Медия без
политическа реклама

Провалът с избора на шеф на НС застраши шанса за кабинет

Летим към нови избори, недоволно обяви Бойко Борисов, след като кандидатурата на ГЕРБ-СДС пропадна

Изборът на Рая Назарян беше условието на Борисов да продължи преговорите за кабинет.
БГНЕС
Изборът на Рая Назарян беше условието на Борисов да продължи преговорите за кабинет.

Към провал отиват както новоизбраното 50-о Народно събрание, така и възможността да се състави редовно правителство. На първото си заседание днес новият парламент не успя да избере свой председател. Заседанието беше прекъснато за деня и ще продължи с нов опит за избор утре от 10 часа.

Този неуспех поставя под въпрос съставянето и на кабинет. Причината е, че вчера водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че гласуването за неговия кандидат - Рая Назарян, ще е пробният камък дали преговорите за правителство ще продължат или ще се разпаднат. Без председател се блокира и работата на парламента. Правилникът му казва, че първото заседание се открива от най-възрастния депутат (в случая Силви Кирилов от ИТН - бел.а.), който го ръководи, само докато бъде избран редовен председател. Ако такъв няма, Народното събрание не може да приема други решения, нито да гласува закони, нито да избере правителство. В подобно положение парламентът вече изпада редовно - в предни Народни събрания дни наред депутатите са претърпявали неуспех с избора на председател заради нежеланието си да гласуват заедно.

В надпреварата за председател се включиха четирима кандидати - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие". Назарян получи най-висок резултат - 116 гласа (от нейната формация, ДПС и един депутат от БСП - бел.а.), но това не беше достатъчно, за да бъде избрана. Останалите трима бяха подкрепени само от собствените си политически сили. Проведен беше втори тур, на който се състезаваха Назарян и Петров. И двамата не подобриха резултата си и така изборът на шеф на парламента пропадна.

След това политиците направиха пауза, на която да обсъдят ситуацията и да решат какво да правят. Накрая обаче се чуха само оплаквания, но не и решения. "Първият (на изборите, тоест, ГЕРБ-СДС - бел.а.) има право на председател. Рая Назарян трябва да е. Спасители не ни трябват, видяхме докъде ни докараха спасителите", недоволно коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който подкрепя герберите. Веднага след Пеевски се изказа и Бойко Борисов. Видимо ядосан от провала на Назарян, той заяви, че ''всички виждат как летим към нови избори'', както и че няма да отстъпи от кандидатурата на своя депутат. Борисов нахока Николай Денков от ПП-ДБ, който по-рано заяви, че ГЕРБ-СДС е отговорна за съставянето на кабинет. ''Със своите корупционни тежести през тези девет месеца, сега те имат три пъти по-малко депутати. С кое основание искат да са ментор на обществото?", попита раздразнено герберският лидер. След това обяви, че ''има смисъл, ако се състави правителство с трите най-големи политически сили'', тоест, ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

А пък ПП-ДБ предупредиха Борисов ''да не прехвърля отговността на други партии''. Съпредседателят на дясното обединение Кирил Петков призова герберския лидер да демонстрира, че ''зад думите му има смисъл''. "Следващият път, като събори правителство, да има предвид, че създаването на правителство е по-сложно от потушаването му'', предупреди Петков. А другият съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев определи държанието на ГЕРБ като ''леко шизофренично''. ''Плюха, а сега искат подкрепа за правителство. Това е несериозно и сега не могат да сложат ред в хаоса'', каза Василев, правейки препратка към слогана на герберите.

По темата се обади и бившият лидер на "Да, България" Христо Иванов, който спечели място в парламента, но се отказа от него. "Ако 50-ият парламент излъчи правителство, това ще е правителство на споделената отвратителност. Пеевски ще консумира властта, а останалите ще споделят ефектите от отвращението на гражданите", коментира Иванов във Фейсбук. По думите му, няма никакви условия, при които ПП-ДБ да подкрепят правителство на Бойко Борисов, тъй като всички допирни точки, свързани с реформи, са били "изгорени от ГЕРБ". За дясното обединение казва, че трябва да търси начин да развият коалицията и да я надградят. Не става ясно в какво качество продължава да говори от името на ПП-ДБ.

 

ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАЯВКИ

Първи на заседанието говори пред депутатите временният ръководител на парламента Силви Кирилов. Той констатира, че в обществото липсва доверие в институциите и в политическата система. "Всеки един от нас, лично или като политическа партия, е необходимо да анализира и осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния си и политически интерес в името на решаването на предизвикателствата", обяви той. Той заговори за нуждата да се търси обяснение защо избирателите не гласуват, а депутатите призова за мобилизация на интелектуалните им способности и морал. "Време е да върнем здравия разум", заключи Кирилов, като така всъщност повтори водещия лозунг на партията си в предизборната кампания.

От името на ГЕРБ-СДС изявление направи депутатът Тома Биков. Той обяви, че според изборните резултати редовно правителство може да бъде излъчено само с подкрепата на три или повече формации. Той изброи два възможни варианта на развитие. Първият е максимално широк кръг политически сили да съставят кабинет на споделената отговорност с 4-годишен план за управление на страната. Според Биков ГЕРБ-СДС е готова на компромиси, но няма да позволи преговорите за правителство да се използват за тяснопартийни интереси. Вторият вариант е нови предсрочни избори. Формацията на Бойко Борисов е готова за това, ако управленската формула, която предлага, бъде отхвърлена. По думите на Биков, герберите са наясно, че това би бил лош вариант за страната, но смятат, че ще донесе по-малко рискове, отколкото България да управлява от политически безотговорно и краткотрайно управление.

От трибуната на Народното събрание зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев говори предимно за ползите от членството в ЕС и НАТО. "За ДПС изборът на евроатлантизма е не само ценностен, а екзистенциален. Затова ние и в този парламент ще следваме неотклонно тази политика  - да вземаме активно решения в ЕС и да подкрепяме и изпълняваме решенията на НАТО'', обяви патетично Цонев. Той заяви, че дневният ред на политиците не съвпада с дневния ред на обществото, което не иска нови избори, а стабилност и работещ кабинет. Затова трябва да се излъчи правителство с хоризонт от 4 години - същото, което поиска и ГЕРБ-СДС.

Николай Денков, който говори от името на ПП-ДБ, обяви, че правителство трябва да състави политическата сила, която е свалила предното правителство. Той напомни, че градската десница е сформирала два кабинета, които са били свалени след по-малко от година управление. За това той обвини ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, които според него трябва сега да управляват заедно. Що се отнася до ролята на ПП-ДБ, Денков заяви, че тяхната работа е да бъдат опозиция, която да осветява и огласява всеки съмнителен акт в управлението, както и да се бори за обновяване на съдебната власт, която според него в момента работи за "политици със силно магнитно поле". А катастрофалния изборен резултат на десните бившият премиер разтълкува като израз на разочарование на техните поддръжници, които са сметнали, че общото правителство с ГЕРБ-СДС представлява отказ от борбата с корупцията. Такъв отказ няма, твърди Денков, като подкрепи твърдението си с това, че бяха направени промени в Конституцията и в антикорупционния закон.

''Огромната част от българския народ заяви, че не се интересува кой управлява държавата, кой го представлява, кой е отговорен за бъдещето. Искаме възмездие'', заяви в типичния си стил лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от парламентарната трибуна. ''Управляващите предатели ни предават и ще продължат да ни предават, държавата умира буквално пред очите ни и в ръцете ни'', каза още депутатът.

Атанас Зафиров, временният председател на БСП, констатира, че излизането от безизходността изисква общите усилия на всички формации. Той обеща, че столетницата няма да хвърля камъни и да чертае разделителни линии, но и няма да участва в управление с партийно парцелиране на изпълнителната власт. Той изреди две причини БСП да откаже подкрепа на ГЕРБ-СДС за правителство – първо, сериозните предизвикателства пред страната изискват споделена отговорност, но в никакъв случай ултимативна; второ, уязвимата представителност на парламентарните политически сили, които трябва да работят за връщане на доверието на избирателите. Според него страната се нуждае от експертно и обединено от националните приоритети правителство. Накрая Зафиров обеща, че БСП ще бъде "изключително диалогична".

Както се очакваше, зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов се фокусира върху ПП-ДБ, които партията му смята за основни врагове. Той хвърли върху десните отговорността за катастрофално слабата избирателна активност, а оттам и за унизително ниската легитимност на НС. Той подчерта, че нито една формация в парламента вече няма политическата тежест да поставя ултиматуми. А единствената формула за кабинет е експертно правителство, което не е доминирано от една или друга партия, а единствено от експертизата и професионализма, смята Йорданов. Накрая той предупреди, че ако политическите сили се правят на самодостатъчни, здравият разум ще напусне парламент и страната ще минава през избори отново и отново.

Бившият кадър на ИТН и настоящ депутат на ''Величие'' Виктория Василева взе, че изчете от трибуната стихотворение на Дамян Дамянов, вместо да говори за политическите намерения на най-малобройната партия в парламента. Като привърши с рецитала, тя лаконично заяви, че ''днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои, зависи само от нас''. Иначе денят не започна добре за нейната формация. Николай Марков, който е една от водещите фигури на "Величие", закъсня и не успя да присъства на полагането на клетва. Затова нямаше право да остане в пленарната зала и да участва в работата на колегите си, включително в гласуването за председател на парламента. Пред журналисти той обясни, че има процедура, според която може да положи клетва по-късно. За проваления избор той коментира: "Една политическа сила си вдигна цената." Не уточни обаче за кого говори. Марков обясни отказа на "Величие" да подкрепи Назарян с това, че Борисов отказал да разговаря пряко с представители на новата партия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата