Медия без
политическа реклама

Радев се изплаши от проекта за промени в Конституцията

Президентът обяви предлаганите изменения за юридически неграмотни, покушение срещу историята и атака срещу него и местната власт

26 Юли 2023
БНТ

Президентът Румен Радев очаквано се изплаши и нападна управляващите за предвижданите от тях промени в конституцията, защото те предвиждат, освен всичко друго, и сериозно орязване на неговите правомощия.

Той обяви предлаганите  от ПП-ДБ изменения за юридически неграмотни и покушение срещу историята, като заедно с това видя намерения за  превземане на съдебната власт и атака срещу президентската институция и местната власт.

Държавният глава присъства на форум в София Тех Парк на тема "Автомобилната индустрия на среща с властта", където след участието си направи политически коментар пред журналисти.

"Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен", каза Радев. По думите му "това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите".

Битка с прокурорския произвол и феодализацията на местната власт  както и замяната на досегашния национален празник 3 март с 24 май - това са основните цели на проекта за конституционни промени на ПП-ДБ (пълният текст на проекта - накрая).

"След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за предстояща правосъдна реформа, обществото ни очакваше да види работещи решения. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт", отбеляза Радев.

"Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята", каза държавния глава. По думите му 24 май е един прекрасен празник, но един референдум ще раздели обществото. "Той е съкровен за всички нас. Предлагат обаче абсурдна ситуация - да избираме за и против нашия език и писменост и нашата свобода и държавност. Няма решение на такава дилема", добави той.

Проектът на ПП-ДБ за промени в Конституцията няма да се реализира във вида, в който беше представен.

Според него колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки.

"Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше", каза Радев.

Президентът Румен Радев е готов най-сетне да огласи проекта си за промени в Конституцията. Радев каза днес, че на неговия проект му "идва времето".

Преди 2 години Радев също даде заявка за проект за промени в конституцията, но до този момент не е представил такъв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата