Медия без
политическа реклама

Ново мнозинство в София събори бутафорен проект на ГЕРБ за въздуха

Шефът на СОС Георги Георгиев обяви, че всяка седмица до септември ще свиква сесия по темата

Шефът на СОС Георги Георгиев обяви, че всяка седмица до септември ще свиква сесия на общинския съвет, на която ще се разглежда наредбата за нискоемисионните зони.
Шефът на СОС Георги Георгиев обяви, че всяка седмица до септември ще свиква сесия на общинския съвет, на която ще се разглежда наредбата за нискоемисионните зони.

Изключително необичайно мнозинство се оформи на днешната сесия на Столичния общински съвет и с неговите гласове от дневния ред бе извадена предложената от управляващата група на ГЕРБ-СДС нова Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух. Срещу разглеждането й обаче гласува както опозицията в София - „Демократична България“, БСП и независимият общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“, така и 3-ма от 4-членната група на ВМРО-„Атака“, която иначе е коалиционен партньор на ГЕРБ. Така точката не попадна сред над 150-те доклада, които трябва да бъдат гласувани на последната сесия преди лятната ваканция на СОС.

Мотивите на опозиционните съветници не са срещу околната среда, а обратното - според тях наредбата е неамбициозна и само отчита дейност, а няма да реши сериозните проблеми на София с мръсния въздух. „Опозицията иска екология и чист въздух, но не иска бутафорни мерки в тази посока. Опозицията направи серия от предложения, които обаче не бяха приети от ГЕРБ. Г-жо Фандъкова, вие управлявате от 15 години и носите пълната отговорност за мръсния въздух“, коментира Борис Бонев. И „Демократична България“, и БСП, и Бонев призоваха документът да се преработи и да се върне за разглеждане през есента. Преди дни от екологично сдружение "За Земята" също настояха СОС да отложи за есента гласуването, че тъй като предложените зони са "неамбициозни, недобре изработени, като липсва и широк обществен дебат". Карлос Контрера от ВМРО пък се обяви срещу проекта за нова наредба с мотив, че не подкрепя "теорията и практика на подобни "зеленизми" и "зелени приумици".

В отговор кметът на София Йорданка Фандъкова призова докладът да бъде върнат в дневния ред и да се подложи на обсъждане, а шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ (на снимката) направи официално предложение за връщането му. При гласуването то отново бе отхвърлено, след което Георгиев заяви, че ще свиква СОС всяка седмица през юли, август и до следващата редовна сесия през септември с една единствена точка – обсъждане и гласуване на въпросната наредба.

В сегашния неин вариант се предвижда от 1 декември т.г. да влезе в сила първата зона за ниски емисии в центъра, наречена "Малък ринг". Става дума за карето между бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска”, бул. “Сливница”. Ограничението за навлизане в нея ще важи за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група със стандарт Евро 1 и Евро 2. Столичната община предлага гратисен период до 1 януари 2023 г. за ефективното налагане на административни санкции. Действието на тази зона ще продължава през декември, януари и до 28 февруари. Забраните за навлизане в т.нар. идеален център няма да важат за градски  транспорт, за автомобилите на живеещите в района, за коли на инвалиди, таксита и всички бензинови коли от Евро 3 нагоре и дизеловите автомобили от 2002 г.  

Втората зона, или т.нар. “Голям ринг”, се планира да бъде въведена на 1 декември 2025 г. Тя ще обхване пространството между бул. “Сливница”, бул. “Данаил Николаев”, бул. “Ситняково”, бул. “П. Яворов”, ул. “Атанас Дуков”, бул. “Х. Ибсен”, бул. “П. Ю. Тодоров”, бул. “И. Е. Гешов”, бул. “К. Величков”.

От опозицията обаче смятат, че забранителните зони за влизане на замърсяващи автомобили трябва да се разширят с още улици и че Столична община трябва да съкрати сроковете за въвеждането им.   

Въвеждането на нискоемисионните зони е в изпълнение на едно от изискванията в съдебно решение на Софийския градски съд за ограничаване на замърсяването на въздуха в София. По данни на общината ежедневно през малкия ринг на градския център преминават 171 079 превозни средства, а през големия ринг – 304 911 превозни средства.  

Второто поле на наредбата за нискоемисионните зони трябва да обхване отоплението на твърдо гориво. По данни на общината около 55 000 домакинства в София се отопляват с въглища и дърва, което генерира около половината от смога в града. Плановете на управляващите са от 2025 г. да се въведат ограничения за използването на замърсяващо гориво, като те обхванат първо районите, в които вече има изградена инсталация на топлофикация или възможност за свързване с газ. Става дума за  “Средец”, “Красно село”, “Изгрев”, “Илинден”, “Студентски”, “Оборище”, “Възраждане”, “Лозенец”, “Триадица”. От 2030 г. пък ще бъде забранено отоплението със замърсяващи горива на цялата територия на общината. Опозицията отново смята, че сроковете са твърде разтеглени във времето.

В момента управляващите в София изпълняват два европейски проекта за безплатна подмяна на старите и цапащи въздуха печки. От ГЕРБ постоянно поясняват как към тези програми има интерес от страна на софиянци и как вече са подадени близо 7 000 заявления за преминаване от твърдо гориво към ток, газ, пелети или за включване към „Топлофикация“. В същото време обаче под хвалбите на общинската администрация могат да се прочетат много оплаквания на граждани, че подмяната става бавно и че хора с договори от 2021 г. все още чакат при тях да се появят фирмите, които Столична община е избрала да извършат монтажа на новите уреди.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?