Медия без
политическа реклама

Скъсан понтон, заварки - новият варненски порт се руши още

Проблемите на "Карантината" продължават и без буря

18 Дек. 2023
община Варна
Скъсаният понтон.

Откритото през 2021 г. с европейски пари рибарско пристанище "Карантината" продължава да се руши и сега, без буря. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на община Варна днес.  "Сега" съобщи още в събота за пораженията по порта от урагана на 19 ноември - скъсана е била защитата на пристанището, т.нар. бронировка. А днес в кметството да докладва е бил привикан Младен Иванов, шеф на предприятието "Общински паркинги и синя зона“, стопанисващо обекта. Той е разказал, че като продължение от бурята се наслояват още проблеми. Освен това пресцентърът разпространи снимки на щетите. 

Като цяло сагата е свързана с това, че чисто новото пристанище влиза от скандал в скандал. И през малко време след откриването бе използваемо. По случая бившият кмет Иван Портних е разследва от Европейската прокуратура.

"По данни на Младен Иванов, след бурята е бил изместен и единият от четирите елементи от конструкцията на понтона. В резултат на това е възложен водолазен оглед. При него е констатирано скъсване на елементите, които закрепват понтоните, прекъсване на кабели и скъсани елементи от сходнята, която представлява парапетът, свързващ кея с понтона. Впоследствие на последното вълнение (през уикенда - б.р) са скъсани всички заварки и сходнята е разглобена, с цел безопасност", съобщи общинският пресцентър. 

Според анализите към момента са нужни за укрепване 1260 тетрапода - първо 515, на втори етап -  745. Индикативната им стойност е към 1,4 млн. лв. без ДДС. Щетите са заведени към застрахователно дружество.

От своя страна кметът Благомир Коцев е разпоредил проверка. Изисквал е доклад защо се налагат възстановителни дейности на новоизграденото пристанище. Коцев се закани да сезира правосъдието, ако има длъжностни лица в общината, които не са осъществили контрол. "Не може при първата буря бронировката да се оказва компрометирана, а понтонът да се скъса. Как е строено и защо не е разчетено съоръжението да издържа на съответната сила на вълните и вятъра", недоумява кметът.

Нови проблеми се стовариха на община Варна с рибарско пристанище "Карантината", заради строежа на което бившият кмет Иван Портних е разследван от Европейската прокуратура.  Ураганът от 19 ноември е отнесъл защитните камъни на съоръжението, т. нар.

 

Още по темата