Медия без
политическа реклама

Президентът Радев: Идва времето на проекта ми за нова Конституция

15 Ноем. 2021
БГНЕС
Румен Радев на клетвата на новите конституционни съдии - Янаки Стоилов и Соня Янкулова.

Президентът Румен Радев е готов най-сетне да огласи проекта си за промени в Конституцията. Радев каза днес, че на неговия проект му "идва времето". Той коментира още, че България има нужда от това всеки да може да сезира Конституционния съд и че индивидуалната конституционна жалба е въведена в повечето държави от Европейския съюз. "Сигурен съм, че ще повиши доверието на българските граждани в Конституцията, в демокрацията, в институциите", каза президентът. Това обаче е свързано с промени в Конституцията.

Радев говори, че има проект за нова Конституция още от лятото на 2020 г. Тогава обаче обясни, че чака оставката на правителството на Бойко Борисов, която по онова време бе искана и от летните протести.

Радев посочи, че в най-близко време след като бъдат обнародвани имената на народните представители, той ще свика Народното събрание. "Вярвам, че партиите ще надмогнат своите различия в името на общото бъдеще и ще има устойчиво мнозинство", каза Радев, който в неделя ще се яви на балотаж за президентския пост срещу подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков.

Президентът поздрави "Продължаваме промяната" за категоричния успех и заяви, че резултатите носят шанс и надежда. "Битката за укрепване на държавността не е приключила. Партиите на статуквото многократно изразяваха своя стремеж да овладеят и президентството – никога не са жалили ресурси, най-малко ще ги жалят през тази седмица", каза Радев.

КЛЕТВА

Днес като конституционни съдии се заклеха назначеният от президента Янаки Стоилов и избраната от върховните съдии Соня Янкулова. В КС от утре остава свободно едно място, тъй като парламентът не запълни навреме своята квота за тазгодишната ротация. На всеки три години изтичат мандатите на четирима от конституционните съдии, сега по изключение през ноември изтича мандатът на трима, а през февруари догодина и на четвъртия. Квота в КС имат президентът, Народното събрание и двете върховни съдилища.

Предстои утре новият състав на КС да избере и нов председател, тъй като досегашният - Борис Велчев, е един от съдиите, чийто 9-годишен мандат изтича сега. За позицията се спрягат Павлина Панова и Атанас Семов.

Скучният Конституционен съд в последно време е доста "живо" място. Неотдавна стоеше и въпросът дали няма да тръгне процедура по импийчмънт на президента Румен Радев покрай изтеклите записи на негови разговори, записани със СРС.

 

Още по темата