството на икономиката, оглавявано по това време от Божидар Лукарски. Той продава предприятието на фирма, свързвана с бизнесмена Александър Сталийски, известен с близките си отношения с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Платената цена по сделката е 17 600 лв., като купувачът е поел и 355 000 лв. дългове към държавата, служители и кредитори.
Самият имот обаче междувременно е продаден на собствениците на „Артекс“ от частен съдебен изпълнител заради задължения на „Металокерамика“. Пламен и Весела Мирянови купуват парцела за 873 хил. лв. Започва съдебен спор, който приключва в полза на „Артекс“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата