Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ръководството на МВР застана зад исканията на полицаите за повече пари

Служителите от вътрешното министерство и надзирателите организират национален протестен митинг

23 Май 2022
БГНЕС архив

Политическото ръководство на МВР застана зад исканията на полицаите за по-високи заплати, а те в същото време обявиха готовност за национален протестен митинг на 12 юни.

„Обявили сме категорично от политическото ръководство на МВР, че заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации в министерството за повишаване на доходите. Всички виждаме каква е обстановката и че с досегашните заплати просто става трудно”. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев по повод готвените протести на полицаите, цитиран от БТА.

По негови думи има неща, които в рамките на министерството не могат да се решат. „По отношение на планираните реформи – процесът върви много ритмично и една голяма част от ангажиментите вече са изпълнени. Със синдикатите – социалният контакт не е прекъсван. Провеждаме срещи, на които обсъждаме всички проблеми”, подчерта той.

Според него е необходимо увеличение на бюджета на ведомството, което да позволи изплащане на по-високи трудови възнаграждения. Това обаче може да стане само с решение на правителството. "Всички чакаме актуализацията на бюджета. Казвам, че е възможно да има повече пари, но не мога да се ангажирам от кога и с колко процента ще бъде увеличението", заяви Темелакиев.

Месечните възнаграждения на служителите в МВР ще се увеличат след актуализацията на бюджета през юли. Това обеща вътрешният министър Бойко Рашков след работната среща със синдикатите.

Той се появи на тържествена церемония, за да поздрави курсантите на Академията на МВР по повод 24 май  - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Зам.-министърът на вътрешните работи прочете слово от името на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В него се посочва, че постиженията на Академията са я превърнали в притегателен център за младите хора и служителите на МВР,  където могат да получат отлично образование и да развият своя потенциал.

В същото време Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) призовават членовете и симпатизантите си на 3 юни да излязат на мълчалив протест пред сградите, в които изпълняват задълженията си. Те организират и национален протестен митинг на 12 юни.

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) изградиха палатков лагер пред Министерство на финансите с искане за 25 на сто увеличение на заплатите. Преди това те разпространиха във Фейсбук специална позиция.

От съобщение на синдикатите, изпратено до медиите, става ясно, че причината за недоволството е "липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни". От синдикатите настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение, но въпреки провелите се срещи, "не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция."

Отказваме да приемем за нормален факта, че отправената на 27 април покана към народни представители от управляващата коалиция за среща по въпроси, свързани с изпълнението на Програмата за управление на страната, все още е без отговор, допълват синдикатите.

Като форма на протест от синдикатите призовават симпатизантите им да носят върху униформеното си облекло значки и лентички, символизиращи протеста.

 

Още по темата