Медия без
политическа реклама

Собственикът на летния сарай на Доган загуби дело срещу община Бургас

"Хермес солар" няма правен интерес да обжалва решението на общинския съвет, приема съдът

ПРБ

Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалба на фирма, която е собственик на имението на Ахмед Доган в Росенец. "Хермес солар" ООД атакува в съда отмяната на решението на общинския съвет, с което бе възстановено старото положение и пътят, който бе станал частен и обслужваше само летния сарай, отново бе преобразуван в общински.

Общинският съвет взе спорното решение през април. То е под номер 41. Второто, с което го отмени, е от юли. То дойде, след като първоначалното решение и ограниченият достъп до плажа в парк "Росенец" отключи протестите срещу правителството и главния прокурор.

"Хермес солар" ООД обжалва решението от юли заедно със "Стрейтлайн" ЕАД. Второто дружество притежава съседен имот. Те атакуват оттеглянето на подточки 2,3 и 4 от решение 41 от април.

Съдия Яна Колева обаче приема жалбата им за недопустима. Тя обяснява, че обжалваният акт на общината се отнася само за подточка 1, но не и за 2, 3 и 4. Жалбата е подадена при липса на акт, който да подлежи на оспорване, пише съдът. Освен това двете фирми нямат и правен интерес от оспорването, тъй като правата и законните им интереси не са засегнати, допълва магистратът и прекратява производството.

Определението на съдия Колева не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Решението по т.  41 от 28 април има 4 подточки. Първата е, че се одобрява изменение на подробния устройствен план-план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) в квадрат 1,2,10 в територията на лесопарк "Росенец", с което се преконфигурира частично уличната мрежа и кварталите, обособяват се нови квартали, преконфигурират се регулации на имоти и се урегулират имоти, за които се обособяват нови регулации. Другите точки описват как ще стане това, като т. 3 е за въпросната улица.

През юли е оттеглено решението за одобряване изменение на ПУП-ПРЗ в кв.1,2,10 в територията на лесопарка, т.е. само на първата подточка, смята съдът. Без нея обаче останалите три подточки не могат да произведат действие, макар и да са вече в сила, обясниха юристи пред "Сега".

Няма данни "Стрейтлайн" и "Хермес Солар" да са свързани дружества. В момента "Стрейтлайн" се управлява от Калин Тихолов, като във фирмените регистри той се сочи и за действителен собственик на кипърската офшорка "Трокси трейдинг лимитид". Тихолов, който за малко не стана министър в кабинета "Орешарски", е проектант и на самите сараи. 

Димитър Найденов, общински съветник от "Демократична България", каза пред "Сега", че и досега общината не е отговорила на въпроса защо, след като ПУП е готов още през 2018 г., се чакат две години, за да бъде внесен като спешна точка за заседанието на съвета от 28 април. "Свързано ли е това с факта, че "Хермес солар" се е сдобило с констативен нотариален акт за кея към имота в края на март т.г.", пита Найденов и подозира съгласувани действия между общината и дружеството, за да може улицата да премине във владение на Доган. Той обясни още, че във въпросния констативен нотариален акт е записано, че кеят съществува още от 80-те години, макар и това да не е вярно.

Лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец" е незаконна. Това излиза от съобщението на прокуратурата за приключилата проверка на обекта.

 

Последвайте ни и в google news бутон