Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заплатите на полицаите скачат с актуализацията на бюджета

Планирано е пожарната служба да излезе от структурата на МВР

03 Май 2022
БГНЕС

Месечните възнаграждения на служителите в МВР ще се увеличат след актуализацията на бюджета през юли. Това обеща вътрешният министър Бойко Рашков след работната среща със синдикатите. "Имаме уверение от вицепремиера и министър на финансите, че към момента на актуализация ще бъдат увеличени възнагражденията на служителите в МВР. Ако имаме актуализиран Държавен бюджет, приет в парламента, ще имаме законовата основа за увеличаването им", заяви той. 

Рашков каза още, че има нужда от усъвършенстване в структурите на МВР и оптимизация на кадрите, но подчерта, че не се предвижда закриване на Областни дирекции на МВР в страната. "Ще направим МВР много по-адекватна структура, без това да тежи на данъкоплатците", категоричен бе министърът. По негови думи се "стабилиза идеята" противопожарната служба да стане самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет. "Искаме тази служба така да бъде окомплектована кадрово и технически, че тя напълно да отговори на очакванията на нашето общество”, добави Бойко Рашков.

Медицинският институт на МВР ще остане към силовото ведомство, въпреки идеите тя да премине към Министерството на здравеопазването. Предложението за това срещнало съпротива от служителите в МВР, които са категорично за оставането на лечебното заведение в сегашното му състояние. „Синдикатите поеха ангажимент в 2-седмичен срок да направят предложения във връзка със структурните промени, които искаме да направим. Започнали сме промени в централната част на Министерството на вътрешните работи", съобщи Рашков.

По-рано синдикатите на служителите в МВР обявиха, че подновяват националните протести. Те целят увеличение на възнагражденията, които получават работещите във ведомството, с 25%. Очакванията са увеличението да влезе в сила от началото на месец юли, когато ще се актуализира Държавният бюджет. 

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) изградиха палатков лагер пред Министерство на финансите с искане за 25 на сто увеличение на заплатите. Преди това те разпространиха във Фейсбук специална позиция.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?