Quantcast

Медия без
политическа реклама

Л. Бориславова: Премиерът няма да внесе бързо оставките в НС

"Слави Трифонов е политическа кукла", твърди транспортният министър Николай Събев

10 Юни 2022Обновена
Снимка: БГНЕС

Премиерът няма да бърза с внасянето на оставките на четиримата министри от ИТН за гласуване в парламента, стана ясно от интервю на Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за "24 часа".  До момента е налице оставката само на Гроздан Караджов. Няма законово изискване кога премиерът трябва да внесе оставките за гласуване в НС. 

Бориславова обяснява, че приоритетите в момента са да се приеме актуализацията на бюджета, промените в Закона за енергетиката за компенсациите, на които бизнесът разчита, и законопроектът за новата антикорупционна комисия. 

Тя описва как ИТН са саботирали съдебната реформа с отказа си да приемат формулата за управление на КПКОНПИ с идеята партиите в коалицията да могат да блокират действията на комисията.  Бориславова подчертава, че от реформата в КПКОНПИ зависи кога България ще получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Както е известно, трябва да бъдат направени промени в 22 закона, за да получи България парите. 

Що се отнася до 8 юни, когато министрите от ИТН напуснаха заседанието на МС, Бориславова твърди, че проектобюджетът е минал съгласувателна процедура през всички министерства. "И депутатите, и министрите на ИТН - повечето от тях, го съгласуваха без нито една забележка. Вечерта преди заседанието на Министерския съвет звъннах на г-н Станислав Балабанов да го питам да очакваме ли някакви изненади от тях в зала. Защото всичко се случва, а този проект е изключително важен. И не трябва да допускаме да става заложник на някакви егоцентрични или други подбуди. Бе ми отговорено: Няма да има проблем. И след това нещо се случи и някой реши, че трябва да стартира този процес", казва Бориславова. 

Тя акцентира и върху затварянето на скандалната лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево", за която се оказа, че не е работила на практика години наред, но е събирала такси, които не е отчитала в бюджета. 

"Знаете за казуса с Капитан Андреево и големите злоупотреби, извършвани там. След като разбихме тази схема, се случиха три неща. Първо, в хазната започнаха да постъпват приходи, които 10 г. са били отклонявани. На второ място, хората, които се заеха с осветляване на корупцията - шефът на БАБХ Христо Даскалов, зам.-министър Иван Христанов и наши депутати, започнаха да получават заплахи. На изслушването на Христо Даскалов в парламента депутатите от ИТН поискаха неговата оставка от БАБХ, защото е разбил схемата на “Капитан Андреево”. Те не искаха да знаят какво се случва, какво е установено, какви са били загубите и какво още трябва да се направи. Те искаха оставката на Христо Даскалов заради забавяне на трафика през пункта за два дни", казва Бориславова. 

От своя страна министърът на транспорта Николай Събев заяви тази сутрин пред Нова тв, че  Слави Трифонов е политическа кукла, която не взема самостоятелно решения.  Запитан чия „политическа кукла”, Събев отговори: „На хора, които имат интерес да запазят ситуацията в България такава, каквато е държана от 30 години”. 

Според него от ИТН станали нервни още, когато не е бил избран шеф на БНБ. А след това и за решението за еврозоната.

„Когато взехме решение да влезем в еврозоната, отново имаше напускане на четиримата министри от МС. Станаха много нервни и започнахме да си задаваме въпроса какво се случва”, заяви Събев. Всъщност четиримата не напуснаха тогава, а гласуваха против заедно с БСП. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?