Медия без
политическа реклама

Соня Янкулова бе избрана от магистратите за конституционен съдия

Тя спечели убедително срещу кандидатката, подкрепена от шефа на ВАС и и.д. шефката на ВКС

04 Ноем. 2021Обновена
Соня Янкулова е завършила право в СУ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд. Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008 г. - юли 2009 г.).
БГНЕС
Соня Янкулова е завършила право в СУ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд. Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008 г. - юли 2009 г.).

Соня Янкулова бе избрана от общото събрание на съдиите от двете върховни съдилища за член на Конституционния съд. Тя спечели на втори тур срещу Ваня Анчева, за която лобираха шефът на Върховния административен съд и и.д. шефката на Върховния касационен съд. На балотажа Янкулова събра 86 гласа, а Анчева - 65. Така опасенията на върховните съдии, че изборът е предрешен в полза на Анчева, не се оправдаха.

Двете стигнаха до втори тур, защото на първия никоя не спечели поне половината от гласовете на 159-те върховни съдии, участвали във вота. 

Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд за избор на конституционен съдия се излъчи онлайн на сайтовете на двете съдилища. 

По списък съдиите от ВКС са 90, а от ВАС - 95. В събранието обаче участваха 70 души от ВКС и 86 от ВАС.

ВАС и ВКС по неписано споразумение се редуват в излъчването на конституционен съдия. И тази година е ред на представител на ВАС да влезе в КС. Затова и всички номинирани са от ВАС. Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова са завършили СУ и са магистрати от кариерата. Янкулова е оценявана от свои колеги като най-добрият административен съдия в България, който заслужава да отиде в КС, но е част от малцинството в съда. През 2017 г. Янкулова беше конкурент на Георги Чолаков за председател на ВАС, но Висшият съдебен съвет отхвърли кандидатурата й въпреки безупречното й представяне. "Сега" научи, че председателят на ВАС Георги Чолаков, както и и.д. шефката на ВКС Дария Проданова (тя замества Лозан Панов, който е в неплатен отпуск заради президентската кампания и не беше и на събранието) упорито са лобирали за Анчева, като кампанията им на моменти е била дори агресивна.

При старта на общото събрание подкрепа гласно бе изказана само за Янкулова. Емануела Балевска от ВКС я подкрепи и призова колегите си да гласуват за нея. Балевска поздрави Янкулова за смелостта да участва в процедурата и поиска от колегите си да избират много внимателно, защото "не веднъж сме грешили".

Вотът на магистратите е таен. На практика ВАС има мнозинство, но и сред административните съдии има такива, които не биха подкрепили налагания им отгоре кандидат. Съдиите от ВКС, макар и по-малко на брой, имат потенциал да обърнат вота.

В Избирателната комисия по избора влизат трима представители на ВКС и двама на ВАС.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича 9-годишният мандат на четирима от дванадесетте съдии. Досега това се случваше по едно и също време. Преди 9 години обаче държавният глава Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от парламента Венета Марковска. Депутатите запълниха квотата си едва на следващата година. Затова и сега изтичат мандатите само на трима конституционни съдии, а президентът, ВКС и ВАС и Народното събрание трябва да посочат новите членове на КС. Румен Радев вече определи Янаки Стоилов. Парламентът очевидно няма как да спази срока и да запълни квотата си до 15 ноември. Това обаче не е проблем за кворума в КС. 

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов е назначен от президента за конституционен съдия. Това обяви Румен Радев днес. Правосъден министър става досегашният заместник на Стоилов Иван Демерджиев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата