Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев нападна партиите, че се занимават с Митрофанова и Зеленски

Президентът се хвали, че служебният кабинет, а не пазарът е свалил цените на газа

14 Окт. 2022
БГНЕС

Президентът Румен Радев нападна партиите, че загърбват истинските проблеми на българите с дебати дали руската посланичка Елеонара Митрофанова да е поканена в парламента или дали украинският президент Володимир Зеленски да произнесе реч при откриването на Народното събрание. В същия дух по-рано сутринта във Фейсбук се изказа и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя иска партиите да се разберат за бюджета и затова днес няма да отиде на срещата в НС за евентуалното видеообръщение на Зеленски. 

На няколкократни въпроси как ще коментира дискусиите от последните дни за Митрофанова и Зеленски, той отказа позиция и постоянно обясняваше, че истинските проблеми на българите са в бедността и цените.

Радев говори пред журналисти след като прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили. ВВС отбелязват 110 години от създаването си.

"Унизително е политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или да отсъства на откриването на Народното събрание. Очаквам час по-скоро партиите да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите – бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите", заяви Радев. 

След като стана ясно, че руският посланик Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на новото 48-о Народно събрание, от ГЕРБ-СДС предложиха партиите да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да направи видео обръщение към народните

"Що се отнася до обръщението на президента Зеленски, имам чувството, че партиите се надбягват коя по-бързо ще загърби проблемите на българите", каза още Радев. Той на практика избяга от позиция за това дали правилно партиите решиха да не канят Митрофанова и дали Зеленски трябва да говори при откриването на българския парламент.

"Ако няма редовно правителство, означава да няма и парламент. Трябва да бъдем оптимисти. Партиите трябва да решат – правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или отиване на нови избори", заяви президентът. 

Президентът припомни, че е дал достатъчно време на партиите да загърбят противопоставянето и да постигнат диалог. Той призова това време да се използва разумно.  От намирането на общи интереси в името на нашето общество зависи дали ще има редовно правителство. След като се конституира НС, ще обява и кога ще връча първия мандат. Партиите да търсят области за обединяване, заяви още Румен Радев.

След като стана ясно, че руският посланик Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на новото 48-о Народно събрание, от ГЕРБ-СДС предложиха партиите да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да направи видео обръщение към народните

Радев поздрави службите и служебния кабинет за изясняването на случая и категоричния отговор във връзка с взрива на Кримския мост и намесването на името на България. 

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България, обяви българското правителство.

От неговите думи така и не стана ясно какво точно са изяснили службите и кабинетът. Той каза, че винаги трябвало да се пресичат опитите за замесването на името и територията на страната в такива случаи.

Радев похвали служебното правителство и по други теми. След като разясни, че вече станало ясно как не е опасно да управлява служебното правителство, президентът заяви, че именно кабинетът свалил цените на газа и на горивата. Той пропусна да каже, че цените всъщност паднаха заради доставките на азерски газ и заради пазарната конюнктура.

Служебният кабинет и служебният вонен министър влязоха в обяснителен режим, след като стана ясно, че се разменят писма и се водят разговори за закупуване на 10 изтребетеля "Грипен". Служебното правителство не купува самолети "Грипен".

"На предстоящите консултации за формиране на правителство ще търся отговор какви решения предлагат партиите за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16", обясни още Радев. Повод за въпроса станаха появили се през последните дни публикации, че служебното правителство води кореспонденция с Швеция за покупката на лизинг на 10 изтребители "Грипен".

"Още през юни предишното редовно правителство изпрати писма с предложения и искане за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори – САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Швеция и Израел. Зависи дали ще получим изгодно предложение. "Ако такива се получат, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход, който ще бъде внесен в Народното събрание. Само и единствено Народното събрание може да вземе такова решение", заяви държавният глава. 

 

 

Още по темата