Медия без
политическа реклама

Рая Назарян оглави парламента с подкрепата на ИТН

Тя е най-яростният защитник на санкционирания по закона "Магнитски", обявиха от ПП-ДБ

Рая Назарян (в средата) с новоизбраните си заместници (отляво надясно) - Цончо Ганев ("Възраждане"), Андрей Чорбанов (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Йордан Цонев (ДПС), Виктория Василева ("Величие") и Драгомир Стойнев (БСП). Атанас Атанасов от ПП-ДБ отсъстваше.
Илияна Димитрова
Рая Назарян (в средата) с новоизбраните си заместници (отляво надясно) - Цончо Ганев ("Възраждане"), Андрей Чорбанов (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Йордан Цонев (ДПС), Виктория Василева ("Величие") и Драгомир Стойнев (БСП). Атанас Атанасов от ПП-ДБ отсъстваше.

Рая Назарян, номинирана от от ГЕРБ-СДС за председател на 50-ото Народно събрание, беше избрана тази сутрин със 131 гласа от нейната формация, ДПС и ИТН. Това стана след един неуспешен опит вчера да бъде поставена начело на парламента, като тогава тя можеше да разчита само на гласовете на формациите на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Избирането й на поста отключва преговорите за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Бойко Борисов беше заплашил, че ако тя не получи позицията, ще се откаже от всякакви разговори, включително за следващите мандати, което най-вероятно би пратило страната на поредни предсрочни избори.

Днес Борисов благодари пред медиите на ИТН за подкрепата за Назарян. "Тайно се надявах на такава от ПП-ДБ, но те са се капсулирали. Това гласуване е зелена светлина да се върви към процедурите, определени от Конституцията", обяви герберският водач. Очевидно имаше предвид получаването на първия мандат от ГЕРБ-СДС и преговорите за правителство.

Рая Назарян е 38-годишна, родена във Варна, юрист и адвокат по професия. Това е третият поред парламент, в който е депутат от ГЕРБ-СДС. Адвокатската й кариера започва в кантората на Менко Менков, който е защитавал Борисов в съда. Тя самата се изявява като съдебен защитник на свои съпартийци - Тома Биков и Делян Добрев.

 

ОБРАТЪТ

ИТН не подкрепи Назарян при вчерашното гласуване. Днешният обрат в позицията на партията настъпи с изказване на нейния зам.-шеф Тошко Йорданов. Той констатира, че депутатите "изглеждаме като разпасана команда, която не може нищо да свърши". Напомни заявката на партийния си лидер Слави Трифонов, че ИТН няма да подкрепи правителство на ГЕРБ-СДС или ДПС, а ще очаква да получи третия мандат, за да представи предложение на експертен кабинет. За да се случи това, посочи Йорданов, президентът трябва да започне да раздава мандатите. А това не може да стане, докато парламентарните групи не се конституират, като избере председател. Затова ИТН ще подкрепи всички номинации за поста, завърши Йорданов.

Изявлението му предизвика бурна реакция от редиците на ПП-ДБ. Десните от дълго време говорят, че ИТН ще бъде "патерица" на управление на ГЕРБ-СДС и ДПС, и сега намериха косвено потвърждение за тезата си. Йорданов ядосано ги обиди с "бавномислещи хора, патици, политически шафрантии, които седяха в скута на Борисов и на Пеевски". "Разбирам, че се опитвате да се скриете зад гърба на някой друг. Колкото и да се опитвате да извъртите нещата, ясно е, че вие сте тръгнали да си решавате нещо. Не се оправдавайте с нас", отвърна Николай Денков от ПП-ДБ. Когато той се връщаше на мястото си, Пеевски, който седи до него, започна гневно да му вика нещо, на което Денков не реагира. Зад гърба му Асен Василев, съпредседателят на ПП-ДБ, гледаше с доволна усмивка.

При последвалото гласуване 131 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН подкрепиха кандидатурата на Назарян. Против бяха ПП-ДБ, БСП и "Величие" и един независим, а "Възраждане" се въздържа. Трима други кандидати бяха издигнати за председател - Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Виктория Василева от "Величие". Те обаче получиха подкрепа само от своите партии и ИТН, които бяха казали, че ще одобрят всички номинации.

Асен Василев взе думата, без Кирилов да му я даде, и обяви: "Колеги от ИТН, честито ви изчегъртване на ГЕРБ! Предполагам, че и третият мандат ще го изпратите в космоса, като първия", саркастично се обърна той към депутатите на Слави Трифонов. "Изборът на председател е израз на мнозинство. В 50-ото НС е формирано такова и не виждам причина да го завоалират или крият", написа по-късно във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Съпредседателят на десницата Кирил Петков пусна снимка от гласуването за Назарян в социалната мрежа, придружена от думите: "Малкото ДПС. Най-накрая Слави Трифонов бе използван за това, за което бе създаден."

Малко по-късно ПП-ДБ дадоха брифинг, на който Денков определи Назарян като "най-яростния защитник на санкционирания по закона "Магнитски"", без да спомене име. Той цитира нейно изказване, според което "САЩ са подведени и за ГЕРБ санкциите по "Магнитски" нямат стойност". На журналистически въпрос защо са толерирали санкционираните в ГЕРБ-СДС и ДПС по време на сглобката Денков отговори: "Когато те гласуваха промените в антикорупционния закон и Конституцията, това се полезни промени и беше добре, че ни помогнаха да ги реализираме. От там нататък, когато трябваше да се продължи с тези промени, те ги блокираха. Няма какво да правим повече с тях." После обяви ПП-ДБ за "единствените, които останахме да се борим против корупцията".

В първата си реч като председател Назарян заяви, че избирането й позволява на политическите процеси и държавната власт да функционират нормално. Тя посочи, че всички депутати носят отговорност за качеството на политическите дебати и на законодателните актове (и едните, и другите досега са под всякаква критика - бел.а.), и изрази вярата си, че колегите й ще полагат усилия за това. Обеща диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията, законите и правилника на Народното събрание.

 

ОФОРМЯНЕ НА ПАРЛАМЕНТА

Първата работа на депутатите беше да номинират и изберат заместници на Назарян. Новият председател на парламента набързо подложи всички кандидатури на гласуване, като дори не изчете имената им. Това са Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Йордан Цонев (ДПС), Атанас Атанасов (ПП-ДБ), Цончо Ганев ("Възраждане"), Драгомир Стойнев (БСП), Андрей Чорбанов (ИТН) и Виктория Василева ("Величие").

За председатели на новосформираните парламентарни групи бяха избрани Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Делян Пеевски (ДПС), Николай Денков (ПП-ДБ), Костадин Костадинов ("Възраждане"), Борислав Гуцанов ("БСП за България"), Тошко Йорданов (ИТН) и Николай Марков ("Величие").  Последният първо трябваше да се закълне като депутат, тъй като вчера пропусна клетвата.

За отбелязване е, че доскорошният водач на групата на БСП Корнелия Нинова е сега обикновен депутат, след като подаде оставка като лидер на партията. Нейният приближен Калоян Методиев въобще не беше допуснат в червената група, както реши новото ръководство на "Позитано" 20, макар че беше избран от листа на БСП, и сега е независим.

 

ДОВОДИ

По-рано Пеевски настоя Назарян да бъде избрана, тъй като смята за най-правилно първата политическа сила (ГЕРБ-СДС - бел.ред.) да определи кой да оглави парламента. "Нека всички колеги излязат от транса, в който са. Дали ще има правителство или не, е тема след това'', каза Пеевски в кулоарите на парламента. И добави, че ако няма правителство, ''подаряваме държавата на Путин''.

Със заплахи за криза си послужи и Бойко Борисов. "Ако не бъде избран председател, ще настане конституционна криза. Няма да можем дори да отидем на избори", заяви той. По повод вчерашния отказ на Слави Трифонов и хората му да подкрепят ГЕРБ и ДПС за кабинет, Борисов заяви, че ИТН са имали ''създадена публична възможност или да бъдат смокинов лист, или да кажат, че депутатите му (на Слави Трифонов - бел.ред.) са купени''.

Герберският лидер се обърна към Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България ", а оставката му като депутат ще бъде гласувана днес. "Христо Иванов за втори път прави този номер - да подкрепим промени в Конституцията и да дезертира. Не е честно да се скриеш в такъв момент", заяви Борисов.

 

ТВЪРДЕНИЯ

Николай Марков от "Величие" обяви пред медиите, че срещу него и другата водеща фигура на партията Ивелин Михайлов е бил оказван натиск да подкрепят правителство. Това е било причината вчера да закъснее за полагането на депутатската клетва. Марков твърдеше, че срещу него и Михайлов са използвани компромати, като уточни, че става въпрос за запис.

Той не даде никакви подробности за въпросния компромат. Не каза и от кого идва, а само че става въпрос за "контактни лица". Всъщност, той не предостави каквито и да било доказателства за твърденията си. На журналистите, които настояваха за детайли, Марков заяви: "Казвам колкото аз преценя, не колкото вие ми казвате." Каза и че сезира медиите по случая - "четвъртата власт", както се изрази. "Компроматът е компромат не защото е истински, а защото компрометира даден човек", неясно обясни депутатът.

За отбелязване е, че Албена Пекова, която по документи е председател на "Величие", продължава да остава безмълвна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата