Медия без
политическа реклама

Радев с първи коментар за кризата: Партиите да намерят бърз изход

10 Юни 2022
БГНЕС
Румен Радев

"Партиите трябва да намерят бърз изход от ситуацията. Нуждаем се от отговорно и устойчиво управление." Това коментира президентът Румен Радев по повод кризата в управляващата коалиция, след като в сряда лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението. В кабинета ИТН има 4 министерства - на външните работи, на спорта, на регионалното развитие и на енергетиката. Досега Радев не беше коментирал ситуацията.

Днес той посочи, че за разлика от предишните кризи, тази се разгръща в условията на инфлация и войната в Украйна. Докато се търси управленско мнозинство, кабинетът трябва да осигури социалните плащания и подкрепата за бизнеса, да отстои ветото за Северна Македония в съответствие с рамката, приета на КСНС, и да осигури функционирането на държавата", посочи президентът.

В сряда Трифонов посочи 2 причини за напускането на управлението - актуализацията на бюджета и Северна Македония. По думите му министрите на "Продължаваме промяната" водят държавата към фалит, а Кирил Петков извършва национално предателство по темата "Северна Македония", защото е обещал да вдигне ветото за старта на преговорите й за еврочленство. "Причините, поради които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея, са две – Македония и фактът че в държавата вече няма пари", каза Трифонов.

ПП отхвърлят обвиненията и обявиха, че са готови да управляват като правителство на малцинството. Такава заявка направиха и от ИТН.

Премиерът няма да бърза с внасянето на оставките на четиримата министри от ИТН за гласуване в парламента, стана ясно от интервю на Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за "24 часа".   До момента е налице оставката само на Гроздан Караджов.

 

Още по темата