Медия без
политическа реклама

Борисов обвърза преговорите с избора на Рая Назарян за шеф на НС

ПП-ДБ отказват да подкрепят предложението на ГЕРБ за председател на парламента

💯 Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая Назарян за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуването. От него ще стане ясно дали въобще ще продължим да преговаряме. ❌ Заклинанието, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута и няма да се случи. Няма да позволя да се качат на гърба на ГЕРБ! Договорки извън преговорния екип не правим. Колегите от ДПС се държаха отговорно, но още от началото казахме, че само с тях няма да управляваме. 👉 Най-логично беше да се състави управление между първите три партии след изборите. Колегите обаче са толкова уплашени от изборните резултати, че искат да има правителство, но искат ГЕРБ да поеме цялата отговорност. Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява. ‼️ Група партии със затихващи функции се опитват да се упражняват на гърба на ГЕРБ и държавата

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, June 18, 2024

Недоволен от липсата на напредък в преговорите за правителство, водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обяви днес, че продължаването им ще зависи от това дали за председател на парламента ще бъде избран кандидатът на неговата политическа сила. Това е Рая Назарян, която досега беше зам.-шеф на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, както и председател на парламентарната антикорупционна комисия.

"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая за председател на парламента. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататък да преговаряме", обяви Борисов в изявление от партийната централа. В сряда ще се проведе първото заседание на новото 50-о Народно събрание. То ще бъде открито от най-възрастния депутат - 73-годишният Силви Кирилов от ИТН, а след това трябва да бъде избран редовен председател.

Борисов се оплака, че герберите не получават от досегашните преговори това, което определят като "споделена отговорност". "Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват, изобщо не искайки да разберат, че изборите показаха ясно какво искат българите – една широка коалиционна формула, за да се успокои държавата", каза Борисов, като говореше за другите парламентарни политически сили. Като най-стабилна формула той определи сглобката - евроатлантическото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Според него останалите формации искат ГЕРБ-СДС да понесе цялата отговорност за управлението, защото са уплашени от изборните си резултати. Това обаче Борисов отказва да направи с аргумента, че с неговите 68 депутати подобен нещо би било "самоубийство".

Той на няколко пъти похвали ДПС, макар че отбеляза, че те не искат да участват пряко във властта; а ПП-ДБ порица, че не искат да се реваншират на герберите за подкрепата, която им даваха при управлението на сглобката. "Ние няма да ви доставим удоволствието и да ви дадем възможност да действате на наш гръб. Няма да забравя билбордовете (от предизборната кампания на ПП-ДБ, на който той беше изобразен редом до лидера на ДПС Делян Пеевски - бел.ред.)", гневно се обърна герберският водач към десните.

Той показа, че е раздразнен от коментарите по медиите, които непрекъснато го обвързват с водача на ДПС. "Заклинанието, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи !",зарече се Борисов. Той сподели плана си за избора на Рая Назарян и преговорите. "Утре се надявам всички да подкрепим Рая. Ако мине гласуването, след това ще продължим разговора. Ако не мине, дотам", заяви той.

Отказ

Тази вечер предстои ПП-ДБ да вземат окончателно решение дали да излъчат кандидат за председател на парламента. Засега нагласата е да не го правят, според източници, цитирани от БНР. От коалицията ще предложат само зам.-председател - засега обсъжданото име е на председателя на ДСБ Атанас Атанасов. 

В кратко изявление съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че дясното обединение няма да подкрепи Рая Назарян да застане начело на парламента, тъй като ''тя не е правилният човек, който да бъде на най-високата позиция на държавата''. Според Петков Борисов има две отговорности. ''Първата е, че не си спази уговорката по време на ротация, и падна правителството. Втората му отговорност е, че сега е първа политическа сила. ГЕРБ трябва да си поеме отговорността като стабилна партия, която има лидерски потенциал'', смята съпредседателят на ПП-ДБ.

А преговорите са доникъде

Само ДПС и ИТН се отзоваха на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, проведени вчера и днес. По-рано днес БСП заявиха, че няма да участват. Партия ''Величие'' пък настояваше за лидерска среща с герберския водач Бойко Борисов, а не с преговорния му екип в лицето на Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Герберите обаче не са съгласни на такава среща. Вчера пък отказ изпратиха ПП-ДБ и ''Възраждане", а разговори бяха проведени само с ДПС.

За срещата с ГЕРБ ИТН прати Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. "Ще трябва да обсъдим и с колегите да помислим, това е първа среща, нищо конкретно не се случи'', заяви лаконично зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов по време на брифинг в парламента. От думите му стана ясно, че хората на Слави Трифонов изявяват желание за съставяне на експертен кабинет. "Но от идеята за експертен кабинет до реализацията му има твърде много работа. Още нямаме отговор на тези въпроси. Имена не са обсъждани, чухме идеите на ГЕРБ за управленска програма по сектори, разговорът беше конкретен, не общ. Ние споделихме някои наши приоритети и това е'', посочи Йорданов.

Последвайте ни и в google news бутон