Медия без
политическа реклама

София отлага с 1 г. забраната за влизане на стари коли в центъра

В първия вариант на Наредбата за нискоемисионните зони ограничението трябваше да стане факт от 1 декемри т.г.

21 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Столична община ще отложи с най-малко една година въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София, в която да се забрани влизането на най-замърсяващите въздуха автомобили. Според предишни обещания на кмета Йорданка Фандъкова и на управляващата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет това трябваше да се случи на 1 декември т.г. От съобщение на СОС обаче днес става ясно, че новият срок вече е 1 декември 2023 г. Решението е взето от работна група, в която са участвали общински съветници от ГЕРБ и на групата на „Демократична България“, която иначе е опозиция на ГЕРБ в СОС.

Въпросната работна група бе сформирана, след като през лятото мнозинството в София не успя да намери подкрепа за първоначалния си вариант на Наредбата за нискоемисионните зони, който бе отхвърлен през юли. От СОС обаче сега съобщават, че преработените текстове ще бъдат подкрепени и от ДБ, като ще се гласуват на 15 декември. „Наредбата за нискоемисионните зони в София, подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова, отново влиза за разглеждане от СОС. След като през лятото „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, председателят на СОС Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години“, се казва в съобщението.

Изключително необичайно мнозинство се оформи на днешната сесия на Столичния общински съвет и с неговите гласове от дневния ред бе извадена предложената от управляващата група на ГЕРБ-СДС нова Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния

Така въвеждането на една от най-ефикасните, но в същото време не особено популярна мярка срещу мръсния въздух в София, се отлага за след местните избори през есента на 2023 г. От 1 декември догодина трябва да влезе в сила забраната за движение на най-замърсяващите автомобили - от първа екологична група, в т.нар. „Малък ринг“ на центъра на София– между булевардите . „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. Година по-късно същите ограничения се предвиждат и за колите от втора екологична група.

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, трябва да се въведе от 1 декември 2025 г. Тогава в тази зона ще се забрани влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. – и от втора.

Въвеждането на нискоемисионните зони е в изпълнение на едно от изискванията в съдебно решение на Софийския градски съд за ограничаване на замърсяването на въздуха в София. По данни на общината ежедневно през малкия ринг на градския център преминават 171 079 превозни средства, а през големия ринг – 304 911 превозни средства. Изчисленията на СО са, че около 38 хил. автомобила ще бъдат засегнати от забраната за преминаване от 1 дек 2023 г. 

В първоначалния проект на Наредбата за нискоемисионните зони забраната за твърдо битово гориво за цялата община бе предвидена от 1-и януари 2030, но след разговори между ГЕРБ и ДБ  в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029-а година, съобщават още от СОС. „Смятам, че след задълбочените разговори постигаме съгласие с колегите от ДБ за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София“, коментира шефът на общинския съвет Георги Георгиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата