Медия без
политическа реклама

САЩ искат от България да им предаде турчин, защото е измамил Пентагона

Хасковският съд не даде на Турция обвинен в убийство бивш полковник от армията

28 Ноем. 2022Обновена
Снимка: Архив

Окръжният съд в Хасково постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Метин Саваш Корос (59 г.) с турско и германско гражданство. Това посочват от пресцентъра на окръжния съд в Хасково, цитиран от БТА. 

От там обясняват, че лицето е задържано във връзка с искане за екстрадирането му, издадено от правораздавателните органи на Съединените американски щати, като е обявено за международно издирване с червен бюлетин от ИНТЕРПОЛ Вашингтон. Метин се издирва за извършени престъпления в периода юни - октомври 2018 г., пощенска измама, банкова измама и пране на пари, осъществени в Ню Джърси, САЩ. 

Според Вашингтон, мъжът заблудил служители на договорна компания на Министерството на отбраната в САЩ - компания за рафиниране на петрол със седалище в Република Корея, с което набавил за себе и съучастниците си парична сума от 23 милиона, предназначени за компанията. За така извършеното престъпление по американското законодателство е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 30 години, посочват от Окръжен съд - Хасково.

От там допълват, че от всички събрани до този момент материали може да се направи извод, че са налице основанията за предаване на лицето, посочени в договора за екстрадиция, подписан между Република България и САЩ. Изпратените преписи от обвинителния акт и заповедта за арест сочат наличието на обосновано предположение за извършване на престъпленията, за които лицето се издирва.

Вземането на мярка за неотклонение има за цел да осигури присъствието на Метин Саваш Корос до приключване на производството. В случай на обжалване или протест, Окръжен съд – Хасково е насрочил делото за разглеждане пред Апелативен съд – Пловдив за 01.12.2022 г. от 10:00 часа. 

Корос бе задържан при влизане у нас през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево"на 28 септември. Тогава Окръжният съд му наложи мярка "задържане под стража" за срок от 60 дни.

Хасковският съд не даде на Турция обвинен в убийство бивш полковник от турската армия

Окръжният съд в Хасково постанови решение, с което отказа поисканата от съдебните власти в Република Турция екстрадиция на Мустафа Левент Гьокташ - 63-годишен турски гражданин, издирван за убийство на свой сънародник. Това посочиха от пресцентъра на съдебната институция, цитирана от БТА.

Поисканата екстрадиция е с цел наказателно преследване за престъпления, квалифицирани като „запланувано убийство“ и „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“, извършени на 18.12.2002 година. 

Съдът в Хасково е приел, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права, свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава.

Съдът е констатирал, че са налице основанията за отказ, предвидени в текстове от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като е взел предвид доказателствата по делото и се позовава на актове на Европейския парламент, в които се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Република Турция. 

Наред с гореизложеното, относно престъплението „членство в организация, образувана за извършване на престъпление“ съдът е приел, че е погасено по давност съгласно българския Наказателен кодекс. 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр. Пловдив в 7 – дневен срок, посочват от пресцентъра на съда.

Гьокташ бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол - Анкара, срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишленото убийство на интелектуалеца и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 г. За престъплението, за което бившият полковник от въоръжените сили на Турция, а сега адвокат, е обвинен в родината си, се предвижда наказание "доживотен затвор".

След задържането му от българските власти първоначално на Гьокташ бе наложена временна мярка за задържане от 40 дни на 5 септември т. г., която бе потвърдена и в Апелативния съд в Пловдив на 15 септември. След влошаване на здравословното му състояние, мярката бе изменена на „домашен арест“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата