Медия без
политическа реклама

Варненският ураган е отвял защитата на скандалния порт "Карантината"

Щетите по пристанището са повече, отколкото в целия останал град

16 Дек. 2023ДИЯН ИВАНОВ
FB/Nikolay Tzanevski
Такава бе ситуацията на "Карантината" около средата на 2022 г.

Нови проблеми се стовариха на община Варна с рибарско пристанище "Карантината", заради строежа на което бившият кмет Иван Портних е разследван от Европейската прокуратура. Ураганът от 19 ноември е отнесъл защитните камъни на съоръжението, т.нар. бронировка, съобщи пред "Сега" Младен Иванов, шеф на общинското предприятие, стопанисващо обекта.

Щетите са за 1.4 млн. лв., поне част от тях вероятно ще бъдат покрити от направената застраховка. За сравнение: досега се знаеше, че общо щетите във Варна от бедствието на 19 ноември са 1.3 млн. лв.; тоест на самата "Карантина" са повече, отколкото в целия град. Пак пред "Сега" зам.-кметът Диан Иванов изрази недоволство от начина, по който е построено пристанището.

млн. лв. ще поиска община Варна от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата са за справяне с последиците от ураганното бедствие от 18-19 ноември", съобщи общинският пресцентър.

Младен Иванов научил от проектантите, че защитата е предвидена за вълнение от 6 бала, каквото имаше при бурята, но не и да е толкова продължително - над 30 часа. Все пак Иванов е на мнение, че ситуацията е била овладяна, тъй като по Южното Черноморие са се били обърнали съдове, а на "Карантината" не - макар водата в самото пристанище да се е вдигнала доста. Сега трябвало да се изгражда нова защита, но този път чрез тетраподи (наподобяващи триъгълник бетонни елементи) - нямало как при вече построен порт да се действа чрез технологията, ползвана преди него.

В момента "Карантината" функционира. Но са нужни спешни мерки за възстановяване на разрушеното.

Бедите обаче не се изчерпват с всичко това. Както е известно, същината на проблема с "Карантината", с оглед практическото му използване, бе затлачването малко след тържественото откриване - лодки не можеха да влизат. Тази пролет общината извърши прокопаване, но до днес никой не знае колко ще трайно. 

Румен Кишев, временен зам.-директор на Института по хидро и аеродинамика към БАН (институцията участва в процеса на проектиране), коментира пред "Сега", че всяко пристанище се затлачва, въпросът е да не е в кратки периоди - но при "Карантината" няма гаранция, че наноси няма отново да се наслоят още в рамките на година. Според него преди изграждането е трябвало да се извърши дълго наблюдение, поне в рамките на 12 месеца - на вълни, ветрове, разместване на пясъци и т.н. А не било, защото от общината бързали да се реализира обекта по европрограмата - казали, че просто следва да се действа на въпросното място. "Преди това никой не е предполагал, че може да стане затлачването", обобщи Кишев.

От своя страна общинската управа при Портних винеше именно учените и другите проектанти, че не предвидили затлачването. Пред "Сега" Младен Иванов също визира проектантите като отговорни, след като "не може да се очаква някой в общината да разбира от пристанища".

Но е любопитно, че по отношение на пролетното прокопаване и той призна, че трудно може да се очакват дългосрочни ползи. От природата зависи скоро или не толкова скоро ще се затлачи пак. По-мащабното прокопаване струвало страшно много пари, а и като цяло не било трайно решение. Като такова решение Младен Иванов и Кишев споменаха подводна каменна коса или буна - или пък други варианти, които се обмислят в момента от специалистите, но също струват доста скъпо. "Големият проблем е, че няма проектант, който да гарантира. Предлагат решения, варианти, съоръжения. Но им казвам: "Ние ще дадем милиони. Може ли вие обаче да гарантирате лично, че няма да се повтори?" И започват да вдигат рамене", обясни Иванов.

Преди няколко дни и сегашният кмет Благомир Коцев каза, че за трайно решение в "Карантината" тепърва ще се харчат още доста пари за сметка на данъкоплатците. И че това е само едно от нещата, заварил в община Варна.

САМО СКАНДАЛИ

Пристанище "Карантината" бе открито в началото на 2021 г. Инвестицията е за около 14 млн. лв. без ДДС, към 8 млн. лв. от които европейско финансиране. Но проблемът не е само затлачването на входа веднага след строежа, поради което дълго стоя неизползваемо. Има пратени сигнали до Европейската служба за борба с измамите (OLAF), че преди това там въобще не е имало рибарско пристанище - "измислено е", за да може да се кандидатства по европрограмата, която е за реконструкция на съществуваща инфраструктура. Документално нещата около пристанището (съществуващо или не) се развиват около 2016-а - година преди кандидатстването с проект. Екшън имаше и непосредствено преди местните избори - Портних каза, че европейското разследване е политическа манипулация, защото като експерт по случая е привлечен местен активист от опонента ДБ.

Още по темата:

Достоен за комедия (или трагедия, според гледната точка) сюжет продължава да тече във Варна с новото рибарско пристанище "Карантината". Макар проектът да бе реализиран с европейско финансиране, три години след тържественото рязане на лентата то е почти негодно.
Абсурден и много скъп сюжет се развива във Варна. Става дума за построеното през 2020 г. рибарско пристанище в местността Карантината, оказало се негодно в голямата си част, макар за него да бяха похарчени около 14 млн. лв. Пристанът продължава да гълта пари.

 

Още по темата