Медия без
политическа реклама

Президентът назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия

"Времето на деребеите свърши", коментира Румен Радев процедурата по отнемане на лиценза на "Делта гард"

29 Окт. 2021Обновена
Янаки Стоилов
БГНЕС
Янаки Стоилов

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов е назначен от президента за конституционен съдия. Това обяви Румен Радев днес. Правосъден министър става досегашният заместник на Стоилов Иван Демерджиев.

Радев обясни, че назначението на Стоилов в КС е "венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист". А избора Демерджиев да стане служебен министър мотивира с това, че той се е доказал като юрист с авторитет и позиции, принципен и успешен заместник-министър.

Преди 3 години, когато беше предишната ротация в КС, Стоилов щеше да бъде номиниран от БСП да влезе в съда от парламентарната квота. Но той се отказа от номинацията с мотива, че състезанието е предрешено. 

До 15 ноември освен президентът по един конституционен съдия би трябвало да излъчат и парламентът и двете върховни съдилища. Съдиите ще изберат своя представител на 4 ноември. Очевидно парламентът няма да успее с тази задача, тъй като 15 ноември е само ден след изборите. Затова и следващите месеци КС ще заседава с човек по-малко, което не е проблем за кворума и вземането на решения.

Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича 9-годишният мандат на четирима от дванадесетте съдии. Досега това се случваше по едно и също време. Преди 9 години обаче държавният глава Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от парламента Венета Марковска. Плевнелиев си тръгна от церемонията преждевременно и така Марковска не успя да положи клетва, тъй като законът изисква това да стане "в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд". На клетвата сега би трябвало да присъства Ива Митева, защото макар и парламентът да е разпуснат, тя е негов председател до сформирането на следващия.

Заради казуса "Марковска" през ноември изтичат мандатите само на трима съдии - на председателя на съда Борис Велчев, който бе назначен в КС от президента, на избрания от Народното събрание Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов. Едва през февруари догодина изтича мандатът на избрания от парламента на мястото на Марковска Гроздан Илиев. Възможно е парламентът да избере двамата си представители заедно.

Скучният Конституционен съд в последно време е доста "живо" място. Неотдавна стоеше и въпросът дали няма да тръгне процедура по импийчмънт на президента Румен Радев покрай изтеклите записи на негови разговори, записани със СРС.

Радев за "Делта гард": Времето на деребеите свърши

Румен Радев поздрави МВР за процедурата по отнемането на лиценза на охранителната компания "Делта гард": "Времето на деребеите свърши, България е демокрация, в която няма място частни милиции". Преди дни МВР съобщи, че е започнало процедура по отнемане на лицензите за извършване на частна охранителна дейност на "Делта гард" ООД. Фирмата се прочу с разследването на "Антикорупционния фонд" за бившия следовател Петьо Петров-Еврото и ресторант "8-те джуджета". Охранителната компания е собственост на Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев.

МВР уточни, че основанието за това е проверка, извършена от националната полиция, в хода на която са постъпили данни за съдружник в дружеството, който е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер. В 30-дневен срок от настъпване на това обстоятелство той е трябвало да прекрати участието си в търговското дружество, което не е изпълнено. Не става ясно обаче кой от двамата съдружници в "Делта гард" е привлечен към наказателна отговорност.

Министерството на вътрешните работи е започнало процедура по отнемане на лицензите за извършване на частна охранителна дейност на фирмата "Делта гард" ООД. Това пише в съобщение на ГД "Национална полиция" до компанията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата